Μέτρα – «σοκ» για τα εργασιακά φέρεται να προτείνουν οι θεσμοί

Μέτρα – «σοκ» για τα εργασιακά φέρεται να προτείνουν οι θεσμοί

«Κόκκινη γραμμή» τα εργασιακά αναφέρει η κυβέρνηση – Μαζική επίθεση από την αντιπολίτευση. 

Το νέο πακέτο για τα εργασιακά θα τεθεί επισήμως επί τάπητος το φθινόπωρο και ήδη οι αναφορές για το τι θα προτείνουν οι δανειστές δίνουν και παίρνουν, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε σύγκρουση με την αντιπολίτευση και να διευκρινίζει ότι τα εργασιακά είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή…

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον κατώτατο μισθό των 568,08 ευρώ και επιχειρούν τη μείωσή του μέσω της εισαγωγής στην Ελλάδα του «γαλλικού μοντέλου».

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται επίσης πλήρης ευελιξία στην αγορά εργασίας, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος.

Τα εργασιακά αποτελούν το βασικό στοιχείο της επόμενης αξιολόγησης και στη φθινοπωρινή «καταιγίδα» που φαίνεται να έρχεται περιλαμβάνονται τα εξής:

– Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί το υπουργικό βέτο, που σήμερα έχει στην πράξη υποκατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

– Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και εφαρμογή νέων μορφών απασχόλησης

Μεταξύ αυτών η λεγόμενη «μικροεργασία» με πολύ χαμηλές αμοιβές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα συμβόλαια μηδενικών ωρών για δουλειά όσο, όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης.

– Μείωση του κατώτατου μισθού και επιχειρησιακές συμβάσεις παντού

Τα γαλλικό μοντέλο προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τις κλαδικές. ένα από τα πρώτα θύματα αυτής της ανατροπής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι οι μισθοί μαζί με τα βασικά επιδόματα αφού και αυτοί αποσυνδέονται από τις κλαδικές συμβάσεις.

– Σειρά αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο

Όπως αλλαγή τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργίες, μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας αλλά και απολύσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Τσίπρας: «Θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά όπως κάναμε με τις συντάξεις»
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο πακέτο για τα εργασιακά ανέφερε ότι όσοι προβλέπουν «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά.

«Σας λέω ευθέως ότι το ίδιο έξω θα πέσουν. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει “κόκκινες γραμμές” και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά… Θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις».

Μαζική επίθεση της αντιπολίτευσης
«Όλοι οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έκοψε το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους και παρέδωσε στα ξένα funds και τα δάνεια πρώτης κατοικίας κάτω των 140.000 ευρώ. Επομένως, όλοι καταλαβαίνουν ότι όσο υπερασπίστηκε τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία, άλλο τόσο θα υπερασπιστεί και τα δικαιωμάτων των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ προβλέπει καταστροφή στα εργασιακά: «Προχθές ο κ. Τσίπρας πανηγύρισε για την πρώτη αξιολόγηση, την ώρα που την ανικανότητα τους την πληρώνουν οι πολίτες με 5,5 δισ. μέτρα. Χθες μίλησε για δίκαιη ανάπτυξη. Την ώρα που στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 έκλεισαν 2910 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν. Με ορατές τις επιπτώσεις για την ανεργία. Σήμερα διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπιστεί την εργασία (στη Β αξιολόγηση) όπως έπραξε για τις συντάξεις και τους πλειστηριασμούς», αναφέρει η ανακοίνωση του.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι έρχεται η καταστροφή για τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζόμενους, ενώ «η δήθεν υπεράσπιση των συντάξεων ήταν μέτρα 2,2 δισ. στο ασφαλιστικό και τα σπίτια παραδίδονται στα ξένα fund».

«Με αυτούς είναι απαραίτητο ένα ειδικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας. Το λεξικό της μεγάλης εξαπάτησης. Όπου η έννοια της κάθε λέξης θα είναι αντίστροφη», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση της κυβέρνησης στη ΝΔ
«Είναι πολύ θετικό που η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε, έστω και δια δελτίων τύπου, στην πολιτική, μετά τον προχθεσινό της διασκορπισμό», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η ΝΔ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Περιμένουμε τις θέσεις της για τα εργασιακά, για τα οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη. Ελπίζουμε να έχει θέσεις και, κυρίως, να επιθυμεί να τις πει δημόσια. Διότι πριν από μερικές ημέρες, που της απευθύναμε σχετικό ερώτημα, προτίμησε να πετάξει θεαματικά την μπάλα στην εξέδρα», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.