Μια απάντηση στο αντίπαλον δέος της Google

Μια απάντηση στο αντίπαλον δέος της Google

Το DuckDuckGo αποτελεί την εναλλακτική πρόταση για όσους επιθυμούν την προστασία της ψηφιακής ιδιωτικότητας.

Του Harry McCracken

Η DuckDuckGo είναι μια μικρή εταιρεία με μια μηχανή αναζήτησης με μια συμφέρουσα πρόταση: Σε αντίθεση με τις Google, Bing και Yahoo! Search, δεν τηρεί αρχείο από τις αναζητήσεις σας ούτε ανατρέχει στα στοιχεία σας για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς. Μεριμνώντας για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με πλήρη μυστικότητα, προσφέρει μια υπηρεσία που είναι πολύ καλή, αλλά πολύ στοιχειώδης.

Τώρα ετοιμάζεται να γίνει σημαντικά πιο περίπλοκη. Σύμφωνα με άρθρο του Χάρισον Βέμπερ στο VentureBeat, ο ιδρυτής της DuckDuckGo, Γκάμπριελ Βάινμπεργκ, δημοσίευσε στο blog του για μια νέα έκδοση της μηχανής που ελπίζει να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στον επόμενο μήνα. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε σε μορφή προεπισκόπησης στο next.duckduckgo.com.

Υπάρχουν ένα σωρό νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων των αναζητήσεων που εμφανίζονται καθώς πληκτρολογείτε, αναζήτηση για εικόνες και βίντεο, ειδήσεις, χάρτες και προϊόντα, όλα μαζί συνδυασμένα σε ένα περιβάλλον, παρέχοντας μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση έναντι της Google. Η γενική αίσθηση είναι ευκρινής και σαφής, και τα αποτελέσματα της αναζήτησης εμφανίζονται γρήγορα. Είναι πολύ ωραίο.

Αυτό δε σημαίνει ότι κοντράρει το Google σε κάθε σημαντικό θέμα. Για παράδειγμα, όταν έψαξα για το «DuckDuckGo» στο DuckDuckGo, δεν εμφανίστηκε καμία από τις ειδήσεις της προηγούμενης ημέρας για αυτό το νέο περιβάλλον, γεγονός που υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να μην απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο το διαδίκτυο, κάτι που η Google κατάφερε πριν από χρόνια. Οι ειδήσεις του είναι, επίσης, στοιχειώδεις: Βρήκε μόνο τρεις καταχωρήσεις για τον «Μπαράκ Ομπάμα».

Το DuckDuckGo επίσης δεν μπορεί να συναγωνιστεί το Google όταν πρόκειται για την παροχή απαντήσεων σε ερωτήσεις στην κορυφή των αποτελεσμάτων της, εν μέρει επειδή δε χρησιμοποιεί κάτι αντίστοιχο της καταπληκτικής τεχνολογίας Knowledge Graph της Google. Παρατήρησα ότι η DDG απαντούσε σε ερωτήσεις όπως: «Πόσο ψηλός είναι ο Γουίλ Φέρελ;» τραβώντας τις πληροφορίες από το Wolfram Alpha. Αλλά δεν έχει απαντήσεις για ερωτήματα όπως «Ποια είναι η τιμή της μετοχής της Apple;» και «Μήπως οι Red Sox κερδίσανε χθες;» Παρότι τα δύο ερωτήματα αυτά εμφανίστηκαν ως προτάσεις αναζήτησης όταν άρχισα να τα πληκτρολογώ.

Προσωπικά, ελπίζω ότι αυτή η μηχανή αναζήτησης δεν θα το παρακάνει, όταν πρόκειται για το περιεχόμενο που περιλαμβάνει στις σελίδες των αποτελεσμάτων της: Ένα από τα πράγματα που μου άρεσε είναι ότι αισθάνθηκα σαν να κάνω ταξίδι με μηχανή του χρόνου πίσω στις πρώτες μέρες της Google, όταν η μηχανή αναζήτησης ήταν μανιωδώς απλή. Η νέα έκδοση δεν είναι τόσο απογυμνωμένη όσο η προκάτοχός της, αλλά διατηρεί ένα μεγάλο μέρος της με την ίδια μινιμαλιστική γοητεία.

Θα παρατήσω την Google για το DDG; Όχι. Η Google εξακολουθεί να έχει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, και επί της αρχής την φοβάμαι. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση της Google, χωρίς να αφήνετε ίχνη: Απλά χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για ιδιωτική περιήγηση, όπως το Incognito της Chrome και μη συνδεθείτε σε Λογαριασμό του Google.

Παρόλα αυτά, η Google κυριαρχεί στην αναζήτηση τόσο απόλυτα -το μερίδιό της επί του συνόλου των αναζητήσεων παγκοσμίως κυμαίνεται γύρω στο 70 τοις εκατό, σύμφωνα με  τη NetMarketShare- ώστε υπάρχει το εφιαλτικό σενάριο στο οποίο οι καταναλωτές δεν έχουν καθόλου βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχει η DuckDuckGo και εντυπωσιασμένος που μια τέτοια μικρή εταιρεία έχει καταφέρει κάτι τόσο φιλόδοξο όσο αυτή η νέα έκδοση.

Διαβάστε ακόμη: Η Google ηττήθηκε: Aπόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου