Η Google ηττήθηκε: Aπόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η Google ηττήθηκε: Aπόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Photo:

Το δικαστήριο υποχρεώνει τη Google να «σβήσει» προσωπικά δεδομένα χρηστών, κατόπιν απαίτησής τους, από τη μηχανή αναζήτησή της.

Σε μια πολύ σημαντική απόφαση για το θέμα των προσωπικών δεδομένων προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα αποφάσισε ότι η Google είναι υποχρεωμένη να διαγράψει προσωπικά δεδομένα χρηστών της, εφόσον αυτοί το επιθυμούν, από τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της στο διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το 2001 όταν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ισπανίας διέταξε τη Google να αφαιρέσει ηλεκτρονικούς συνδέσμους σε περισσότερα από 100 δημοσιευμένα άρθρα στο διαδίκτυο, που θεωρήθηκαν «δυνητικά δυσφημιστικά».

Η Google, από την πλευρά της, είχε καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Μαδρίτης. Ακολούθως, η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο σήμερα επιβεβαίωσε την καταδικαστική απόφαση για τον αμερικανικό κολοσσό της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, από το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να δίδεται η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να αφαιρέσει προσωπικά του στοιχεία από τις μηχανές διαδικτυακής αναζήτησης.

Διαβάστε ακόμη: 

Ισπανική «καμπάνα» 900.000 ευρώ στην Google

Ο αρχιτέκτονας που άλλαξε για πάντα την Google