Μίχαλος: Δυσοίωνο το μέλλον των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Μίχαλος: Δυσοίωνο το μέλλον των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Ένσταση για τα μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκφράζει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό.

Σε λουκέτο θα οδηγηθούν επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά εάν υλοποιηθούν έστω και στο ελάχιστο τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως επισημαίνει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ απέστειλε την επιστολή του και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να αρθούν όλα τα κίνητρα για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, να τηρηθούν οι υπογεγραμμένες συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου ο δυναμικός αυτός κλάδος της ελληνικής οικονομίας να επιβιώσει και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Διαβάστε ακόμη: Εξάλειψη επιδοτήσεων σε τιμολόγια ΔΕΗ για αγρότες και χαμηλή κατανάλωση

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η μείωση στις συμβασιοποιημένες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινάει από 10% στις τεχνολογίες πλην των φωτοβολταϊκών και 15% στα φωτοβολταϊκά, αλλά θα φτάνει και το 60% σε κάποιες κατηγορίες. Μεσοσταθμικά υπολογίζεται περίπου 45%.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι σχεδόν μήνες ο υφυπουργός, Α. Παπαγεωργίου, ενημέρωνε τη Βουλή των Ελλήνων για την αναγκαιότητα των μέτρων κατά των ΑΠΕ (έκτακτη εισφορά επί των ακαθαρίστων εσόδων για 2 χρόνια) και ότι έτσι θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Σήμερα, επανέρχεται με εισηγήσεις για νέα μέτρα, μόνιμου πλέον χαρακτήρα, χωρίς να εξηγεί γιατί δεν μπόρεσε να προβλέψει σωστά για τόσο μικρό χρονικό διάστημα τις εξελίξεις στην συγκεκριμένη αγορά» σημειώνεται στην επιστολή στην οποία επαναλαμβάνονται οι θέσεις των Επιμελητηρίων για το ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη: ΠΣΕ: Οι πιέσεις τρίτων χωρών έφεραν δυσμενείς εξαγωγικές επιδόσεις

Μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι η με οποιονδήποτε τρόπο μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης στις ήδη καταρτισμένες συμβάσεις, συνιστά αδικαιολόγητη επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις, η οποία θίγει την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, ως ειδικότερης εκδήλωσης της αρχής της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας. Η δε θέση του ΥΠΕΚΑ για εθελοντική συμμετοχή με την παροχή κινήτρων δεν αναιρεί στην ουσία την απειλή για επιπτώσεις σε όσους δεν συμφωνήσουν στην αλλαγή των συμβασιοποιημένων τιμών.

Ακόμη η ΚΕΕ ζητάει τον έλεγχο της ΛΑΓΗΕ ΑΕ σχετικά με το έλλειμμα και σημειώνει ότι οφείλει το υπουργείο και η κυβέρνηση να ελέγξουν τις παραδοχές των μελετών και τα δημοσιεύματα ότι ο πόρος ΑΠΕ καταλήγει παρανόμως σύμφωνα με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο, σε επιδοτήσεις εταιρειών ορυκτών καυσίμων.