Η Microsoft φέρνει ξανά τα πάνω κάτω

Η Microsoft φέρνει ξανά τα πάνω κάτω

Επανεξετάζοντας τη στρατηγική εξαγορών, η εταιρεία μπορεί να γίνει πρωτοπόρος σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως υπηρεσίες cloud, έξυπνα τηλέφωνα και τηλεδιάσκεψη.

του Μάικ Κβάτινετζ

Η μετοχή της Microsoft έχει παραμείνει στάσιμη καθώς οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον. Αφότου έπιασε τη μέγιστη τιμή των 60 δολαρίων στις αρχές του 2000, η μετοχή της Microsoft έπεσε στα περίπου 22 δολάρια τον ίδιο χρόνο και έκτοτε κυμαίνεται μεταξύ 25 και 40 δολάρια.

Η Microsoft μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές της κυριαρχώντας σε τρεις τομείς: τα λειτουργικά συστήματα, την ανάπτυξη εργαλείων και την τηλεδιάσκεψη. Είναι εμφανές ότι οι εξελίξεις πλέον οδηγούν στην εικονικοποίηση και το cloud. Η Microsoft χάνει πολλούς πελάτες επειδή δεν προσφέρει πιο ισχυρή ενοποίηση των υπηρεσιών της cloud με το Linux. Παρότι η Microsoft ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει το Linux, άλλοι πάροχοι cloud όπως η Amazon, η VMWare, η IBM και η Salesforce.com προσφέρουν πολύ περισσότερη υποστήριξη στο Linux. Δεν ισχυρίζομαι ότι η Microsoft πρέπει να εγκαταλείψει τα Windows – είναι σπουδαίο προϊόν με πολλές χρήσεις, αλλά θα μπορούσε να ακολουθήσει μια στρατηγική διπλού λειτουργικού συστήματος που θα της έδινε τη δυνατότητα να:

  • Ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά στα κινητά τηλέφωνα και τα tablets
  • Να παρέχει υπηρεσίες cloud που όλες οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για κάθε εφαρμογή
  • Να προσφέρει μια φθηνότερη σειρά διακομιστών που θα ήταν ελκυστική
  • Να έχει καλύτερη διατήρηση της πελατειακής της βάσης

Η Microsoft θα μπορούσε να εξαγοράσει τον πάροχο Linux, Red Hat. Με μια τέτοια εξαγορά η Microsoft θα ήταν σε θέση οδηγού στην παροχή υποδομής υπό μορφή υπηρεσίας. Θα μπορούσε επίσης να εξαγοράσει την Zend, η οποία κατέχει την ηγετική θέση αυτή τη στιγμή στον Επεξεργαστή Υπερκειμένου (Hypertext Preprocessor – PHP), τον οποίο χρησιμοποιούν το 80% όλων των ιστοτόπων. Αυτή η κίνηση θα επέτρεπε στην Microsoft μεταξύ άλλων να προσθέσει λειτουργίες στις υπηρεσίες cloud που θα βελτίωναν τη χρήση του ΡΗΡ. Σε συνδυασμό με την εξαγορά της Linux, η Microsoft θα ήταν πιο ανταγωνιστική ως πάροχος υπηρεσιών cloud.

Η τρίτη προτεινόμενη εξαγορά είναι μια εταιρεία που ονομάζεται Double Robotics. Η εταιρεία προσφέρει ένα ρομποτικό κινητό σύστημα τηλεδιάσκεψης με τηλεχειρισμό. Λειτουργεί τοποθετώντας ένα tablet στη θέση του κεφαλιού του ρομπότ και εμφανίζει το πρόσωπο που το χρησιμοποιεί. Επιτρέπει στο χρήστη να έχει φυσική παρουσία στο γραφείο και να μιλά σε συναδέλφους σαν να ήταν παρών. Το Double σίγουρα θα ήταν μια καλή λύση για αντικατάσταση του Skype που είναι πολύ πιθανό να δεχθεί επιθέσεις από διάφορες πηγές.

Οι τρεις αυτές εξαγορές μαζί θα έδειχναν στους επενδυτές ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, αποκτώντας τις καλύτερες εταιρείες που θα της επιτρέπουν να προσφέρει κορυφαίες υπηρεσίες cloud για όλες τις πλατφόρμες, θα κάνει τα κινητά και τα tablets πιο ανταγωνιστικά, θα μεγαλώσει την παρουσία της στο χώρο των διακομιστών λειτουργικών συστημάτων και θα είναι πρωτοπόρος στις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοί που προσπάθησαν να γίνουν αφεντικά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ιδού το «Άγιο Δισκοπότηρο» του home-entertainment!

Gadgets που τα θέλουμε όλοι