Μισό δισ. ευρώ θα επενδύσουν οι Ιταλοί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μισό δισ. ευρώ θα επενδύσουν οι Ιταλοί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ ΜΕ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ Π

Γυρίζει σήμερα σελίδα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά και από την υπογραφή από την ΤΑΙΠΕΔ της μεταβίβασης της στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A.

Για την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, μίλησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την Κέρκυρα, στο πλαίσιο της της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

«Είναι προφανείς οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας , οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Είμαστε ο πρώτος στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας . Ελπίζω οι οικονομικές μας σχέσεις να διευρυνθούν. Θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις, είναι η κατάλληλη στιγμή να το πράξουμε, καθώς το οικονομικό κλίμα αλλάζει», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των δυο χωρών, οι οποίες συνδέονται ιστορικά και πολιτισμικά, λέγοντας πως αυτές οι σχέσεις που κράτησαν στην πάροδο του χρόνου, σήμερα που ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Οι δυο λαοί μας είναι πυρήνες σε αυτό το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τώρα καλούμαστε να τοποθετηθούμε, βάζοντας μια άλλη οπτική. Την οπτική των χωρών του Νότου, που δεν πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν», σημείωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσιπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και επανέλαβε πως η Ευρώπη πρέπει να έχει δικό της νομισματικό ταμείο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως επικροτεί τη θέση της Ιταλίας, οι θέσεις των ευρωβουλευτών που μένουν κενές μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας να μοιραστούν στη βάση μιας υπερεθνικής λίστας «για να ενισχύσουμε την ιδέα των ευρωπαϊκών κομμάτων».

Για το σκέλος της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και χρειάζεται επενδύσεις, η Ιταλία είναι σημαντικός εταίρος και ένας κορυφαίος επενδυτής στην Ελλάδα (…) Συζητήσαμε με τον Πάολο να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση».

Και ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ιταλικής κρατικής εταιρείας Ferrovie και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μια επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, προσέθεσε πως «υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις που προχωρούμε, και θέλουμε να τις διπλασιάσουμε, όπως στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, τις νέες τεχνολογίες και την ενέργεια».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πώληση και μεταβίβαση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Κέρκυρα στο πλαίσιο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας από την Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, κ. Renato Mazzoncini.

Το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει μία διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και η οποία ανοίγει μία νέα σελίδα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας επέφερε το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692 εκατ. ευρώ.

Η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη και αναλαμβάνει να ενισχύσει και να αναπτύξει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, δημιουργώντας ένα σημαντικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών βρίσκονται σε εξέλιξη. Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί το νέο τμήμα της γραμμής, ανάμεσα σε Τιθορέα και Λιανοκλάδι, και με την οποία η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκης θα μειωθεί κατά μία ώρα και θα γίνεται σε 4,5 ώρες.

Επίσης, την άνοιξη του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Πολύκαστρο – Ειδομένη, που μαζί με την αντιμετώπιση της καθίζησης της σιδηροδρομικής γέφυρας στο Γαλλικό Ποταμό, η εμπορευματική κίνηση από τη Θεσσαλονίκη προς την ΠΓΔΜ θα αυξηθεί σημαντικά.
Μόνο για την εξυπηρέτηση φορτίων της Cosco κινούνται 36 τρένα το μήνα, ενώ αύξηση των δρομολογίων έχουμε και με τα φορτία για τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ). Από πλευράς εμπορικών δρομολογίων της Cosco, μόνο το 2016 διακινήθηκαν, από το λιμάνι Νέου Ικονίου προς Κεντρική Ευρώπη, 211 τραίνα με 7.579 containers.

H ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη ανακοινώσει και τις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό. Οι επιβάτες των τρένων θα μπορούν να εκδίδουν εισιτήριο μέσω του κινητού τηλεφώνου, από οποιοδήποτε σημείο, ακόμη και δέκα λεπτά πριν από την αναχώρησή τους. Επίσης, μέσω της νέας εφαρμογής για android, οι επιβάτες θα μπορούν να αποθηκεύουν τα εισιτήριά τους σε εφαρμογές πορτοφολιού, σε μορφή passbook, τα οποία θα είναι διαθέσιμα ακόμη και όταν βρίσκονται εκτός σύνδεσης.