Μητσοτάκης: Αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Μητσοτάκης: Αυτό είναι το πρόγραμμα της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά σε ερωτήσεις ξένων ανταποκριτών . , Πέμπτη 12 Απριλίου 2018. Τα γραφεία της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου επισκέφθηκε και παρεχώρησε συνέντευξη τύπου σε ξένους ανταποκριτές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τους βασικούς οικονομικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

 

Τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για τη μετάβαση στη μετά-Μνημόνιο εποχή παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ξένους ανταποκριτές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέλυσε το πρόγραμμα του κόμματος για την οικονομία, την καθημερινότητα και την ανάπτυξη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο “κλειδί”, το οποίο σχετίζεται με την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

“Πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου μας είναι η δημιουργία δουλειών μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Μέσα από ένα τσουνάμι ιδιωτικών επενδύσεων και εισροής κεφαλαίων στη χώρα. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία, ξεκινώντας από ένα επενδυτικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων με συγκεκριμένη άποψη για τις εταιρείες τις οποίες διαχειρίζεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και το υπερταμείο. Και με μια λογική ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται, όχι μόνο για να εισπράξει το κράτος χρήματα, αλλά για να αυξηθεί και η ανταγωνιστικότητα της ίδιας της οικονομίας και να έρθουν στη χώρα κεφάλαια που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Αφού αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, θα επιδιώξουμε μία συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα. Σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε θα δεσμεύεται από το καταστροφικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο επέβαλαν οι ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ένα μείγμα που υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα. Αποτελεί κεντρική επιλογή μας να μειωθεί η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση… Παράλληλα, δεν πρόκειται να δεσμευτούμε από ένα καταστροφικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες και στερεότυπα μιας άλλης εποχής”, σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Δικός μας στόχος είναι να υπάρχει ένα συνολικό πλαφόν στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση την οποία καλείται να πληρώσει ένας Έλληνας πολίτης. Δεν είναι δυνατόν το άθροισμα αυτό να είναι 80%, γιατί τελικά το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε ένα οιονεί συμπληρωματικό φορολογικό σύστημα, χωρίς όμως ο πολίτης να έχει τις ανάλογες παροχές… Εάν με οποιονδήποτε τρόπο είτε υπάρχει υπεραπόδοση άνω του στόχου του 3,5%, είτε μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε μείωση των στόχων, δική μου δέσμευση είναι ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί με όποιον τρόπο θα κατευθύνεται κατά 80% στη μείωση των φόρων και των εισφορών και κατά 20% μόνο στην αύξηση των δαπανών, με απόλυτη έμφαση τις κοινωνικές δαπάνες για τους πιο αδύναμους, δηλαδή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”, επεσήμανε.

Η σειρά άμεσων δράσεων της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνουν:

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Αυτή η κίνηση θα φέρει, όπως τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ.

– ‘Έκπτωση 40% έως 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν στην πλήρη ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων. Με χορήγηση έκπτωσης φόρου, η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη.

– Μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία σχετίζεται με τη μεταβίβαση ακινήτων. Όπως έχει σημειώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν στο ένα τρίτο, ενώ στην πορεία όλα θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά και σε τελικό στάδιο.

– Υλοποίηση δράσεων για την ανάπτυξη του “silver economy”. Δράσεις που θα δίνουν κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία και την Κύπρο, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία τους.