Μόνο έτσι θα ξεκλειδώσει η επιστροφή των θεσμών

Μόνο έτσι θα ξεκλειδώσει η επιστροφή των θεσμών
epa05579758 (L-R) European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici, Luxembourg Finance Minister Pierre Gramegna and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble at the start of the Eurogroup finance Ministers meeting in Luxembourg, 10 October 2016. EPA/JULIEN WARNAND

Αναζητείται έδαφος επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης, Αθήνας και ΔΝΤ για να καθοριστούν οι στόχοι του προγράμματος και τα πλεονάσματα.

 

Η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, παραμένει ανοιχτή τουλάχιστον έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, καθώς τα στελέχη των θεσμών έχουν διαμηνύσει πως δεν υπάρχει λόγος επιστροφής, εάν πρώτα οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους και στη συνέχεια με το ΔΝΤ για  το τι ακριβώς θα συζητήσουν.

Οι επικεφαλής των αποστολών των θεσμών στην Αθήνα έχουν καταλήξει πως δεν έχουν νόημα οι ατέρμονες συζητήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη, εάν δεν υπάρξει μία οριστική  συμφωνία για τους στόχους πάνω στους οποίους θα σχεδιαστούν τα μέτρα των επόμενων ετών.

Πρακτικά, οι τεχνοκράτες των θεσμών ζητούν να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για το ποια θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, εάν τελικά το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς και ποια θα  είναι τα μέτρα, τα οποία ζητεί να ψηφιστούν εκ των προτέρων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς, το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον ESM, δεν τους βρήκε όλους σύμφωνους. Ωστόσο, η κυριαρχία της Γερμανίας στο Eurogroup είναι δεδομένη και όλα θα εξαρτηθούν τελικά, από τη στάση που θα κρατήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμείνει στη θέση ότι η μονομερής κίνηση της Ελλάδας για τη χορήγηση του επιδόματος στους συνταξιούχους και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά δημιουργεί πρόβλημα στους στόχους του προϋπολογισμού, θέση με την οποία συντάσσεται το ΔΝΤ, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.

Εάν, μάλιστα, η Γερμανία επιμείνει στην αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και με δεδομένο ότι περισσότερα μέτρα για το χρέος δεν αναμένονται πριν το τέλος του προγράμματος το 2018, τότε οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα 4,5 δις. ευρώ για το 2019 και το 2020.

Μέχρι να συμφωνηθούν όμως όλες οι παραπάνω λεπτομέρειες, η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, η αξιολόγηση δεν θα κλείνει και η οικονομία θα στεγνώνει και πάλι από ρευστό, κάνοντας όλο και πιο δύσκολο το στόχο για την ανάπτυξη.