Μοσκοβισί: Οι τουρίστες στην Ελλάδα θα πληρώνουν σε ευρώ

Μοσκοβισί: Οι τουρίστες στην Ελλάδα θα πληρώνουν σε ευρώ

Επιθυμία της Ευρωζώνης είναι να παραμείνει η Ελλάδα μέλος του ευρώ– Γαλλία: Nα σεβαστούμε και την ψήφο των Ελλήνων.

Έτοιμος να συμβάλει σε μια λύση για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, εμφανίστηκε «συγκεντρωμένος» σε ένα και μόνο ζήτημα, που είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε για το πώς θα πληρώνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα το καλοκαίρι, «σε ευρώ ή σε δραχμές», απάντησε: «Με ευρώ ελπίζω γιατί έχουμε ανάγκη την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρωζώνη. Οι Έλληνες όποιος κι αν είναι ο πολιτικός τους προσανατολισμός, όποια κι αν είναι η επιλογή τους στις εκλογές, το 80% είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ και είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε να αποφύγουμε μια ρήξη η οποία είναι πιστεύω..θα ήταν παράλογη και θα είχε απώλειες (συνέπειες) για τον έναν όπως και για τον άλλο».

Επίσης ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε πως δεν υπάρχει σχέδιο Β και όλοι δουλεύουν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σε ερώτηση για το αν οι Ευρωπαίοι υποτίμησαν το πείσμα των Ελλήνων στο Eurogroup απάντησε ότι οι συζητήσεις ήταν τεταμένες, αλλά εποικοδομητικές και θετικές.

«Ένα σημείο αναφοράς είναι ότι γνωριζόμαστε και νομίζω γνωρίζουμε τι επιθυμεί και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ» συμπλήρωσε. Επίσης ανέφερε ότι περιμένουν το ελληνικό αίτημα, αλλά τόνισε πως πρέπει να ολοκληρωθεί το υπάρχον πρόγραμμα και μετά να πάμε σε «έναν δεύτερο δρόμο, ένα νέο συμβόλαιο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ανέφερε από την πλευρά του πως η Γαλλία επιθυμεί «να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα ως τα τέλη αυτής της εβδομάδας» για τη χρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας.

«Οι συζητήσεις οι οποίες έχουν γίνει δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής. Η επιδίωξη της Γαλλίας είναι να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα ως τα τέλη της εβδομάδας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη» τόσο «την ψήφο των Ελλήνων» όσο και «την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων», τόνισε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Σαπέν, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.