Μουσική με όργανα από πάγο!

Μουσική με όργανα από πάγο!

Μια μπάντα στη Σουηδία φτιάχνει βιολιά, κιθάρες, ντραμς και μπάσα από πάγο και δίνει χειμωνιάτικα κονσέρτα.

Είναι από τα σπανιότερα και πιο δύσκολα στην κατασκευή μουσικά όργανα στον κόσμο, αλλά ζουν μόνο μέχρι την άνοιξη. Είναι τόσο ευαίσθητα που ακόμα και η ανάσα του μουσικού είναι ικανή να τα ξεκουρδίσει. Τα όργανα που κατασκευάζει ο Αμερικανός Tim Linhart, κάτοικος Σουηδίας εδώ και 20 χρόνια, χρησιμοποιούνται σε κονσέρτα που δίνονται σε θερμοκρασία αυστηρά κάτω από το μηδέν, μέσα σε ένα ιγκλού κοντά στην πόλη Lulea, λίγο νοτιότερα από τον Αρκτικό Κύκλο.

Ο Linhart δηλώνει πως τα όργανα από πάγο είναι ευκολότερο να κατασκευαστούν. Ακόμα και αν κάνεις κάποιο λάθος στο λάξεμα του πάγου, απλώς φυσάς το σημείο μέχρι να λιώσει και μετά προσθέτεις τόσο νερό όσο χρειάζεται για να το ξαναφτιάξεις. Χρησιμοποιεί ένα μείγμα πάγου και χιονιού που είναι ευκολότερο στην επεξεργασία, αλλά και καθαρό πάγο, δηλαδή νερό που έχει παγώσει και δεν περιέχει την παραμικρή φυσαλίδα αέρα.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Το μπουζούκι στη «χώρα των καγκουρό»

Τα βιολιά δεν ακουμπούν στο σώμα των μουσικών, αλλά κρέμονται από λουριά στην οροφή. Όλα τα όργανα χρειάζονται ελαφρύ κούρδισμα μετά από σχεδόν κάθε κομμάτι, καθώς οι ανάσες προκαλούν ελαφριές μεταβολές στο σχήμα τους, ενώ μετά από κάθε κονσέρτο ο Linhart τα περνά από συντήρηση.

Και ο ήχος τους; Καθώς ο πάγος δεν έχει τις απορροφητικές ιδιότητες του ξύλου ο ήχος βγαίνει πεντακάθαρος και κρυστάλλινος.

Δείτε το βίντεο του CNN