MPW 2017: Οι πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις

MPW 2017: Οι πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις

Δείτε όλη τη λίστα στο νέο τεύχος του Fortune αυτό το Σάββατο με την εφημερίδα «Επένδυση».

Tο 2016 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ήταν, όμως, παράλληλα, μια χρονιά που έδωσε τη δυνατότητα να αναδειχθούν περισσότερες γυναίκες ως ανώτατα στελέχη εταιρειών.

Επικεφαλής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, αυτοδημιούργητες ή άξιες διάδοχοι, οι πιο ισχυρές γυναίκες της φετινής λίστας του Fortune Most Powerful Women in Business, επιχειρούν με όραμα, γνώσεις, ταλέντο, τόλμη και σκληρή δουλειά. Καταρτίζοντας για τρίτη φορά στην Ελλάδα τη λίστα, ο αριθμός των γυναικών που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην κορυφή των επιχειρήσεων αυξήθηκε από 20 σε 30, κατακτώντας έδαφος σε κλάδους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους, όπως η φαρμακοβιομηχανία και η τεχνολογία.

Ωστόσο, ενώ το σχετικό χάσμα στην επιχειρηματικότητα μεταξύ των δύο φύλων έχει περιοριστεί, η εκπροσώπηση των γυναικών στις επιχειρήσεις διεθνώς παραμένει σε χαμηλά ποσοστά. Εάν πάρουμε για παράδειγμα τη μεγαλύτερη εταιρική λίστα του πλανήτη, το Fortune 500, θα διαπιστώσουμε ότι το 2016 οι γυναίκες CEO στις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες ήταν 21 (ποσοστό 4,8%), μη παραβλέποντας, βέβαια, ότι το 1998 ήταν μόλις μία!

Στα καθ’ ημάς, οι κυρίες της λίστας του Fortune, αντιπροσωπεύουν ένα μέρος μόνο των γυναικών που συναντάμε σήμερα στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και επιλέχθηκαν με συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Η λίστα καταρτίστηκε με βάση α) το οικονομικό μέγεθος και τη σημασία της εταιρείας που διευθύνουν ή εκπροσωπούν οι συγκεκριμένες γυναίκες, β) την ευρωστία, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δυναμικότητα της επιχείρησης, γ) το βιογραφικό και τα επιτεύγματα κάθε μίας εξ αυτών, και δ) την εταιρική και κοινωνική επιρροή τους.

Δείτε όλη τη λίστα στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο με την εφημερίδα «Επένδυση».