«O Έλληνας δεν τσιμπάει με προκάτ λόγους και μαυρογιαλούρους»

«O Έλληνας δεν τσιμπάει με προκάτ λόγους και μαυρογιαλούρους»

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ , Νίκη Τζαβέλα, μιλάει στο “F” για την ενέργεια, τις ευρωεκλογές, τον ΛΑΟΣ, το Ποτάμι και τον Αλ. Τσίπρα.

Από την Αναστασία Παρετζόγλου*

Αποτελεί τον πλήρη ορισμό του όρου «powerful woman». Η πορεία της είναι λίγο ως πολύ γνωστή: Διοικητής του ΟΑΕΔ, κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής της ΝΔ, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λάτση, ψυχή του Ιδρύματος Κόκκαλη και αντιπρόεδρος της Intracom, η Νίκη Τζαβέλα, αφού στη συνέχεια εργάστηκε για τρία χρόνια στη διεθνή ανάπτυξη του ομίλου ΑΝΤ1, επέστρεψε στην πολιτική και διακρίθηκε στην Ευρωβουλή.

Αντιπρόεδρος της επιτροπής των σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με το Αμερικανικό Κογκρέσο, ορίστηκε εισηγήτρια για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ έως το 2050 και αναγνωρίζεται από όλους η μεγάλη της επιτυχία να εντάξει στην έκθεση αυτή το θέμα της προστασίας της ελληνικής ΑΟΖ και των ελληνικών ενεργειακών αποθεμάτων. Αυτό το έργο θέλει να συνεχίσει, κατεβαίνοντας ως υποψήφια στις Ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής, και όχι μόνο, όπως θα διαπιστώσετε στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Κυρία Τζαβέλα, η πρόσφατη θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο, σφραγίστηκε από την εισήγησή σας για τον Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Οδικό Χάρτη για το 2050. Τι σημαίνει πρακτικά για την Ελλάδα η υπερψήφιση αυτής της έκθεσης;
Η έκθεση αναδεικνύει την μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει διπλωματικά την Ελλάδα έναντι των τρίτων χωρών που θα αντιδράσουν. Η Ελλάδα, δηλαδή, δεν θα είναι μόνη της στην κατοχύρωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της. Η ελληνική ΑΟΖ θα καταστεί μέρος της ευρωπαϊκής ΑΟΖ.

Πόσο σύντομα μπορεί η Ευρώπη να είναι σε θέση να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ενδογενών ενεργειακών της πόρων;
Δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορεί να διευθετηθεί γρήγορα από την μία μέρα στην άλλη. Η Ευρώπη βρίσκεται όμως σε ένα σταυροδρόμι. Μέχρι και σήμερα, είμαστε μια ήπειρος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ενέργειας από τρίτες χώρες. Οι ελπίδες που διαθέτει σήμερα η Ευρώπη για παραγωγή ενδογενών πηγών ενέργειας είναι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου. Από την ανατολική Μεσόγειο πιστεύω ότι το αργότερο μέχρι το 2020, η Κύπρος θα είναι σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο στις Ευρωπαϊκές αγορές. Από εκεί και πέρα, περιμένω η Ελλάδα να μπει δυναμικά στο κόλπο – διότι αν ανακαλυφθούν μεγάλα κοιτάσματα νότια της Κρήτης μπορούμε να τα συνδέσουμε με τα κοιτάσματα της Κύπρου.

Τονίσατε πρόσφατα, ως αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κοινή ενεργειακή πολιτική μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επισπεύσουν την έναρξη εξαγωγής φθηνού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη με πρώτη χώρα εισαγωγής την Ελλάδα. Πότε βλέπετε αυτό να συμβαίνει και πόσο μπορεί να ανακουφίσει την «τσέπη» του Έλληνα πολίτη;
Το ζητούμενο για εμάς είναι να απελευθερωθούμε από τη χειραγώγηση των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το δείκτη του crude-oil (αργού πετρελαίου) κάτι το οποίο μας έχει επιβάλλει η Gazprom στην Ευρώπη. Έχω πει επανειλημμένα πως η φθηνή ενέργεια υπερτερεί οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και αυτό γιατί κάθε κόστος εξαρτάται από τις τιμές ενέργειας. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, η τρέχουσα τιμή φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι 15-17 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν το φυσικό τους αέριο στην Ευρώπη, η τελική τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα ήταν 7,50 δολάρια.

Η Νίκη Τζαβέλα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Νίκη Τζαβέλα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Νίκη Τζαβέλα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία πώς θα επηρεάσουν – κατά τη γνώμη σας, το θέμα της ενέργειας στην Ευρώπη;
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν αναθερμάνει τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με τις εξαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ΕΕ να εκμεταλλευτεί τις ενδογενείς πηγές ενέργειας που διαθέτει, όπως είναι το σχιστολιθικό αέριο. Επιπλέον, τον Ιούνιο έχει οριστεί να γίνει για πρώτη φορά συνάντηση κορυφής των υπουργών ενέργειας του G7 για να συζητηθούν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας που θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση από την Ρωσία. Ο επίτροπος ενέργειας κύριος Έττινγκερ δήλωσε πρόσφατα ότι η Ευρώπη θέλει μια ενιαία τιμή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά και ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στο παιχνίδι «διαίρει και βασίλευε» που προτείνει η Μόσχα.

Πώς βλέπετε την ευρωατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – ΗΠΑ; Έχετε ειδική γνώση του θέματος, από τον ενεργό σας ρόλο στις διαπραγματεύσεις στον τομέα της ενέργειας κι όχι μόνο. Ποια άλλα θέματα ενδιαφέροντος εμπίπτουν σε αυτή τη συμφωνία για τους Έλληνες θεσμικούς αλλά και τους Έλληνες επιχειρηματίες και τι προετοιμασία απαιτείται από την ελληνική πλευρά;
Η ευρωατλαντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ θα έχει πολλά θετικά σημεία και για τα δύο μέρη. Καταργούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στο μεταξύ μας εμπόριο, κίνηση που θα επιφέρει αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως της Ευρώπης. Η κατάργηση των δασμών θα επιτρέψει τις εισαγωγές φθηνού αερίου από τις ΗΠΑ και θα μειώσει την εξάρτηση μας από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο έχω εισηγηθεί επανειλημμένως στο Κογκρέσο. Θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον ελληνικό εμπορικό στόλο να πρωτοστατήσει μεταφέροντας αυτό το αέριο σε υγροποιημένη μορφή (LNG). Μια ακόμα εξέλιξη που θα επιφέρει αυτή η συμφωνία είναι η μείωση του βιομηχανικού κόστους, συνεπώς θα έχουμε και συνολική μείωση του κόστους ζωής των πολιτών μας. Είναι σημαντικό οι Έλληνες επιχειρηματίες, ιδιαιτέρως αυτοί που δραστηριοποιούνται και στις εξαγωγές να ενημερώνονται για την πορεία της συμφωνίας έτσι ώστε όταν υπογραφεί, οι ελληνικές εταιρείες να είναι έτοιμες και να πληρούν τα στάνταρ που θα απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στην ευρωατλαντική αγορά.

Προωθήσατε προσωπικά το πρόγραμμα των ομολόγων έργου, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2012. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό το χρηματοοικονομικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων;
Στόχος των ομολόγων έργου είναι η κινητοποίηση επενδύσεων για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της πιλοτικής του εφαρμογής, το πρόγραμμα μπορεί να υπερτριπλασιάσει την τυπική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους σχετικούς προϋπολογισμούς, από τα 230 στα 700 εκατομμύρια ευρώ, εγγυούμενο την εξυπηρέτηση μέχρι και εικοσαπλάσιων μεγεθών χρέους. Η προθεσμία για ένταξη στο πρόγραμμα εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2014 και αφορά σε έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Προφανώς, η χώρα μας μπορεί να ωφεληθεί πολύ από τα ομόλογα έργου, ειδικά τώρα που η επιτυχία του οικονομικού της προγράμματος έχει περαιτέρω επιβεβαιώσει τις προοπτικές της.

Tzavela 2
“Ο Έλληνας συμμετέχει στο μέλλον του, δεν είναι τζαμπατζής της ζωής του”.

Κυρία Τζαβέλα, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, με τα διαρκή μέτρα λιτότητας, τους ταπεινωτικούς όρους του Μνημονίου και την πολιτική της τρόικας, η σχέση του Έλληνα πολίτη με την ΕΕ αλλά και η εμπιστοσύνη του προς τους Ευρωπαίους εταίρους έχει πληγεί. Ποιο είναι σήμερα το κίνητρο του Έλληνα, για να πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές;
Όλα αυτά που είπατε. Ο Έλληνας, όταν θίγεται, δεν κάθεται στα πεζοδρόμια να φωνάζει στους περαστικούς άρχοντες. Στρώνεται στη δουλειά και τους διαψεύδει, επειδή ο Έλληνας συμμετέχει στο μέλλον του, δεν είναι τζαμπατζής της ζωής του. Δεν διαφωνώ με το ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα. Γνωρίζουμε, όμως, ότι έχουμε ευθύνη να αναπτύξουμε τις συμμαχίες μας, ειδικά τώρα που έχουμε αποδείξει στους εταίρους μας ότι έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να πετύχουμε με τους κοινούς μας όρους και να τους ανταγωνιστούμε στο πολιτικό προσκήνιο.

Με ποια κριτήρια θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, o Έλληνας πολίτης να επιλέξει το κόμμα και τους υποψηφίους που θα τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο;
Κατ’ αρχήν, φοβάμαι πως πρέπει να εξετάζει και τα αυτονόητα: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να γνωρίζει ξένες γλώσσες. Μπορεί να υπάρχουν μεταφραστές, αλλά θα πρέπει να είναι ικανός να μιλήσει και σε έναν δυο συναδέλφους του στους διαδρόμους για να διαπραγματευτεί. Συγχρόνως, οφείλει να γνωρίζει την παγκόσμια πολιτική επικαιρότητα. Δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις χωρίς να καταλαβαίνει και τη θέση του συνομιλητή του, τις δυνατότητες και τις ικανότητές του. Πάνω από όλα, πρέπει να έχει άριστη γνώση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων. Δεν είναι ανάγκη να είναι καθολική γνώση, αρκεί να διαθέτει έστω δυο τρεις τομείς, στους οποίους να μπορεί να δουλέψει από την πρώτη στιγμή. Η θέση του ευρωβουλευτή δεν είναι πρακτική άσκηση.

Υπήρξατε κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής και διοικητής του ΟΑΕΔ, όμως εγκαταλείψατε την πολιτική το 1996 και μετά από μια θεαματική καριέρα δεκατριών χρόνων στον ιδιωτικό τομέα, επιστρέψατε το 2009 στην πολιτική με το ΛΑΟΣ. Γιατί;
Κάθε άνθρωπος οφείλει να γνωρίζει πότε και πού είναι περισσότερο χρήσιμος. Ποτέ δεν είχα σκοπό να περάσω όλη μου τη ζωή στην πολιτική, συγχρόνως, όμως, ποτέ δεν εγκατέλειψα την πεποίθηση πως κάθε επιτυχία πρέπει να ανάγεται σε εθνικό επίπεδο. Δεν αισθάνομαι, λοιπόν, ότι είναι υποχρεωτικό να έχεις κάποιο δημόσιο αξίωμα για να φροντίζεις για τη χώρα σου, όπως δεν αισθάνομαι και ότι μόνο στον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητο να φέρεσαι με επαγγελματισμό. Όσο για τη συμπόρευση με το ΛΑ.Ο.Σ., σας θυμίζω ότι το κόμμα του κυρίου Καρατζαφέρη εγγυήθηκε την πολιτική ομαλότητα με το έργο του στην κυβέρνηση συνεργασίας, προσέφερε δε χώρο για την ενηλικίωση των πλέον προβεβλημένων και άξιων στελεχών της σημερινής κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ.

«Το Ποτάμι του κυρίου Θεοδωράκη δεν είναι πλωτό και τα νερά του είναι θολά και άγνωστα».
«Το Ποτάμι του κυρίου Θεοδωράκη δεν είναι πλωτό και τα νερά του είναι θολά και άγνωστα».
«Το Ποτάμι του κυρίου Θεοδωράκη δεν είναι πλωτό και τα νερά του είναι θολά και άγνωστα».

Γιατί πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς προσωπικά, σας έκανε την πρόταση να κατεβείτε υποψήφια με το κόμμα του στις επερχόμενες ευρωεκλογές;
Είμαι βέβαιη πως βασικός λόγος ήταν το έργο μου για την ευρωπαϊκή κατοχύρωση της ελληνικής ΑΟΖ, η εμπειρία μου στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της χώρας μας και η προσέλκυση επενδύσεων. Πάνω από όλα, θέλω να ελπίζω πως συνέβαλαν τα σχέδιά μου για το μέλλον, όπως η εδραίωση στη Θεσσαλονίκη ενός διαμετακομιστικού κόμβου ενέργειας για την αγορά της ανατολικής Ευρώπης.

Αν επανεκλεγείτε στο ευρωκοινοβούλιο, σε ποιους τομείς θα ενεργοποιηθείτε άμεσα προς όφελος της Ελλάδας;
Πιστεύω στην εξειδίκευση των ευρωβουλευτών, η οποία υπαγορεύει και τη στενή τους συνεργασία. Αν, λοιπόν, με εμπιστευθούν ξανά οι συμπολίτες μου για να τους εκπροσωπήσω, στόχος μου είναι να συνεχίσω τις δράσεις μου στον τομέα της αγοράς ενέργειας, πάντα με στόχο την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Η ενέργεια, άλλωστε, είναι τόσο συνδεδεμένη με την οικονομική αυτονομία μιας χώρας, που θεμελιώνει κάθε στοιχείο της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πώς κρίνετε την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ηγεσίας της αυτή την περίοδο;
Η αντιπολίτευση δεν προσφέρει στον κοινοβουλευτικό ή στον ευρύτερο πολιτικό διάλογο, επειδή δεν παραδέχεται την πραγματικότητα και προτιμά να συνδιαλέγεται μόνο με τα στελέχη και τους οπαδούς της, στους οποίους απλώς επαναλαμβάνει τα αιτήματά τους, χωρίς να ανταποκρίνεται στη θεσμική της ευθύνη να τα αξιολογεί και να τα υπερασπίζεται με ρεαλισμό. Το αποτέλεσμα είναι να μην προσφέρει σε κανέναν.

Βλέπετε θετικά το ρόλο του ¨Ποταμιού” στις ευρωεκλογές;
Κάθε κόμμα που προσφέρει σε κάποιο τμήμα της κοινωνίας την ευκαιρία να εκφραστεί ικανοποιεί μια υπαρκτή δημοκρατική ανάγκη. Φοβάμαι, όμως, πως το ποτάμι του κυρίου Θεοδωράκη δεν είναι πλωτό και τα νερά του είναι θολά και άγνωστα –δεν ξέρουμε ούτε από πού ξεκινούν, ούτε πού πάνε.

Στο Ηοward University, όπου βρέθηκε με υποτροφία Fulbright.
Στο Ηοward University, όπου βρέθηκε με υποτροφία Fulbright.
Στο Ηοward University, όπου βρέθηκε με υποτροφία Fulbright.

Είστε υπέρ ή εναντίον του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές;
Κάθε αλλαγή που δυναμώνει τη φωνή των ψηφοφόρων είναι θετική. Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες αδυναμίες στο σύστημα, αλλά αυτές δεν είναι τόσο επικίνδυνες. Σκεφτείτε ένα απλό παράδειγμα: Η αιφνιδιαστική απόφαση τροποποίησης των κανόνων διεξαγωγής των εκλογών έδωσε σε μερικούς θαμώνες κάποιων κομμάτων την εντύπωση πως θα πουλήσουν παλιομοδίτικη εκδούλευση στους ψηφοφόρους. Ο κόσμος, όμως, έχει ζήσει πολλές δυσκολίες στο πετσί του και δεν τσιμπάει με προκάτ λόγους και μαυρογιαλούρους.

Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών; Οδηγούν πιστεύετε σε πόλωση;
Κατ’ αρχήν, επιτρέψτε μου να σας πω ότι, κατά τη γνώμη μου, οι πολιτικοί δεν κρίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Τα σχολιάζουν, βέβαια, τα αναλύουν – όσοι διαθέτουμε τα απαραίτητα εφόδια – αλλά δεν τα κρίνουν. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν εκλογές χωρίς μήνυμα. Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε μηνύματα και εκπλήξεις για όλους. Μαθηματικά μιλώντας, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με διαφορά την αναμέτρηση, όπως δείχνουν και οι σχετικές αναλύσεις που τη δείχνουν να συγκεντρώνει το 26,3 των εκλογικών προτιμήσεων, έναντι του 17,7 που συγκεντρώνει από τη δεύτερη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως, όμως, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται για πρώτη φορά εκτός της αναμέτρησης για το δήμο της Αθήνας και αυτό έχει κάποια επικοινωνιακή αξία για τους αντιπάλους της. Οι αντίπαλοί της, όμως, ξεχνούν το εθνικό προβάδισμα της Ν.Δ. όπως ξεχνούν και το ότι όχι μόνο η κυβέρνηση είχε από πριν χάσει την ηγεσία του δήμου της Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής, αλλά και το ότι η καταγωγή της ηγεσίας αυτών των αυτοδιοικητικών μονάδων δεν επηρεάζει τις κυβερνήσεις, όπως αποδεικνύουν οι δεκαετίες νεοδημοκρατικής ηγεσίας στον δήμο Αθηναίων που συνδυάστηκαν με σταθερές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Όσο για την πόλωση, αυτή εξαρτάται από εκείνον που χάνει, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση έχει γνώση και προβάδισμα, οπότε δεν έχει λόγο να καταφύγει σε τέτοιες φτήνιες, οι οποίες δεν ευνοούν το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών.

Κυρία Τζαβέλα, μπορούν οι ευρωεκλογές να έχουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος εναντίον ή υπέρ του Μνημονίου και τι απαντάτε στον Αλέξη Τσίπρα;
Ασφαλώς και είναι δημοψήφισμα. Ελπίζω, λοιπόν, πως αν ο κύριος Τσίπρας δεν κατακτήσει την κορυφή με την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αντιληφθεί το μήνυμα των λαών της Ευρώπης και θα αποσυρθεί, διότι πόσο μεγαλύτερο δημοψήφισμα μπορεί να οργανωθεί για να ελέγξει την αποδοχή των απόψεών του; Πέρα από τα αστεία, όμως: Ως προς το αν οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα για τα εσωτερικά της Ελλάδας και την κυβερνητική νομιμοποίηση, θα του τόνιζα πως κάποιος υποψήφιος για την θέση επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι από μόνη της ένα σημαντικό εκλογικό διακύβευμα. Ας μην προσποιείται ο κύριος Τσίπρας ότι χρειαζόταν τον ίδιο και τα τεχνάσματά του για να αποκτήσει βαρύτητα. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πως ακόμα και η παραμικρή αποδυνάμωση της κυβερνητικής σταθερότητας θα ενθαρρύνει την αξιωματική απραξία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στερεί συστηματικά από την κυβέρνηση τον άρτιο κοινοβουλευτικό διάλογο και έλεγχο που απαιτείται για τη συνολική πρόοδο της χώρας. Δεν πειράζει, λοιπόν, που δεν έχουμε μπροστά μας δημοψήφισμα. Ας συμπεριφερθεί υπεύθυνα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του στις ταπεινές ευρωεκλογές και στην τόσο κατώτερή τους πολιτική καθημερινότητα.

Πόσο αισιόδοξη είστε για το εκλογικό αποτέλεσμα;
Είμαι πάντα αισιόδοξη για τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Πώς σχολιάζετε την άνοδο των ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη και ποια είναι η εκτίμησή σας για την εκλογική δύναμη που θα συγκεντρώσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές;
Έχω πει επανειλημμένως πως οι ακραίες αντιδράσεις στην εξέλιξη των συμμαχιών και στις πιθανές παγίδες τους είναι ενδεικτικές προχειρότητας στην πολιτική σκέψη. Κατ’ αρχήν, είτε από το άκρο του υπέρμετρου εθνικισμού, είτε από το άκρο της ιδεολογικής ασυνταξίας που προωθεί η αναρχία και η τραγική ανωριμότητα της αριστεράς, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον απομονωτισμό. Κάθε άκρο, λοιπόν, δεν επιδιώκει να βελτιώσει, αλλά να καταλύσει τις συμμαχίες της χώρας μας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Προσφάτως, όμως, τα άκρα έχουν βρει κάποιες ευκαιρίες, λόγω της αρχικής δυσκινησίας της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, να προσποιηθούν τη λύση στα προβλήματα όχι της χώρας, αλλά κάποιων πολιτών της. Αυτή είναι η πραγματική, μίζερη ταυτότητα των άκρων: Περιορίζουν το μέγεθος της πραγματικότητας, των προβλημάτων και των λύσεων, στο οικτρό μέγεθος των δικών τους ικανοτήτων. Δεν αποκλείεται να έχουν κάποια εκλογική άνοδο, αλλά η τύχη τους είναι αναπόδραστη. Τα άκρα γεννιούνται για να μικρύνουν και να ηττηθούν, όσος καιρός και αν χρειαστεί για αυτό.

* Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager του Fortune.

Διαβάστε περισσότερα: 

«Πρώτο κόμμα στην Ελλάδα» ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, δηλώνει ο Α. Τσίπρας

Μήνυμα στήριξης Καραμανλή σε Σαμαρά

Π. Κόκκαλης: Πώς θα γίνει ο Πειραιάς «Σιγκαπούρη της Ευρώπης»

Η τελική πρόγνωση του PollWatch2014 για τις ευρωεκλογές