Να σεβαστεί το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών υπόσχεται ο Πούτιν

Να σεβαστεί το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών υπόσχεται ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει πως η Ουκρανία βρίσκεται προ εμφυλίου - Προειδοποιεί εμμέσως τη Δύση πως όποιες νέες κυρώσεις θα γυρίσουν «μπούμερανγκ».

Μετά από εβδομάδες όπου άφηνε να εννοηθεί πως η Ρωσία δεν θα αναγνώριζε τη διεξαγωγή και το αποτέλεσμα των προγραμματισμένων για αυτήν την Κυριακή εκλογών στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε -τουλάχιστον στα λόγια- τη μεγάλη ανατροπή και ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, χωρίς να διστάσει, ωστόσο, να υπενθυμίσει στη Δύση πως η νέα συμφωνίας της Μόσχας με το Πεκίνο του δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα επιλογής στο που θα διοχετεύσει το ρωσικό φυσικό αέριο…

«Θα αντιμετωπίσουμε την επιλογή του ουκρανικού λαού με σεβασμό», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε διεθνές επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. «Επί της αρχής, σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να γίνουν εκλογές καθώς ο (αποπεμφθείς) πρόεδρος Γιανουκόβιτς είναι ο πρόεδρος εν ενεργεία», δήλωσε ο Πούτιν. Όμως, «θέλουμε και εμείς» να αποκατασταθεί η ηρεμία στην Ουκρανία και επομένως «θα σεβαστούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού» και θα «συνεργαστούμε με τις νέες αρχές» στο Κίεβο, διευκρίνισε.

Δήλωσε ακόμη ότι η Ουκρανία βρίσκεται πλέον στην αρπάγη ενός «αληθινού εμφυλίου πολέμου», λιγότερες από 48 ώρες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην πρώην σοβιετική δημοκρατία αυτή, στο ανατολικό τμήμα της οποίας συγκρούονται ο ουκρανικός στρατός με ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές. Η κρίση στην Ουκρανία «γεννήθηκε διότι ο ανατραπείς Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησε ένα πραξικόπημα, το οποίο υποστήριξαν οι Αμερικανοί φίλοι μας, και εν τέλει, επικρατεί χάος κι ένας αληθινός εμφύλιος πόλεμος», είπε για άλλη μία φορά ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε και ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικά κράτη στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία θα αποδειχθούν μπούμερανγκ, ενώ κατηγόρησε τις μεταβατικές αρχές στην Ουκρανία ότι καταχρώνται τη στρατηγική θέση της χώρας όσον αφορά τη μεταφορά αερίου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως οι δυτικές χώρες με τις ενέργειές τους επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Η συμφωνία της Gazprom με την Κίνα μπορεί να επιτρέψει στη Μόσχα να εναλλάσσει την προσφορά του φυσικού της αερίου ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία», δήλωσε ο Πούτιν. Η Ρωσία και η Κίνα συνήψαν μια συμφωνία ύψους 400 δισεκ. δολαρίων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του αρχηγού του ρωσικού κράτους στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ακόμη ότι η χώρα του ενδέχεται να δημιουργήσει ένα ειδικό κρατικό ταμείο το οποίο θα συμβάλλει να αντικατασταθούν τα δυτικά προϊόντα εισαγωγής με εγχωρίως παραγόμενα, λέγοντας και ότι η κυβέρνηση θα χορηγεί φθηνές πιστώσεις σε εγχώριες βιομηχανίες, με επιτόκιο όχι υψηλότερο από το ρυθμό του ετήσιου πληθωρισμού συν 1%, υποσχέθηκε.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της Μόσχας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία είναι το ενδεχόμενο η χώρα αυτή να γίνει κράτος-μέλος του NATO. «Αύριο η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο NATO, και μεθαύριο συστοιχίες της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, του οποίου η κυβέρνηση εκφράζει εδώ και χρόνια ανησυχίες για τη διεύρυνση του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ιδίως σε κράτη που αποτελούν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Νωρίτερα ο Πούτιν επέμεινε πως το «μονοπολικό» όραμα των ΗΠΑ για τις διεθνείς σχέσεις έχει αποτύχει. «Ο κόσμος έχει αλλάξει. Το μονοπολικό όραμα του κόσμου. . . απέτυχε», είπε και προέβλεψε ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία θα αποδειχθούν «μπούμερανγκ» και θα επιδεινώσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Στο ίδιο φόρουμ ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα αποσύρει το «100 τοις εκατό» των στρατιωτικών δυνάμεων που έχει αναπτύξει στις περιοχές κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία «μέσα σε λίγες ημέρες».

 

Συγκρούσεων συνέχεια στην ανατολική Ουκρανία
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε Ουκρανούς στρατιώτες και φιλορώσους ενόπλους κοντά στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι τέσσερις από τους νεκρούς είναι μάλλον αυτονομιστές και ο πέμπτος ένας εθελοντής που πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές έστησαν ενέδρα κατά ουκρανικής ομάδας αυτοάμυνας κοντά στο Ντονέτσκ. Σύμφωνα με τον διοικητή της ομάδας αυτοάμυνας, οι αυτονομιστές χρησιμοποίησαν αυτόματα όπλα, ελεύθερους σκοπευτές και εκτοξευτήρες χειροβομβίδων κατά του σώματος των ουκρανών εθελοντών που φέρει την ονομασία Τάγμα του Ντονμπάς.

Διαβάστε ακόμη:

Προκαταβολή 25 δισ. δολαρίων από την Κίνα στη Ρωσία