Προκαταβολή 25 δισ. δολαρίων από την Κίνα στη Ρωσία

Προκαταβολή 25 δισ. δολαρίων από την Κίνα στη Ρωσία

Η συμφωνία Πεκίνου-Μόσχας πιθανόν να επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διαμηνύει ο επικεφαλής της Gazprom.

Προπληρωμή 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να καταβάλει η Κίνα στη Ρωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας «μαμούθ» ύψους 400 δισ. δολαρίων για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

«Συμφωνήθηκε προπληρωμή, συμφωνήθηκε επί της αρχής, οι λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. Πρόκειται για ποσόν 25 δισεκατομμυρίων», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ , αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε πως η συμφωνία της Ρωσίας με την Κίνα για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου είναι πιθανόν να επηρεάσει τις τιμές στην Ευρώπη.

Η Ρωσία και η Κίνα είχαν υπογράψει την Τετάρτη κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα, την ιστορική συμφωνία 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, συνολικού ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως εκτιμάται, η οποία αφορά την προμήθεια 38 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου ετησίως στην Κίνα, μέσω του νέου ανατολικού αγωγού που θα συνδέει τις δυο χώρες. Η Gazprom θα πρέπει να κατασκευάσει νέο αγωγό που θα μεταφέρει 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα από το 2018.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη της η οποία θα δημοσιευτεί την Παρασκευή, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, καλεί εκ νέου τη Μόσχα να αποδεχθεί την απόφαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουκρανία.

«Περιμένω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την εκτίμηση του ΟΑΣΕ, η οποία θα είναι χωρίς αμφιβολία αντικειμενική. Ούτως ή άλλως και η ίδια ανήκει στον οργανισμό αυτόν», είπε σύμφωνα με το Reuters, το οποίο είχε εξασφαλίσει αντίγραφο της συνέντευξης που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung.

Περίπου 1.000 παρατηρητές του ΟΑΣΕ αναμένεται να αναπτυχθούν σε όλη την Ουκρανία από αύριο. Η Μέρκελ δήλωσε ότι αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αποστολές εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ. «Δυστυχώς, η Ρωσία επέλεξε να μη στείλει παρατηρητές στην αποστολή του ΟΑΣΕ, παρά το γεγονός ότι της προτάθηκε να το πράξει», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε καταδικάσει την ανατροπή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την είχε χαρακτηρίσει ως πραξικόπημα, εξακολουθεί να θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των επερχόμενων ουκρανικών εκλογών. Είπε ότι θα ήταν πιο λογικό για το Κίεβο να πραγματοποιήσει τις εκλογές μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με ένα νέο σύνταγμα.

Η Μέρκελ επανέλαβε στη συνέντευξή της ότι οι εκλογές στην Ουκρανία είναι υψίστης σημασίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. «Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι ότι είναι δύσκολο στη ρωσική ηγεσία να αποδεχτεί ότι το ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας ακολουθεί τον δικό του δρόμο», είπε. «Η άποψή μας είναι ότι η Ουκρανία θα πρέπει και μπορεί να επιλέξει ελεύθερα αυτό που θέλει».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι είχε τακτικές συνομιλίες με τον Πούτιν, τον οποίο θα συναντήσει στις 6 Ιουνίου με αφορμή τον εορτασμό της 70ης επετείου από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Διαβάστε ακόμη:

H μεγάλη μπίζνα των 400 δισ. δολαρίων

Γιατί η Κίνα «μισεί» να είναι Νο. 1

Παρέμβαση Πούτιν πριν τις ουκρανικές εκλογές

Το φυσικό αέριο «πρωταγωνιστής» στις εκλογές της Ουκρανίας