H μεγάλη μπίζνα των 400 δισ. δολαρίων

H μεγάλη μπίζνα των 400 δισ. δολαρίων

«Προσέχουμε για να έχουμε» το σύνθημα των Ρώσων που στρέφονται στην Κίνα, τώρα που «πάγωσαν» οι σχέσεις με την Ε.Ε.

Μια ιστορική συμφωνία, ορόσημο και για τις δύο χώρες, υπέγραψαν την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Ζινπίνγκ.

Η συμφωνία, που θα έχει διάρκεια 30 ετών, προβλέπει πως η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom θα προμηθεύει την Κίνα με 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και οι αποστολές αναμένεται να αρχίσουν το 2018. Να σημειωθεί πως η εν λόγω ποσότητα ισοδυναμεί με το 25% της σημερινής ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου από την Κίνα, που ανέρχεται σε 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών έχει αξία περίπου 400 δισ. δολάρια.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Πούτιν χαιρέτησε τη συμφωνία ως «το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της βιομηχανίας αερίου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Συμπλήρωσε πως η τιμή είναι «ικανοποιητική» και για τις δύο πλευρές, και συνδέεται με το κόστους του πετρελαίου και άλλων πετρελαιοειδών.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε σήμερα σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες σ’ ένα ετήσιο επενδυτικό φόρουμ πως η χώρα του θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με άλλες χώρες, όμως υπογράμμισε πως η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ίση και τα συμφέροντά της να γίνονται σεβαστά. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευρύνει πολύπλευρες επαφές με όλους τους εταίρους στη βάση της αληθινής ισότητας και του σεβασμού των αμοιβαίων συμφερόντων», αναφέρει ο Πούτιν σε τηλεγράφημά του με το οποίο καλωσορίζει τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Πούτιν πρόκειται να συμμετάσχει την Παρασκευή στο φόρουμ αυτό, το οποίο είναι η απάντηση της Ρωσίας στο Νταβός. Στόχος του είναι να καταστήσει σαφές στους επενδυτές και τις κυβερνήσεις πως η Ρωσία είναι ανοικτή για επιχειρήσεις, καθώς η διάσκεψη πραγματοποιείται φέτος στη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τη Δύση σχετικά με το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Ουκρανίας.

Τι κερδίζει η Ρωσία
Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και το «πάγωμα» των σχέσεων με ΗΠΑ και Ε.Ε., η σύμβαση εδραιώνει την παρουσία της στην τεράστια και ενεργοβόρα κινεζική αγορά. Παράλληλα, χαρίζει στο Κρεμλίνο μία σημαντική οικονομική διπλωματική επιτυχία, εν μέσω της απειλής που πηγάζει από τις δυνητικές Δυτικές κυρώσεις σε βάρος της οικονομίας της.

Από την πλευρά του Πεκίνου, το αέριο της Gazprom θα επιτρέψει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να μειώσει την έκθεσή της στον άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει μία ακόμα σταθερή πηγή ενεργειακών αποθεμάτων, τη στιγμή που εντείνονται οι συγκρούσεις με άλλες ασιατικές χώρες για τους αναξιοποίητους υδρογονάνθρακες της Νότιας και της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας.

Επιπλέον, σε ένα τόσο συμβολικό αλλά και πραγματικό επίπεδο, η συμφωνία υπογραμμίζει τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.

Στροφή στη διπλωματία θέλουν οι Ρώσοι επιχειρηματίες
Σήμερα ο Ίγκορ Σετσίν, επικεφαλής της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον εις βάρος του εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης δεν επηρέασαν τη συνεργασία του με τους αμερικανούς εταίρους του, αλλά ούτε και τον ίδιο προσωπικά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Σετσίν είπε ότι δεν διαθέτει λογαριασμούς ή περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ.
Όπως τόνισε ο ίδιος, η Rosneft δεν πήρε την πρωτοβουλία να προωθήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης μεριδίου της, αλλά θα συναινέσει σε περίπτωση που το αποφασίσει η κυβέρνηση, αφήνοντας έτσι να διαφανεί η δυσαρέσκειά του απέναντι σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα σχεδιάζει να πουλήσει το 19,5% της εταιρείας.

«Πρώτα απ΄όλα, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν σχολιάζουμε τις ανακοινώσεις ομοσπονδιακών αξιωματούχων…αλλά είμαστε έτοιμοι να συμμορφωθούμε με όποια οδηγία», δήλωσε ο Σετσίν.

Αντίθετα, ο Αλεξέι Μορντάσοφ, ο επικεφαλής της ρωσικής χαλυβουργίας SeverStal, δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας πλήττουν τις επιχειρήσεις όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στις χώρες που τις επέβαλαν.

«Θα πρότεινα στους πολιτικούς να λύνουν τα πολιτικά προβλήματα…κυρίως με διπλωματικά μέσα και να μην πλήττουν τις οικονομίες μας», είπε ο ίδιος στους συμμετέχοντες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Διαβάστε περισσότερα: 

Κάρολος: «Ο Πούτιν συμπεριφέρεται ακριβώς σαν τον Χίτλερ»

«Ηλεκτροσόκ» από την αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Γιατί η Κίνα «μισεί» να είναι Νο. 1

Η Ελλάδα μπαίνει στη μεγάλη βιομηχανία του πετρελαίου