NATO: Καμία απόδειξη ότι η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα

NATO: Καμία απόδειξη ότι η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα

Με οικονομικές «κυρώσεις» απειλεί η Μόσχα το Κίεβο για την προσέγγιση ΝΑΤΟ-Ουκρανίας - Θεμελιώδεις αλλαγές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια βλέπει ο Ράσμουσεν.

«Δυστυχώς δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν πριν από την έναρξη μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο. Αυτή η μαζική στρατιωτική συγκέντρωση δεν συμβάλει με κανένα τρόπο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αλλάζει θεμελιωδώς το τοπίο της ασφάλειας στην Ευρώπη και προκαλεί αστάθεια ακριβώς στα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ράσμουσεν και πρόσθεσε πως η Ρωσία υπονόμευσε τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η σύμπραξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, και πως εξαιτίας αυτού δεν μπορεί να συνεχισθούν «οι δουλειές όπως συνήθως».

«Οι υπουργοί θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσουν σαφές στον κόσμο ότι δεν θα επιτύχει ουδεμία απειλή εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ», είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και επεσήμανε και πως θα εξεταστούν όλες οι επιλογές, όπως η αναβάθμιση των αμυντικών σχεδίων, την αύξηση των στρατιωτικών γυμνασίων και την πραγματοποίηση «κατάλληλων αναπτύξεων».

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. μεταξύ του Μαΐου και του Οκτωβρίου στο ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων της Μαύρης Θάλασσας.

Προειδοποιεί το Κίεβο κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ η Μόσχα
«Παλιές προσπάθειες οδήγησαν σε ένα πάγωμα των πολιτικών επαφών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε έναν πονοκέφαλο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία και σε έναν διχασμό στην ουκρανική κοινωνία», προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σήμερα, δηλώνοντας ότι οι μελλοντικοί οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο «θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής».

Η ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζει την ευαισθησία της Ρωσίας όσον αφορά τις επαφές ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, με την οποία οι σχέσεις της Μόσχας επιδεινώθηκαν μετά την καθαίρεση του υποστηριζόμενου από αυτήν προέδρου του Κιέβου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις 22 Φεβρουαρίου.

Ε.Ε.: Δεν μπορεί να επιλυθεί βραχυπρόθεσμα η εδαφική διένεξη για την Κριμαία
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε σήμερα πως η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να επιλύσει «βραχυπρόθεσμα» την εδαφική διένεξη για την χερσόνησο της Κριμαίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

«Οι θέσεις της μίας και της άλλης πλευράς απέχουν πάρα πολύ», διαπίστωσε ο Σταϊνμάγερ, αναφερόμενος σε μια Ρωσία που κρίνει ότι η Κριμαία αποτελεί μέρος του εδάφους της και τη διεθνή κοινότητα, η οποία, στην πλειονότητά της, κρίνει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι θα μπορούσε να σκεφτεί μια στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, αλλά ότι δεν βλέπει «προσωπικά, ως υπουργός Εξωτερικών, μια προοπτική ένταξης της Ουκρανίας ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ». Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει ως εκ τούτου αποφασιστεί ακόμη πάνω στο θέμα αυτό, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

H Gazprom αποτελειώνει την ουκρανική οικονομία

«Ειδική Οικονομική Ζώνη» η Κριμαία

Η Γιούλια, ο «βασιλιάς της σοκολάτας» και ο Ουκρανός Darth Vader!