«Συνασπισμός» με επίκεντρο τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους

«Συνασπισμός» με επίκεντρο τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ομόφωνη καταδίκη των βάρβαρων πράξεων των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι συγκροτούν έναν «κεντρικό συνασπισμό» για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ζητώντας ευρεία υποστήριξη από τους συμμάχους και εταίρους τους, αποκλείοντας ωστόσο την ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων για τον σκοπό αυτόν.

«Οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε κατά τρόπον ώστε να εμποδίσουμε την κατάληψη εδαφών, να ενισχύσουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και άλλες δυνάμεις στην περιοχή που είναι έτοιμες να τις αντιμετωπίσουν , χωρίς να αναπτύξουμε δικές μας δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια συνάντησης των εκπροσώπων δέκα χωρών στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

«Προφανώς υπάρχει εδώ μία κόκκινη γραμμή για όλους: όχι ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ «καταδίκασαν ομοφώνως τις βάρβαρες και αποτρόπαιες πράξεις» του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι απειλές των τρομοκρατών αυτών δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα παρά την ενίσχυση της αποφασιστικότητάς μας για να υπερασπίσουμε τις αξίες μας και να νικήσουμε» το Ισλαμικό Κράτος, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός την ώρα που, μετά τον αποκεφαλισμό δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με εκτέλεση έναν Βρετανό πολίτη.

Το θέμα του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ χθες το βράδυ και αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών της σημερινής δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Το θέμα της νομιμότητας ενδεχόμενης μίας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης, καθώς και το ζήτημα των στρατιωτικών πληγμάτων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας, όπου ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να θεωρηθεί εταίρος για τις περισσότερες δυτικές χώρες, αποτελούν κρίσιμα θέματα των συζητήσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλισαν Κούρδο μαχητή

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου και 1.420 νεκροί σε έναν μήνα στο Ιράκ