Νέα ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα

Νέα ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και 30 τραυματίες από τον βομβαρδισμό στην είσοδο σχολείου στη Ράφα, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας, το Ισραήλ στοχοποίησε εκ νέου σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα Παλαιστινίους και τραυματίζοντας 30 ακόμη.

Σύμφωνα με γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες, η πυραυλική επίθεση έπληξε την είσοδο του σχολείου της UNRWA στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της περιοχής, στην οποία μαίνονται οι συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με την Χαμάς. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες στο σχολείο της UNRWA στη Ράφα έπειτα από έναν βομβαρδισμό», δήλωσε ο Κρις Γκάνες εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο ισραηλινός στρατός έχει προς το παρόν αρνηθεί να σχολιάσει την επίθεση, η δεύτερη που σημειώνεται εναντίον ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Νωρίτερα εκπρόσωπός του είχε δηλώσει πως το Ισραήλ είχε ξεκινήσει σήμερα να αποσύρει μέρος των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρει άλλες στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα. «Αποσύρουμε συγκεκριμένες δυνάμεις, μετακινούμε στο εσωτερικό του θύλακα άλλες, αυτή η αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο αξιωματικός Πίτερ Λέρνερ.

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 30 άνθρωποι στη Γάζα, μία ημέρα αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Χαμάς, ακόμη και αφού ο στρατός ολοκλήρωσει τη βασική του αποστολή της καταστροφής των στοών της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν στην Αίγυπτο με Ισραηλινούς αξιωματούχους, αν και το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει μεσολαβήσει και σε προηγούμενες συρράξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η οποία κυβερνά τη Γάζα, είχε καλέσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να στείλουν αντιπροσωπείες στο Κάιρο προκειμένου να διαπραγματευτούν για μια βιώσιμη εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου συνεχίζονται για 27η ημέρα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.

Παρά την κατάρρευση την Παρασκευή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, το Κάιρο διατήρησε την πρόσκλησή του και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε διαβεβαιώσει ότι μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της οργάνωσής του Φάταχ, της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, θα μεταβεί στην Αίγυπτο «όποιες κι αν είναι οι συνθήκες».

Έξι μέλη της Χαμάς υπό τον Έζατ αλ Ρισκ, υψηλόβαθμο αξιωματούχο της οργάνωσης, έφτασαν σήμερα στο Κάιρο από τη Ντόχα, σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου. Πέντε ακόμη μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, μεταξύ αυτών ο Μάτζεντ Φάραζ επικεφαλής ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, είχαν φτάσει στο Κάιρο χθες Σάββατο το βράδυ. Οι εκπρόσωποι του Ισλαμικού Τζιχάντ αναμένονται στο Κάιρο, όπως και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Φρανκ Λέβενσταϊν και ο μεσολαβητής του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα και έχουν στόχο να βρεθεί μια λύση για να τερματιστεί η σύρραξη που έχει κοστίσει τη ζωή ήδη σε περισσότερους από 1.700 Παλαιστίνιους.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα συνομιλήσει με τους Αιγύπτιους μεσολαβητές κυρίως για τους όρους που έχει θέσει η Χαμάς για την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας, δηλαδή την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που διαρκεί από το 2006, και την απελευθέρωση κάποιων Παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει χθες ότι δεν θα στείλει προς το παρόν αντιπροσωπεία στο Κάιρο. «Η επίτευξη μιας διευθέτησης δεν ενδιαφέρει η Χαμάς, η οποία το μόνο που κάνει είναι να κοροϊδεύει τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ισραήλ, σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Ο Αίγυπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε από την πλευρά του ότι η αιγυπτιακή πρόταση για μια εκεχειρία στη Γάζα αποτελεί μια «πραγματική ευκαιρία» για τον τερματισμό της σύρραξης.

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Γάζας, προβλέπει μια εκεχειρία και την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ τότε την είχε δεχθεί, όχι όμως η Χαμάς.

Διαβάστε ακόμη:

Χωρίς λόγο διεκόπη η εκεχειρία στη Γάζα – Νεκρός ο Ισραηλινός στρατιώτης

Unicef: 300 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας

Νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου – Παλαιστίνης