Νέα μείωση του ELA στις ελληνικές τράπεζες

Νέα μείωση του ELA στις ελληνικές τράπεζες
The stars of European Union (EU) membership sit on a euro sign sculpture outside the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt, Germany, 20 March 2014.

Η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Kατά 300 εκατ. ευρώ μειώθηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 69,1 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,3 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

ΕΚΤ: Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί αλλά οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί, αναφέρει η ΕΚΤ στο οικονομικό της δελτίο

Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί, βρίσκοντας στήριξη στην κατανάλωση των νοικοκυριών και την ενίσχυση των επενδύσεων, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί, ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τακτικό οικονομικό της δελτίο.

«Η εγχώρια ζήτηση, ιδιαίτερα, εξακολουθεί να στηρίζεται από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ», ανέφερε η ΕΚΤ στο δελτίο της, το οποίο σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζει με τις προοπτικές που παρουσίασε στη συνεδρίαση της 21ης Απριλίου. «Η ευνοϊκή επίδρασή τους στις χρηματοδοτικές συνθήκες, παράλληλα με τις βελτιώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, ωφελούν τις επενδύσεις».

«Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη παραμένουν καθοδικοί», πρόσθεσε η ΕΚΤ.