Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για τη μυστική δράση της NSA

Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για τη μυστική δράση της NSA

Έγγραφα από το «αρχείο Σνόοουντεν» δείχνουν πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας υποκλέπτει τα emails και τις λίστες επαφών χρηστών.

Νέες αποκαλύψεις για τη δράση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών ήρθαν στο προσκήνιο από την εφημερίδα Washington Post –με πληροφορίες που συνέλεξε μέσω ανώτερων αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών και έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν– σύμφωνα με την οποία, η NSA καταρτίζει βάσεις δεδομένων με εκατομμύρια προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους λογαριασμούς ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα, που δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, αλλά έχει παγκόσμια εμβέλεια, υποκλέπτει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των χρηστών και τα emails της λίστας επαφών τους από τους λογαριασμούς ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (instant messaging, chats), καθώς τα δεδομένα αυτά κινούνται μέσω διαφόρων εξυπηρετητών (servers) σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: WikiLeaks: To πρώτο βίντεο του Σνόουντεν στη Ρωσία

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας επικαλούμενο ένα έγγραφο της NSA, μόνο μέσα σε μία ημέρα του 2012, η NSA υπέκλεψε 444.743 καταλόγους επαφών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από λογαριασμούς στο Yahoo!, 82.857 από λογαριασμούς στο Facebook, 33.697 από λογαριασμούς στο Gmail, και 22.881 από άλλους πάροχους τέτοιων υπηρεσιών. H ανάλυση αυτών των δεδομένων επιτρέπει στην NSA να εντοπίζει συσχετίσεις ανάμεσα σε πρόσωπα, καθώς και γεωγραφικές συσχετίσεις μεταξύ των ξένων στόχων παρακολούθησης.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της NSA αναφέρουν στην Post πως η υποκλοπή των δεδομένων πραγματοποιείται εκτός αμερικανικού εδάφους, αλλά περιλαμβάνει και τις ηλεκτρονικές επαφές πολλών Αμερικανών.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής Εθνικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Πληροφοριών, η οποία επιβλέπει το έργο της NSA, δήλωσε ότι η Υπηρεσία επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την παρακολούθηση ξένων στόχων κατασκοπίας. «Δεν ενδιαφερόμαστε για τα προσωπικά δεδομένα απλών Αμερικανών», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη: Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA

Οι αποκαλύψεις αυτές επιβεβαιώνουν τα λόγια του Βρετανού δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, που είχε δηλώσει πως οι σημαντικότερες αποκαλύψεις από τα αρχεία που υπέκλεψε ο Σνόουντεν δεν έχουν έρθει ακόμη.

Τα στοιχεία που έχουν προκύψει από το «αρχείο Σνόουντεν» κι έχουν δει τη δημοσιότητα μέχρι τώρα σχετικά με το εύρος και τις μεθόδους της NSA, περιλαμβανομένης της παρακολούθησης τεράστιου όγκου αρχείων από το Διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, έχουν ενοχλήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, από τη Γερμανία ως τη Βραζιλία.

Ο 30χρονος Σνόουντεν, τον οποίο οι υποστηρικτές του τον θεωρούν υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι επικριτές του προδότη, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, πέραν της δικαιοδοσίας των αμερικανικών αρχών που τον καταζητούν με την κατηγορία της κατασκοπίας επειδή έδωσε λεπτομέρειες για τα μυστικά προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα μέσα ενημέρωσης. Ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ τον Μάιο και αργότερα, πιεζόμενος από την Κίνα, μετέβη στη Μόσχα, όπου του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο για έναν χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: Γκάρντιαν: «Όπως οι Ιεροεξεταστές τον Μεσαίωνα»