Νέες σκληρές απαιτήσεις από το κουαρτέτο

Νέες σκληρές απαιτήσεις από το κουαρτέτο
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο ξενοδοχείο Χίλτον για συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, Αθήνα, τη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Επιμένουν για μείωση του αφορολόγητου, ομαδικές απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Μπορεί στην κυβέρνηση να εκφράζουν την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, όμως τα μέτωπα με τους δανειστές παραμένουν και δεν είναι λίγα.

Οι θεσμοί (το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι), όπως σας ενημέρωσε από την Παρασκευή το Fortune, επιμένουν να ζητούν μείωση μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα), ποσό που θα προκαλέσει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ακόμη το κουαρτέτο ζητάει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, μέτρα που δύσκολα η κυβέρνηση θα δεχθεί.

Οι δανειστές προτείνουν επίσης αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ.

Τέλος προτείνουν ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει μείωση των επικουρικών συντάξεων, που το ΔΝΤ την υπολογίζει σε 700 εκατομμύρια ευρώ, κάτι όμως που δεν δέχεται η κυβέρνηση.