Η νεότερη δισεκατομμυριούχος της Αμερικής που παράτησε το πανεπιστήμιο

Η νεότερη δισεκατομμυριούχος της Αμερικής που παράτησε το πανεπιστήμιο
Photo:

Η αυτοδημιούργητη Ελίζαμπεθ Χολμς είναι 30 ετών και η εταιρεία που ίδρυσε έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την υγειονομική περίθαλψη για εκατομμύρια Αμερικάνους.

Η Ελίζαμπεθ Χολμς παράτησε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στα 19 της με σκοπό να ξεκινήσει τη δική της εταιρεία. Για να μαζέψει χρήματα, εξαργύρωσε τα κεφάλαια που είχαν αποταμιεύσει οι γονείς της για τα δίδακτρα. Τώρα, έχει τον δισεκατομμυριούχο Λάρι Έλισον ως επενδυτή στην εταιρεία της και πρώην υπουργούς στο διοικητικό συμβούλιο.

«Νομίζω ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν απίστευτες ιδέες και απίστευτες γνώσεις, αλλά μερικές φορές περιμένουν πολύ πριν αρχίσουν να κάνουν κάτι», είπε. «Αυτό που έκανα ήταν ακριβώς να ξεκινήσω λίγο νωρίτερα».

Η Χολμς, μέσω της εταιρείας της Theranos, έχει σα στόχο της τα 76 δισ. δολάρια που δαπανώνται στον εργαστηριακό διαγνωστικό κλάδο. Είναι ένας κλάδος που πρόκειται να αλλάξει, αφού οι εξετάσεις αίματος δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκε η σύγχρονη κλινική εργαστηριακή ανάλυση στη δεκαετία του 1960.

Η ιδέα της; Τέρμα τα φιαλίδια. Τέρμα τα τουρνικέ. Ένα ελάχιστο δείγμα αίματος συγκεντρωμένο σε ένα δοχείο μικρότερο από κέρμα. Έως και 70 εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να γίνουν σε μία σταγόνα αίματος σε λιγότερο χρόνο από ότι τα παραδοσιακά τεστ.

Η Χολμς πιστεύει ότι η ευκολία της εξέτασης θα κάνει τους ανθρώπους πιο άνετους με τις εξετάσεις αίματος και θα βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών.

Ο πατέρας της, Κρίστιαν Χολμς, είχε επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων πολλών ρόλων στην USAID. «Ο πατέρας μου δούλευε σε ομάδες που παρείχαν βοήθεια σε περιπτώσεις καταστροφών και έτσι μεγάλωσα σε ένα σπίτι που είχε φωτογραφίες όλων αυτών των μικρών παιδιών σε πραγματικά δύσκολες περιοχές του κόσμου», είπε. «Ήμουν απολύτως πεπεισμένη ότι αυτό ήθελα να κάνω. Στη συνέχεια, όταν άρχισα να συνειδητοποιώ ότι μια εταιρεία θα μπορούσε να είναι το όχημα για να υλοποιήσω τις αλλαγές που φανταζόμουνα, άρχισα να σκέφτομαι σχετικά με το τί θα μπορούσα να κάνω ώστε να βελτιώσω τις ζωές των ανθρώπων».

Η λύση που σκέφτηκε ήταν η Theranos Wellness Center, η οποία προσφέρει στους πελάτες εξετάσεις αίματος με ένα σχετικά ανώδυνο τσίμπημα. Απώτερος στόχος της Χολμς είναι να φτιάξει ένα κέντρο εντός ακτίνας οκτώ χιλιομέτρων από οποιοδήποτε Αμερικάνο (ή δύο χιλιομέτρων για όσους ζουν στις μεγάλες πόλεις).

Η Theranos συνεργάστηκε με τα φαρμακεία Walgreens για να συμβεί αυτό, καθώς τα εργαστήριά της συστεγάζονται μέσα σε υπάρχοντα καταστήματα Walgreens. Επί του παρόντος, εργαστήρια υπάρχουν στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα, με σχέδια για σταδιακή εγκατάσταση σε 8.200 φαρμακεία Walgreens της γειτονιάς σε όλη τη χώρα.

Η Χολμς είναι επίσης υπέρμαχος της διαφάνειας στον τομέα της υγείας, και η Theranos παραθέτει την τιμή όλων των σχεδόν 1.000 δοκιμών που πραγματοποιεί στην ιστοσελίδα της. Συχνά το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο που επιδοτούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικών Εργαστηρίων, περισσότερες από 7 δισ. εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και τα εργαστηριακά αποτελέσματα υπαγορεύουν το 80% των κλινικών αποφάσεων. Πολύ συχνά, το κόστος των εργαστηριακών εξετάσεων και ο φόβος της βελόνας αποτρέπει τους ασθενείς από το να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.