Nestle: Μια πολυεθνική με κοινωνικό πρόσωπο

Nestle: Μια πολυεθνική με κοινωνικό πρόσωπο
Photo:

Η Αγγελική Παπαδοπούλου μιλά για τα επενδυτικά σχέδια της Nestle στην Ελλάδα, αλλά και για τη δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μας.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά και ανάμεσα σε εκείνες που μέσα στην κρίση στηρίζουν εμπράκτως την ελληνική οικονομία με την υλοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του πως μόνο την τελευταία τριετία επενδύθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ και προσελήφθησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι. Η Nestlé Ελλάς, η οποία πριν από λίγες ημέρες διακρίθηκε στα Health & Safety Awards 2014 αποσπώντας το Χρυσό Βραβείο στην Κατηγορία «Διαχείριση Συμπεριφοριστικών Κινδύνων», βάζει το δικό της λιθαράκι σε ότι αφορά την μείωση της ανεργίας στη χώρα μας.

Η γνωστή πολυεθνική, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων και ροφημάτων παγκοσμίως, η οποία στην Ελλάδα απασχολεί περισσότερους από 1.000 μόνιμους εργαζόμενους στα 4 εργοστάσια που διατηρεί, ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο από την Αθήνα την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Nestlé needs YOUth που περιλαμβάνει τη δημιουργία 500 ευκαιριών απασχόλησης στην Ελλάδα για νέους κάτω των 30 έως το τέλος του 2016. Μέχρι στιγμής σε επίπεδο εννεάμηνου έχουν πραγματοποιηθεί 114 προσλήψεις, ενώ δεν αποκλείεται και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Υπενθυμίζεται πως η θυγατρική του ελβετικού ομίλου, στη διάρκεια του 2013 κατέγραψε πωλήσεις ύψους 407 εκατ. ευρώ.

Η Αγγελική Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων Nestlé Ελλάς, μιλά αποκλειστικά στο Fortunegreece.com για τα επενδυτικά σχέδια της Nestlé στη χώρα μας, τη νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε καθώς και για τα καινούρια προϊόντα που θα διοχετευθούν στην εγχώρια αγορά.

Η Αγγελική Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων Nestlé Ελλάς.
Η Αγγελική Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων Nestlé Ελλάς.
Η Αγγελική Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων Nestlé Ελλάς.

Κυρία Παπαδοπούλου, πώς βλέπει η μητρική πολυεθνική την ελληνική αγορά; Σχεδιάζονται νέες επενδύσεις και αν ναι σε ποιους τομείς;
Στην Ελλάδα η Nestlé έχει παρουσία εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια μέσω των προϊόντων της. Το πρώτο γραφείο της εταιρείας άνοιξε ήδη το 1914, ενώ το 1973 ξεκίνησε η παραγωγική δραστηριότητά της με τη λειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά, καθώς αποδεικνύουν την μακροπρόθεσμη παρουσία της εταιρείας στη χώρα και τον τρόπο που έχει συνδεθεί με την ελληνική αγορά, τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και με τα προϊόντα της, που έχουν κερδίσει τη θέση τους στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Όλο αυτό το διάστημα η επενδυτική μας δραστηριότητα συνεχίζεται σταθερά. Την τελευταία τριετία, για παράδειγμα, οι επενδύσεις μας έφτασαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, με κεντρική πρωτοβουλία την πρόσφατη επένδυση ύψους 3,6 εκ. ευρώ στο εργοστάσιο καφέ που βρίσκεται στα Οινόφυτα Βοιωτίας, για την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής και τη συσκευασία του ελληνικού καφέ «Παπαγάλος Λουμίδης». Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας, με έμφαση στην παραγωγή, τα προϊόντα, τις μάρκες και φυσικά τους ανθρώπους μας, που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικής μας δράσης.

Το πρόγραμμα “Nestlé needs YOUth” προβλέπει για τη χώρα μας τη δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2016. Μέχρι στιγμής τι ποσοστό απορρόφησης υπάρχει και σε ποιους τομείς;
Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Nestlé needs YOUth ξεκίνησε από την Ελλάδα, με την επίσημη ανακοίνωσή της τον Νοέμβριο του 2013 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας δεσμευθήκαμε να δημιουργήσουμε 20.000 ευκαιρίες απασχόλησης για νέους μέχρι 30 ετών μέχρι το 2016, από τις οποίες οι 500 αφορούν στην Ελλάδα. Στις ευκαιρίες αυτές περιλαμβάνονται προσλήψεις, αλλά και δυνατότητες για πρακτική άσκηση και μαθητεία. Επιπλέον υποστηρίζουμε τους νέους με συμβουλευτική καριέρας για το βιογραφικό σημείωμα και την επαγγελματική συνέντευξη, αλλά και κινητοποιούμε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων εταιρειών για τη δημιουργία μιας «Συμμαχίας για τη Νέα Γενιά» (Alliance for YOUth), που θα μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα για απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας. Σήμερα η πρωτοβουλία βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. Το πρώτο εννεάμηνο του 2014 έχουμε πραγματοποιήσει 114 προσλήψεις, ενώ 53 νέοι έχουν κάνει την πρακτική τους άσκηση στην εταιρεία μας. Οι ενέργειές μας για συμβουλευτική υποστήριξη έχουν αγγίξει περισσότερους από 150 νέους. Παράλληλα, στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 ενεργοποιήσαμε και τον τέταρτο πυλώνα του προγράμματος, τη «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» και στην Ελλάδα, με πολύ θετική πρώτη ανταπόκριση από το δίκτυο των προμηθευτών και των πελατών μας.

Θεωρείτε ότι την συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα την ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες στη χώρα μας; Ποια ήταν η αντίδραση των τοπικών και πανευρωπαϊκών προμηθευτών;
Η πανευρωπαϊκή ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς η «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» ξεκίνησε με 200 εταιρείες να ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας περισσότερες από 100.000 ευκαιρίες απασχόλησης στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της ενεργοποίησης, ωστόσο η εξαιρετικά θετική ανταπόκριση που είχαμε από τους συνεργάτες μας είναι το καλύτερο εχέγγυο για τη θετική εξέλιξη του συγκεκριμένου πυλώνα, αλλά και για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους της χώρας μας.

Πόσοι κωδικοί διοχετεύονται στην ελληνική αγορά από τη Nestle;
Στην ελληνική αγορά η Nestlé δραστηριοποιείται σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων: καφές, βρεφικά προϊόντα, δημητριακά πρωινού, σοκολάτα, μαγειρικά, παγωτό, φυσικό μεταλλικό νερό, στιγμιαία ροφήματα, προϊόντα για τον επαγγελματία και τροφές κατοικιδίων ζώων. Συνολικά κυκλοφορούμε περίπου 1.200 κωδικούς.

Ποια τα άμεσα σχέδια της διοίκησης; Θα δούμε νέα προϊόντα;
Στόχος μας είναι να αναπτύσσουμε προϊόντα που να απαντούν στις ανάγκες και τις επιθυμίες των Ελλήνων καταναλωτών. Για το σκοπό αυτό ανανεώνουμε διαρκώς την γκάμα των κωδικών μας, ώστε να έχουμε το πλέον κατάλληλο μείγμα για το κοινό μας, ακολουθώντας παράλληλα την τάση των καταναλωτών για Διατροφή, Υγεία και Ευεξία. Σε αυτό το πλαίσιο προσαρμόζουμε συχνά τους κωδικούς μας, ενώ πραγματοποιούμε διαρκώς νέα λανσαρίσματα στις κατηγορίες μας.

Πώς εκτιμάτε ότι θα κλείσει το οικονομικό έτος για την τρέχουσα χρονιά;
Μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον παρατεταμένης οικονομικής κρίσης με σημαντικά μειωμένα τα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στη Nestlé έχουμε διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά μας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κάθε χρονιά είναι μια πρόκληση, την οποία φέρνουμε σε πέρας με την προσαρμοστικότητα, τον επαγγελματισμό, την ευελιξία και την αφοσίωση των ανθρώπων μας.

Διαβάστε ακόμη: 

Λουμίδης: «Φυλάει» έναν αιώνα το μυστικό του καφέ