Νοικιάζετε το σπίτι σας μέσω Airbnb; Έρχεται μητρώο υποχρεωτικής εγγραφής

Νοικιάζετε το σπίτι σας μέσω Airbnb; Έρχεται μητρώο υποχρεωτικής εγγραφής

Θα αφορά όλους όσους νοικιάζουν σπίτια μέσω διαδικτύου - Παράλληλα, θα επιβληθεί τέλος 3% σε κάθε συναλλαγή μέσω online πλατφόρμας.

Μητρώο ελέγχου για την online ενοικίαση ακινήτων φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει και το «Έθνος», το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η ενοικίαση σπιτιών μέσω ιστοσελίδων όπως το Αirbnb και το Homeaway οδηγεί σε απώλειες εσόδων 270 εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση στη χώρα μας ενοικιάζονται γύρω στα 30.000 σπίτια μέσω του διαδικτύου. Συγκεκριμένα μόνο η Airbnb φιλοξενούσε πέρυσι περίπου 11.500 αγγελίες ελληνικών κατοικιών, αυξημένες κατά 70% σε σχέση με το 2014.

Φέτος οι αγγελίες για την Ελλάδα ξεπερνούν τις 30.000, ενώ οι βίλες που ενοικιάζονται έχοντας ήδη πάρει σήμα από τον ΕΟΤ, ξεπερνούν κατά πολύ τις 6.500. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τους ξένους που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας, αφού μπορούν να βρουν έναν φθηνό τόπο διαμονής από το κεντρικότερο σημείο της Αθήνας μέχρι την πιο ειδυλλιακή παραλία της Μυκόνου.

Υποχρεωτικό μητρώο
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου να έχει δημιουργηθεί ένα μητρώο όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν ακίνητα μέσω διαδικτυακών ιστότοπων. Έτσι θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων τους με εκείνα που διατηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο σε εκείνους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αλλά συνεχίζουν να νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Παράλληλα, θα επιβληθεί ένα τέλος της τάξης του 3% σε κάθε συναλλαγή μέσω online πλατφόρμας, ενώ θα υπάρχει ξεχωριστός κωδικός στη φορολογική δήλωση των φυσικών προσώπων, όπου θα δηλώνονται τα ποσοστά από την ενοικίαση, θα προσμετρώνται στο εισόδημα και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Fortune: Ξένιου Δία και… Airbnb γωνία!

Παράποντα από ξενοδόχους
Μέτωπο με τους «ερασιτέχνες» της αγοράς που νοικιάζουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών έχουν ανοίξει οι ξενοδόχοι, ζητώντας από το υπουργείο την άμεση επιβολή ρυθμιστικών κανόνων στη νέα αγορά.

«Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανεξέλεγκτη κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος για τις τουριστικές μισθώσεις και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς που αυτή επέφερε, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από πλευράς κράτους για να ρυθμιστεί αυτή η ανθούσα παρα-οικονομία», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Α. Ρέτσος. «Αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση επειγόντως, καθώς, ήδη, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, που είχε κάνει λόγο πρόσφατα για «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων που οδηγούν σε απώλειες φόρων ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Καθοριστική συμβολή στην έξαρση του φαινομένου των ενοικιάσεων b’ n’ b’ έπαιξε η κατάργηση από την 1η Νοεμβρίου της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 4276/2014 (Α΄155) και της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α΄118), που επέβαλε το τρίτο Μνημόνιο. Ετσι, όποιος επιθυμούσε να νοικιάσει το σπίτι του σε ξένους τουρίστες μπορούσε να το κάνει, χωρίς να χρειάζεται άδεια ή σήμα του ΕΟΤ ώστε να θεωρηθεί το ακίνητό του ως τουριστικό κατάλυμα.

Διαβάστε αναλυτικά: Νόμιμη η ενοικίαση σπιτιών μέσω Airbnb στην Ελλάδα με τις ευλογίες του νέου μνημονίου

Απλά με την υποχρέωση -σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία- να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τη μίσθωση αυτή, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτές από το εξωτερικό μπορούν ήδη να συνάψουν συμβόλαια μισθωτηρίου χωρίς τη χρήση ΑΦΜ, παρά μόνο με την επίδειξη του διαβατηρίου τους.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να ξέρετε πριν κλείσετε ένα σπίτι μέσω Airbnb