Ντόναλντ Τραμπ: «Είναι μεγάλη μου τιμή που απέλυσα τον Τζέιμς Κόμεϊ!»

Ντόναλντ Τραμπ: «Είναι μεγάλη μου τιμή που απέλυσα τον Τζέιμς Κόμεϊ!»
NEW YORK, NY - AUGUST 15: US President Donald Trump speaks following a meeting on infrastructure at Trump Tower, August 15, 2017 in New York City. He fielded questions from reporters about his comments on the events in Charlottesville, Virginia and white supremacists. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Πλήθος αποκαλύψεων περιλαμβάνει στο βιβλίο του ο πρώην διευθυντής του FBI, με αποτέλεσμα να δέχεται ακόμη τα πυρά του Αμερικανού προέδρου. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα «ψεύτη» τον Τζέιμς Κόμεϊ, τον αποπεμφθέντα από τον ίδιο πρώην διευθυντή του FBI, ο οποίος μόλις έγραψε ένα βιβλίο σφόδρα επικριτικό για τον Αμερικανό πρόεδρο. «Ο Τζέιμς Κόμεϊ οργάνωσε διαρροές και είναι αποδεδειγμένα ψεύτης», έγραψε στο Twitter νωρίς το πρωί ο πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε τον Κόμεϊ ότι «άφησε να διαρρεύσουν ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ πληροφορίες για τις οποίες [διαρροές] θα πρέπει να διωχθεί».

«Σχεδόν όλος ο κόσμος στην Ουάσινγκτον πίστευε ότι έπρεπε να πάρει πόδι για την κάκιστη δουλειά που έκανε μέχρι που, πράγματι, απολύθηκε», πρόσθεσε σε δύο μακρά οργισμένα τουίτ, στα οποία χαρακτηρίζει τον πρώην επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας «γλίτσα».

«Είναι μεγάλη μου τιμή που απέλυσα τον Τζέιμς Κόμεϊ!» καταλήγει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το βιβλίο του Τζέιμς Κόμεϊ, με τίτλο A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership παρουσιάζει την εικόνα ενός προέδρου που δεν σταματάει να λέει ψέματα και επιβάλλει στο περιβάλλον του όρκους απόλυτης σιωπής και πίστης που θυμίζουν συμπεριφορά αφεντικού της μαφίας: «Ο κύκλος της σιωπής, που συγκατατίθεται. Το αφεντικό που ορίζει αν είναι μέρα ή νύχτα. Οι όρκοι πίστης. Η θεώρηση του κόσμου με βάση την οποία οι πάντες είναι εναντίον μας. Τα γενικευμένα ψέματα για το καθετί, μεγάλο ή μικρό, (και) ένα είδος πίστης που βάζει την οργάνωση πάνω από την τιμιότητα ή την αλήθεια».

Για τον Τζέιμς Κόμεϊ, ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αποσυνδεθεί από την αλήθεια και τις θεσμικές αξίες».

Καταθέτοντας στη Γερουσία, ο πρώην διευθυντής του FBI είχε μιλήσει για τις πιέσεις που δεχόταν από τον Λευκό Οίκο, είχε αποκαλύψει πως ο πρόεδρος είχε απαιτήσει από τον ίδιο να του δηλώσει «πίστη», και ότι είχε επίσης ζητήσει να βάλει στο αρχείο την έρευνα σε βάρος του στρατηγού ε.α. Μάικλ Φλιν, του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Πλήθος αποκαλύψεων για τον Αμερικανό πρόεδρο

Εν τω μεταξύ ο Κόμεϊ δίνει σειρά συνεντεύξεων πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου του. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το ABC, ο Κόμι μίλησε για τις πρώτες συναντήσεις του πέρυσι με τον νέο πρόεδρο, τον οποίο περιέγραψε ως ευμετάβλητο, σε θέση άμυνας και ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δική του εικόνα παρά για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στο πρώτο απόσπασμα της συνέντευξης, που μεταδόθηκε από το “Good Morning America”, ο Κόμεϊ είπε πως είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ να μην διατάξει έρευνα για έναν «φάκελο» των υπηρεσιών πληροφοριών για τις συναντήσεις που φέρεται να είχε το 2013 με ιερόδουλες στη Μόσχα. Στο βιβλίο, ο Κόμεϊ έγραψε πως ο Τραμπ συζήτησε το θέμα του «φακέλου» μαζί του τουλάχιστον τέσσερις φορές στη διάρκεια συναντήσεων αφότου ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Washington Post που εξασφάλισε ένα αντίτυπο. Τον περιβόητο «φάκελο» συνέταξε ο πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ για τους δεσμούς του Τραμπ με τη Ρωσία περιλαμβανομένης και της πληροφορίας πως υπάρχει βίντεο από ξενοδοχείο στη Μόσχα όπου ο Τραμπ φέρεται να είχε αγοράσει τις υπηρεσίες Ρωσίδων ιερόδουλων.

Ο Κόμεϊ δήλωσε στο ABC πως ο Τραμπ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και είπε πως μπορεί να ήθελε το FBI να ερευνήσει τους ισχυρισμούς που περιέχονταν στον φάκελο ώστε να αποδείξει ότι δεν είναι αλήθεια.

«Του είπα ‘Κύριε, αυτό εξαρτάται από εσάς αλλά θα θέλετε να είστε προσεκτικός με αυτό γιατί μπορεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα ότι ερευνούμε εσάς προσωπικά και, δεύτερον, είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουμε ότι κάτι δεν έχει συμβεί», είπε ο Κόμει. Ο Τραμπ ανησυχούσε ότι υπήρχε πιθανότητα, η σύζυγός του, Μελάνια Τραμπ, να πιστέψει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο Κόμεϊ δήλωσε πως είπε στον πρόεδρο πως το FBI ούτε απέδειξε ούτε διέψευσε τους ισχυρισμούς αλλά πίστευε πως ήταν σημαντικό ο Τραμπ να γνωρίζει για αυτούς, ενώ είπε πως οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στον φάκελο δεν είχαν επιβεβαιωθεί όταν έφυγε από το FBI.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς ήταν αυτή η συνάντηση με τον Τραμπ, ο Κόμεϊ είπε: «Πολύ παράξενη. Πραγματικά παράξενη. Ήταν σχεδόν μια εξωσωματική εμπειρία για εμένα. ‘Πετούσα’ πάνω από το σώμα μου και κοιτούσα κάτω λέγοντας στον εαυτό μου ‘κάθεσαι εκεί και ενημερώνεις τον επερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ιερόδουλες στη Μόσχα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP