Ντονέτσκ: «Η Κριμαία δείχνει τον δρόμο»

Ντονέτσκ: «Η Κριμαία δείχνει τον δρόμο»

Δείτε τι μεταδίδει ο Editor in Chief του FortuneGreece.com και ανταποκριτής του Mega Channel Σωτήρης Δανέζης από την ανατολική Ουκρανία.

Πριν από ένα μήνα στην ανατολική περιφέρεια της Ουκρανίας ίσως να μην τολμούσε κανείς να ξεστομίσει τη λέξη «δημοψήφισμα». Σήμερα όμως στο Ντονέτσκ και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας αυτό ήταν το βασικό σύνθημα των φιλορώσων Ουκρανών πολιτών που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν υπέρ της ενδεχόμενης ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Στο Λουκάνσκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, οι διαδηλωτές, χωρίς να βρουν αντίσταση από την αστυνομία, κατέλαβαν -όπως έχει γίνει σε αρκετές πόλεις στην περιοχή- το κυβερνείο και ύψωσαν τη σημαία της Ρωσίας.

Στο Ντονέτσκ η διαδήλωση είχε πολύ κόσμο και παλμό, αλλά και μια εχθρική διαδήλωση προς τους ξένους που σταματούσαν διαρκώς τους δημοσιογράφους, ρωτώντας ποια είναι η χώρα προέλευσής τους. Οι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα τα «Ρωσία!» και «Δημοψήφισμα», έφτασαν και στο κυβερνείο του Ντονέτσκ και ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

«Σήμερα διαπιστώσαμε και μόνοι μας εδώ που ήρθαμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε στην πόλη του Ντονέτσκ τις τελευταίες εβδομάδες. Υπολογίζουμε 5 με 7.000 διαδηλωθέντες στη φιλο-ρωσική διαδήλωση που κατευθήνθηκε στο κυβερνείο», δήλωσε ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριόπολη, Δημήτρης Παπανδρέου.

Δείτε στο βίντεο την ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη:

Διαβάστε ακόμη: «Δημοψήφισμα, δημοψήφισμα!» στο Ντονέτσκ

Στο αόρατο «μέτωπο» της Κριμαίας, πυρά δέχθηκε ουκρανικό αεροσκάφος που πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από την περιοχή, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι διαμηνύουν επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην κατάληψη κι άλλων βάσεων στο Σάκι της Κριμαίας.

Ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν από το πρωί ασκήσεις σε στρατιωτικές βάσεις αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον εκτελώντα χρέη υπουργού Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.

1/3

Δείτε ακόμη: Κριμαία: Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Γιατσένιουκ την Τετάρτη
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρόκειται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη 12η Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Μεταβαίνω στις ΗΠΑ όπου θα έχω συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με στόχο την επίλυση της κρίσης που συντελείται στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά την έναρξη κυβερνητικής συνάντησης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κιέβο.

Νωρίτερα, σε συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων στο Κίεβο προς τιμήν του εθνικού ποιητή της χώρας του 19ου αιώνα Ταράς Σεβτσένκο, ο Γιατσενιούκ είπε ότι η Ουκρανία δεν θα «παραχωρήσει ούτε τετραγωνικό εκατοστό από το έδαφός της» στη Ρωσία, λέγοντας: «Αυτή η γη είναι δική μας. Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό της. Η Ρωσία και ο πρόεδρός της θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

Η συνάντηση Γιατσενιούκ-Ομπάμα θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία, καθώς και στην προσφορά διεθνούς οικονομικής βοήθειας στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Η διμερής συνάντηση θα γίνει μόλις μερικές ημέρες πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας με το ερώτημα εάν οι πολίτες της επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία, για θα στείλει ένα μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσικές στρατιωτικές ενισχύσεις στην Κριμαία

Στο πλευρό της Ουκρανίας το ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βρίσκεται «στο πλευρό της Ουκρανίας» κι απαίτησε από τη Ρωσία να τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις της» σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γερμανική Bild.  «Όταν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Γιατσενιούκ την Πέμπτη, τον συνεχάρην για την δέσμευσή του υπέρ μιας ειρηνικής λύσης. Τον διαβεβαίωσα ότι το NATO βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της, θα αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν θα επέμβει σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Στο χάρτη της Ευρώπης του 21ου αιώνα, κανένας δεν πρέπει να αποπειραθεί να χαράξει καινούργια σύνορα», δήλωσε ο Γ.Γ. του NATO.

Αδιέξοδη συνομιλία Πούτιν-Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, ότι το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωσή της ή μη με τη Ρωσία παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας και είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο. Η ίδια εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν συντελέστηκε πρόοδος για τη σύσταση «διεθνούς ομάδας επαφής», η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση. 

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι κινήσεις των φιλο-ρωσικών αρχών στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. «Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις νόμιμες αρχές της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στη διασφάλιση των νόμιμων συμφερόντων του πληθυσμού της χερσονήσου», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο και προσθέτει πως «ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ακόμη στους συνομιλητές του την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές».

Διαβάστε ακόμη: Τάδε έφη Πούτιν…

Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία
«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας ταχθούν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα», διεμήνυσε σήμερα ο Τόνι Μπλίνκεν, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Μπλίνκεν, βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στην εκπομπή «State of the Union» του αμερικανικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου CNN ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

«Κατά πρώτον, εάν υπάρξει προσάρτηση της Κριμαία, το δημοψήφισμα που θα μεταφέρει την Κριμαία από την Ουκρανία στη Ρωσία, δεν θα το αναγνωρίσουμε, ούτε ο περισσότερος κόσμος», είπε ο Μπλίνκεν. «Δεύτερον, η πίεση που ασκούμε ήδη σε συντονισμό με τους εταίρους μας θα ενταθεί. Ο πρόεδρος το κατέστησε πολύ σαφές ανακοινώνοντας τις κυρώσεις μας, όπως το έκαναν και οι Ευρωπαίοι, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και ότι έχουμε δημιουργήσει έναν πολύ ευέλικτο και πολύ σκληρό μηχανισμό για να κλιμακώσουμε την πίεση, να εντείνουμε τις κυρώσεις», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως θεωρεί ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Συντάγματος της Ουκρανίας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε κυρώσεις όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων προσώπων τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμπεριλήφθηκε στα πρόσωπα αυτά.

Στο Κίεβο ο Χοντορκόφσκι
Ο Ρώσος πρώην μεγιστάνας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, απευθυνόμενος σε πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, θέατρο των διαδηλώσεων κατά του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου Γιανουκόβιτς, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ήταν συνένοχος της αστυνομίας στα βίαια επεισόδια εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Χοντορκόφσκι, ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Κρεμλίνου, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι διαδηλωτές είναι βίαοι «νεο-φασίστες» λέγοντας: «Όπως πάντα, ψέματα της ρωσικής προπαγάνδας. Δεν υπάρχουν εδώ φασιστές ή ναζιστές».

Διαβάστε ακόμη: Κερδισμένοι και χαμένοι των ρωσικών κυρώσεων