Ο άλλος μου εαυτός είναι ρομπότ

Ο άλλος μου εαυτός είναι ρομπότ

Πώς η τεχνολογία της «τηλεπαρουσίας» επιδιώκει να βελτιώσει τις κοινωνικές, αλλά και τις επιχειρηματικές επαφές - Δείτε το βίντεο.

Είναι κάτι σαν Internet video chat σε ρόδες. Μια κάμερα και μια οθόνη, τοποθετημένα σε ένα κινούμενο ρομπότ συνδεδεμένο στο τοπικό δίκτυο, μπορεί να είναι η βάση για εικονικές επισκέψεις στην άλλη άκρη του κόσμου, στο γραφείο, στο σχολείο ή στο διπλανό τετράγωνο.

Τα ρομπότ αυτά ονομάζονται συσκευές τηλεπαρουσίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να «σας δει» η γιαγιά σας που είναι μόνη στο σπίτι – ή να την παρακολουθείτε εσείς για τυχόν έκτακτη ανάγκη. Στελέχη που βρίσκονται συνεχώς σε ταξίδια μπορούν να προβάλλουν το πρόσωπό τους στην οθόνη καθώς το ρομπότ περιφέρεται στο γραφείο, δίνοντας την εντύπωση πως το αφεντικό λείπει μεν, αλλά είναι εδώ και μας παρακολουθεί. Γονείς μπορούν να διαβάζουν ένα παραμύθι πριν τον ύπνο στο παιδί τους. Εκείνοι αλλού, το ρομπότ στο δωμάτιο του μικρού να μεταφέρει τη φωνή και την εικόνα τους.

Οι εφαρμογές μπορεί να είναι άπειρες και ήδη υπάρχουν στην αγορά συσκευές που ξεκινούν από περίπου $1.000 και φτάνουν ξεπερνούν τα $15.000, ανάλογα με τις προδιαγραφές και τις δυνατότητές τους. Οι εταιρείες που τις κατασκευάζουν διαφημίζουν όχι μόνο τις οικογενειακές επαφές, αλλά προτείνουν και χρήσεις όπως επίσκεψη του ρομπότ στο σχολείο ενώ ο μαθητής είναι άρρωστος ή τραυματισμένος στο σπίτι του, αλλά διατηρεί έτσι την κοινωνική επαφή με τους φίλους του.

Τα ρομπότ αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα είναι φυσικά οι αντικαταστάτες μας, αλλά οι «μεταφορείς» της παρουσίας μας. Όπως το τηλέφωνο έφερε κοντύτερα τους απομακρυσμένους συγγενείς που μέχρι τότε έγραφαν επιστολές, και όπως το Skype έβαλε πρόσωπο στη φωνή, έτσι και τα ρομπότ θα δώσουν «σώμα» στη φωνή και την εικόνα κάνοντας πλουσιότερη την εμπειρία.

Δείτε ένα από αυτά σε λειτουργία:

Διαβάστε ακόμη:

Η πρόκληση της ρομποτικής

Η ρομποτική πλευρά του εαυτού σας (βίντεο)

Άτλας, το ρομπότ που δεν πέφτει