Η πρόκληση της ρομποτικής

Η πρόκληση της ρομποτικής

Το MIT Enterprise Forum Greece παρουσίασε το νέο μεγάλο στοίχημα του τεχνολογικού αύριο.

Η ρομποτική δεν είναι πλέον ένας χώρος που ανήκει αποκλειστικά στις μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ και τις ευφάνταστες εμπνεύσεις των δημιουργών videogames. Αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια κομμάτι της καθημερινότητάς μας με τρόπους που οι περισσότεροι δεν έχουν καν διανοηθεί.

Το MIT Enterprise Forum Greece παρουσίασε στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σε μια ξεχωριστή βραδιά που προσέλκυσε ενδιαφερόμενους κάθε ηλικίας, το παρόν και κυρίως το μέλλον της ρομποτικής στη ζωή μας.

Κύριοι ομιλητές -στην αίθουσα αλλά και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού- τέσσερις ερευνητές που επιδιώκουν, πειραματίζονται και επιτυγχάνουν το νέο «ρομποτικό βήμα» της ψηφιακής μας εποχής.

Με περισσότερες από 2.200 εταιρείες ρομποτικής στον πλανήτη, οι οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται σε εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται να εξελίξουν το χώρο είναι άκρως ενδιαφέρουσες. Αυτό κατέδειξε στην παρουσίαση του ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, δρ. Βαγγέλης Παπαδόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: Βραδιά επιχειρηματικότητας και καινοτομίας από το MIT Enterprise Forum Greece

Το παράδοξο της παραγωγής φαίνεται από την οικονομική κατεύθυνση της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Με το 99% των προϊόντων ρομποτικής να στοχεύει στην οικιακή χρήση, το ποσοστό επί του συνόλου των παγκοσμίων εσόδων του χώρου αγγίζει μόλις το 1%. Γεγονός που καταδεικνύει, όπως επεσήμανε ο δρ. Παπαδόπουλος, ότι ακόμη και σήμερα οι πιο επικερδείς συμφωνίες είναι αυτές που πραγματοποιούνται με μεγάλες εταιρείες και επικεντρώνονται στην επαγγελματική χρήση.

Τα όρια της ρομποτικής ξεφεύγουν από τα γνωστά δεδομένα της εκσυγχρονισμένης βιομηχανικής παραγωγής και φτάνουν μέχρι τον αγροτικό τομέα και την ιατρική. Σε αυτόν τον κλάδο ήρθε να συνδράμει ο δρ. Κόρι Κιντ, ιδρυτής και CEO της Intuitive Automata. Από το 2002 μέχρι και σήμερα, μέσα από ενδελεχείς έρευνες και προσεκτικές προσεγγίσεις, απέδειξε πως η απόσταση που χωρίζει τη θεραπεία ενός ασθενούς «εξαφανίζεται» από μια φυσική ρομποτική παρουσία! Με το ρομπότ-νοσηλευτή Autom να κλέβει την παράσταση, επιδιώκει από το 2014 να εφαρμόσει τη μέθοδο της υποστηρικτικής ιατρικής φορντίδας σε κάθε σπίτι, μακριά από την απρόσωπη οθόνη ενός αντίστοιχου βοηθητικού προγράμματος των Η/Υ.

Διαβάστε ακόμη: Η Google ζήλεψε τα drones της Amazon

Το άλμα της ρομποτικής των τελευταίων ετών βάδισε παράλληλα με την τεχνολογική έκρηξη της ανατολής. Αυτό παρατήρησε κι ο δρ. Νικόλαος Μαυρίδης, ιδρυτής της Interactive Robots and Media Lab. Η εξοικείωση του ανθρώπου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί μια νέα κουλτούρα η οποία, όπως παρατηρεί ο δρ. Μαυρίδης, έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της Δύσης, καθιστώντας σήμερα την Κίνα ως το πλέον ανεπτυγμένο κράτος στο χώρο, συγκριτικά με τα δεδομένα του πρόσφατου παρελθόντος.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα πράγματα είναι κάπως αντιφατικά. Το πλεόνασμα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού δεν συμπληρώνει το κενό της έλλειψης ρομποτικής επιχειρηματικότητας, μιας και οι συνήθεις εγχώριες παθογένειες –ασταθές επιχειρηματικό και φορολογικό καθεστώς- σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης, οδηγούν δεκάδες νέα μυαλά στο εξωτερικό και τα μεγάλα επιστημονικά δίκτυα –κυρίως- των ΗΠΑ.

Κάπως έτσι θα περιέγραφε κάποιος και την προσπάθεια του Ανδρέα Ραπτόπουλου και του Matternet, ενός σχεδίου προσέγγισης των πλέον απομακρυσμένων –και υποβαθμισμένων- περιοχών του πλανήτη με μη επανδρωμένα ιπτάμενα ρομπότ (UAV). Το πρότζεκτ αφορά την απόπειρα εξυπηρέτησης παγίων αναγκών σε βασικά εφόδια, την οποία προσδοκά να φέρει εις πέρας μια συλλογή από μικροσκοπικά UAV που μπορούν να κουβαλήσουν φορτίων έως και δύο κιλών για δέκα συνεχή χιλιόμετρα.

Διαβάστε ακόμη: Amazon: Παράδοση παραγγελιών μέσω drones!

Η ενεργειακή ανάγκη των ιπτάμενων ρομπότ για ταξίδια μεγαλύτερων αποστάσεων καλύπτεται από ένα δίκτυο «ανεφοδιασμού» με μικρές βάσεις φόρτισης στα πιο δύσβατα σημεία του πλανήτη, όπως είναι αυτό του αφρικανικού Λεσότο, ενός μικροσκοπικού βασιλείου στην νότια Αφρική. «Καταφέραμε σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, να στήσουμε ένα δίκτυο μεταφοράς τεστ HIV στις απομακρυσμένες κλινικές αυτής της άγνωστης σε πολλούς από εμάς χώρας. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να φέρουμε πιο κοντά  εκείνους τους ανθρώπους που ζουν σε ακραίες συνθήκες χωρίς τις στοιχειώδεις μεταφορικές υποδομές», είπε ο Ανδρέας Ραπτόπουλος από την Καλιφόρνια, όπου συνεχίζει την ανάπτυξη του πρότζεκτ του. «Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας και της κίνησης των ρομπότ μας καλύπτεται πλήρως από το λογισμικό του Matternet», εξηγεί.

Όπως παραδέχτηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, το μέλλον ανήκει στη ρομποτική. Οι πρόσφατες κινήσεις των Amazon, Google και Microsoft με την εξαγορά εταιρειών του χώρου και τη σχεδίαση της ρομποτικής επέκτασης τους στις μεταφορές, την παροχή πληροφοριών και τη δημιουργία νέου λογισμικού αντίστοιχα, υπόσχεται ένα –κοντινό- μέλλον εύφορης επιχειρηματικής προοπτικής, με τα άλλοτε πανάκριβα για τους πολλούς μέσα, να γίνονται όλο και πιο προσιτά. Άλλωστε, η παρακαταθήκη της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες.

1/3