Ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχτηκε το λάθος του «Ctrl-Alt-Del»

Ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχτηκε το λάθος του «Ctrl-Alt-Del»

Στην IBM τα «έριξε» ο ιδρυτής της Microsoft, κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Όσοι θυμούνται τις κλασσικές «μπλε οθόνες» («blue screen of death») και τα ραγισμένα πληκτρολόγια των «κρασαρισμένων» υπολογιστών στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (και όχι μόνο), ένα «δόγμα» τους έχει μείνει στο μυαλό: το Ctrl-Alt-Del.

Μπορεί να μην φτάνουν τα δάχτυλα ενός χεριού να πατήσουν και τα τρία κουμπιά ταυτόχρονα, όμως αυτό δεν εμπόδισε τη διαμόρφωση της κουλτούρας του «χαιρετισμού των τριών δαχτύλων», ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν χρησιμοποιούνταν για καλό.

Παρόλα αυτά ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, υπερασπίστηκε τον εαυτό του, ρίχνοντας το βάρος των ευθυνών στην ΙΒΜ! «Ήταν ένα λάθος. Θα μπορούσαμε να έχουμε περιορίσει την εντολή σε ένα μόνο κουμπί, αλλά ο τύπος από την ΙΒΜ που σχεδίασε το πληκτρολόγιο δεν μας έδινε αυτό το ένα κουμπί!», είπε ο βαθύπλουτος ιδρυτής της Microsoft κατά τη διάρκεια μία εκδήλωσης συγκέντρωσης χρημάτων από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Διαβάστε ακόμη: H Microsoft «τρέχει» να κλείσει τα κενά ασφαλείας στον Explorer

Ο Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, μηχανικός της αρχικής ΙΒΜ PC, ήταν εκείνος που εφηύρε το συνδυασμό αυτό, ο οποίος προοριζόταν για την επανεκκίνηση του υπολογιστή. «Μπορεί να είμαι εγώ ο δημιουργός του, όμως ο Μπιλ το έκανε διάσημο», είπε στην ίδια εκδήλωση, αφήνοντας τον μεγιστάνα της τεχνολογίας άναυδο.

Παρά το γεγονός ότι σε κανένα δεν αρέσει -όπως αποδείχθηκε- το Ctrl-Alt-Del, αυτό παραμένει ακόμη ως μία «λανθασμένη» κληρονομιά και στα Windows 8, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Task Manager (κι ενίοτε ως τελευταία επιλογή μετά από κάποιο ανεπιθύμητο «κρασάρισμα»).

Διαβάστε ακόμη: Δώστε το παλιό σας iPad στην Microsoft!

Η ομολογία του Μπιλ Γκέιτς δεν αποτελεί  το τελευταίο λάθος που παραδέχεται κάποιο ανώτατο στέλεχος της Microsoft. Πριν από λίγες μέρες ο, υπό αποχώρηση, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στιβ Μπάλμερ, παραδέχτηκε ότι ήταν τεράστιο σφάλμα που δεν έδωσαν σημασία, στις αρχές του 2000, στα κινητά τηλέφωνα, αλλά επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη των Windows Vista.

Η Microsoft βρίσκεται σε αναζήτηση νέου CEO, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τις άσχημες επιδόσεις στο χώρο των mobile συσκευών· κάτι που με την εξαγορά της Nokia, αλλά και την πρόσφατη κυκλοφορία των νέων Surface tablets καταδεικνύει την επιθυμία της να ξεφύγει από την παλιά «κουλτούρα του Ctrl-Alt-Del».