Ο Μπράνσον αφήνει την Αγγλία λόγω…ήλιου

Ο Μπράνσον αφήνει την Αγγλία λόγω…ήλιου

Ο ιδιόρρυθμος επιχειρηματίας μετακομίζει στο ιδιόκτητο νησί του στην Καραϊβική και ξεσηκώνει αντιδράσεις. 

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ένας επιχειρηματίας που βρίσκεται διαρκώς στη πρώτη γραμμή της δημοσιότητας και όχι μόνο για επιχειρηματικούς λόγους. Αυτή τη φορά ο «πατέρας» του κολοσσού Virgin, που απασχολεί 35.000 άτομα, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Βρετανία, για χάρη ενός προσωπικού παραδείσου που αγόρασε πριν πολλά χρόνια στη θάλασσα της Καραϊβικής, το νησί Νέκερ.

Η ανακοίνωσή του ότι εγκαταλείπει την πατρίδα του αποδόθηκε σε φορολογικούς λόγους, με ιδιαίτερα επικριτικά δημοσιεύματα, κάτι που ο ίδιος έσπευσε να διαψεύσει. Ο Μπράνσον διευκρίνισε πως δεν εγκαταλείπει τη χώρα του για να «φοροδιαφύγει», εφόσον οι εταιρείες παραμένουν εκεί και θα εξακολουθούν να φορολογούνται. Τον Απρίλιο, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι «δεν πρέπει λόγω φορολογίας οι άνθρωποι να φεύγουν από η Βρετανία». Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον είχε εξασφαλίσει άλλωστε τον τίτλο του ανθρώπου ο οποίος προωθεί δυναμικά τη βρετανική επιχειρηματικότητα και δεν είχε διστάσει να φωτογραφηθεί με τη βρετανική σημαία στο χέρι και ένα κοστούμι στα χρώματά της.

Διαβάστε ακόμη: Χρήμα που πετάει

Πάντως ρεπορτάζ των βρετανικών κυριακάτικων Times ανέλυε εκτενώς τι ακριβώς θα γλίτωνε σε φόρους ο Βρετανός μεγιστάνας εάν μετακόμιζε στο ιδιωτικό του νησάκι στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο φόρος εισοδήματος για τους πιο πλούσιους φορολογούμενους ανέρχεται σε 50%. Την ίδια ώρα, στο νησί Νέκερ, ο αντίστοιχος φόρος είναι… μηδενικός, άρα με τη μετακόμισή του εκεί ο 63χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος πλέον θα έπαυε να θεωρείται μόνιμος κάτοικος Βρετανίας, θα απαλλασσόταν από την υποχρέωση να πληρώνει τα μισά του εισοδήματα σε φόρους. Παράλληλα, θα διατηρούσε το δικαίωμα να περνά 183 ημέρες τον χρόνο στη βρετανική επικράτεια.

Ο ήλιος ο κυριότερος λόγος της μετακόμισης
Κατά τον εκπρόσωπό του, ο κ. Μπράνσον μετοικεί στο νησί Νέκερ, το οποίο απέκτησε στη δεκαετία του 1970, απλώς και μόνον γιατί επιλέγει έναν τέτοιο τρόπο ζωής: «Ο ήλιος λάμπει στο νησί, εκείνος αισθάνεται υγιής και μπορεί να ταξιδεύει παντού, κάνοντας ό,τι αγαπάει».

«Μετά 40 χρόνια δημιουργίας εταιρειών και θέσεων εργασίας στη Βρετανία, ζω και εργάζομαι στο Νέκερ και με ενδιαφέρει να αφοσιωθώ στη φιλανθρωπία», υπογράμμισε στο προσωπικό του ιστολόγιο. «Αγαπάμε το Νέκερ και γι’ αυτό επιλέγουμε μαζί με τη γυναίκα μου να ζήσουμε μόνιμα εκεί και να φροντίσουμε την υγεία μας και όχι για λόγους φορολογίας. Είμαι πολύ πλούσιος για να μου υπαγορεύει η φορολογία το πού θα ζω».

Διαβάστε επίσης:  Τα δέκα καλύτερα αεροπορικά Business Lounges

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, με περιουσία 3,5 δισ. στερλινών, έχει πολυσχιδείς δραστηριότητες, στις τηλεπικοινωνίες, στις αερομεταφορές, στα κέντρα ευεξίας κ.ά. Η τελευταία του επιλογή είναι τα διαστημικά ταξίδια, με τους επιστήμονες να ερευνούν τη δυνατότητα διοργάνωσης μιας τέτοιας πτήσης. Αρκετές διασημότητες ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

«Υπήρξα πολύ τυχερός που μπόρεσα να συγκεντρώσω τόσο πλούτο στην καριέρα μου, περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειάζομαι και ποτέ δεν θα ζούσα κάπου που δεν μου αρέσει για φορολογικούς λόγους» αναφέρει ο σερ Μπράνσον στο προσωπικό του μπλοκ και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να παραμείνεις ενεργός και δραστήριος κι εγώ μπορώ ακόμη να κάνω κάιτ σερφ, σέρφινγκ, κολύμβηση, να κάνω πιλάτες . To νησί Νεκέρ είναι το εκείνο το μέρος της γης όπου μαζεύεται η οικογένειά μου».