O Ερντογάν απειλεί να απαγορέψει Facebook και Υoutube

O Ερντογάν απειλεί να απαγορέψει Facebook και Υoutube

Εμφανίστηκε αγανακτισμένος για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν, αλλά παραδέχθηκε την αυθεντικότητα κάποιων από αυτές. 

Ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει εμπλακεί σε ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, απείλησε να απαγορεύσει το Facebook και το YouTube στην Τουρκία μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη το βράδυ.  «Υπάρχουν νέα μέτρα που λαμβάνουμε στον τομέα αυτό μετά τις 30 Μαρτίου ( … ) καθώς και η απαγόρευση (για το YouTube και το Facebook )», δήλωσε ο Ερντογάν στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ATV.

Μία ημέρα νωρίτερα ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης εμφανίστηκε και πάλι αγανακτισμένος για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν, μιλώντας για «ανηθικότητα» και κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι σχεδιάζουν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Πάντως παραδέχθηκε για πρώτη φορά την αυθεντικότητα δύο εκ των συνομιλιών που έχουν διαρρεύσει στο Ίντερνετ. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «σκάνδαλο άνευ προηγουμένου» το γεγονός ότι δημοσιοποιούνται πρωθυπουργικές συνομιλίες από ασφαλή τηλέφωνα και προετοίμασε την κοινή γνώμη για περισσότερες αποκαλύψεις.

Διαβάστε ακόμη: Νέα συνομιλία «καίει» τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έως τώρα χαρακτήριζε «αποτέλεσμα μοντάζ» τις συνομιλίες που τον εμφανίζουν να συζητά για μίζες με τον γιο του, Mπιλάλ. Χθες όμως, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι δύο άλλες συνδιαλέξεις, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν και με τον επιχειρηματία Kαλκαβάν, πράγματι συνέβησαν.

Στη συνομιλία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Ερντογάν ακούγεται να απαιτεί την επιβολή αυστηρής ποινής στον μεγαλοεκδότη Αϊντίν Ντογκάν, ο οποίος κατηγορείτο για φοροδιαφυγή. «Τι πιο φυσικό από το να πω στον υπουργό Δικαιοσύνης να παρακολουθήσει στενά μια υπόθεση. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ήταν υποχρέωσή μου να ζητήσω να παρακολουθείται στενά η υπόθεση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Έκανε επίσης λόγο για «παράλληλες δομές» στον κρατικό μηχανισμό και «βρώμικες σχέσεις», οι οποίες καθιστούσαν απαραίτητη την έρευνα της υπόθεσης Ντογκάν. Επρόκειτο για αναφορά στο δίκτυο του πολιτικού αντιπάλου του, ιεροκήρυκα Γκιουλέν, που ασκεί σημαντική επιρροή σε αστυνομικούς και δικαστικούς κύκλους.

Η δεύτερη συνδιάλεξη την οποία ο Ερντογάν αναγνώρισε ως αυθεντική είναι αυτή στην οποία συνομιλεί με τον επιχειρηματία Μετίν Καλκαβάν. Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Καλκαβάν να προσφύγει εναντίον της ανάθεσης στα ναυπηγεία του ομίλου Κοτς της κατασκευής φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Από τα συμφραζόμενα της συνομιλίας αυτής προέκυπτε ότι σε περίπτωση νέας ανάθεσης, το συμβόλαιο θα πήγαινε στον Καλκαβάν. Ο Ερντογάν δικαιολόγησε την ακύρωση του συμβολαίου για τις έξι φρεγάτες και την ανάθεσή του στον πρωθυπουργικό φίλο Καλκαβάν λέγοντας ότι με τη νέα συμφωνία το Δημόσιο εξοικονόμησε «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποσχέθηκε την Τετάρτη να αποχωρήσει από την πολιτική αν το κόμμα του δεν κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν στη «φάκα»!