Ο Γιόζεφ Άκερμαν επιβεβαιώνει την ύπαρξη «σχεδίου διάσωσης» της Ελλάδας το 2010

Ο Γιόζεφ Άκερμαν επιβεβαιώνει την ύπαρξη «σχεδίου διάσωσης» της Ελλάδας το 2010

Δανειακή στήριξη πολλών δισ. με εμπλοκή της Deutsche Bank προέβλεπε το «σχέδιο Άκερμαν» που «σκόνταψε» στην απροθυμία του Βερολίνου.

«O δρόμος της προς την ανάκαμψη είναι ακανθώδης. Η επιδείνωση της πραγματική οικονομίας ήταν όντως δραματική, ωστόσο και η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν εντυπωσιακή», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τονίζει πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις «εθνικές» μεταρρυθμίσεις, να άρει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και να καταπολεμήσει φοροδιαφυγή και προσοδοθηρία.

«Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος σε καλό δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εμφανίσει πλεόνασμα ήδη από το 2013, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα και η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Όλα αυτά δείχνουν ότι η πτώση μπορεί να αντιστραφεί μέσα από “εθνικές” μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την παροχή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για όσο χρόνο απαιτηθεί», είπε ο Ελβετός τραπεζίτης.

Ο Γ. Άκερμαν αποκάλυψε για πρώτη φορά το παρασκήνιο μιας παρ’ ολίγον γαλλογερμανικής «διάσωσης» της Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2010, προτού η χώρα αποκλεισθεί από τις διεθνείς αγορές και οδηγηθεί τελικά στο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην εφημερίδα, στις αρχές του 2010, όταν ακόμη τα spreads των ελληνικών ομολόγων ήταν σε βιώσιμα επίπεδα, ο κ. Άκερμαν είχε προτείνει ένα σχέδιο δανειακής στήριξης που θα έδινε πολύτιμο χρόνο και χρήμα στην ελληνική οικονομία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε λόγω γερμανικής υπαναχώρησης.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ύπαρξη του «σχεδίου Άκερμαν», το οποίο φέρεται να είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο του 2010 στην Αθήνα στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και προέβλεπε δανειακή στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων με εμπλοκή της Deutsche Bank, ο Γιόζεγ Άκερμαν αναφέρει:

«Το σχέδιο αυτό είχε ως στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα και να απαλύνει την κρίση του δημόσιου χρέους, όχι να την αποτρέψει εντελώς. Για την υλοποίησή του προέβλεπε στήριξη από τη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση. Ωστόσο, καθώς οι διασώσεις τραπεζών ήταν ακόμη νωπές στο μυαλό των φορολογούμενων, μπροστά στις επερχόμενες σημαντικές εκλογές στη Γερμανία, το Βερολίνο εμφανίστηκε απρόθυμο να συμμετάσχει».

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank εκτιμά ακόμη ότι «η ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη όταν την έπληξε η κρίση. Τα θεσμικά της όργανα απλώς δεν ήταν επαρκή. Πολλά όμως έχουν βελτιωθεί από τότε. Για παράδειγμα, με τον ESM έχουμε τώρα έναν μηχανισμό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, έχουμε πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών και έχουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση θέσπισης πανευρωπαϊκών κανόνων για την εξυγίανση των τραπεζών και τη δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού χρηματοδότησης. Αλλά αυτά δεν επαρκούν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε μια περαιτέρω ολοκληρωμένη Ευρώπη που θα βασίζεται σε κοινά θεσμικά όργανα».