O ισχυρός σύμμαχος τoυ Snapchat στη μάχη κατά του Facebook

O ισχυρός σύμμαχος τoυ Snapchat στη μάχη κατά του Facebook

Εάν επιλέξει να λάβει τη βοήθεια της Google…

της Έριν Γκρίφιθ

Όταν η Google μετατράπηκε σε Alphabet πέρυσι, αμέσως αφαίρεσε το εμπορικό σήμα ‘Google’ από ορισμένα τμήματα. Η Google X, μετονομάστηκε απλά σε ‘X’ και η Google Ventures, ο επενδυτικός της βραχίονας, μετονομάστηκε σε GV. Αλλά ο λιγότερο γνωστός επενδυτικός της βραχίονας, η Google Capital, πήρε χρόνο για να μετονομαστεί. Την περασμένη εβδομάδα, η Google Capital αποκάλυψε επιτέλους το νέο της όνομα. Δυστυχώς δεν επέλεξαν το όνομα G-Cap, την πρόταση μου στο Fortune όταν έκανα το προφίλ της επιχείρησης το 2015. Αντ’ αυτού διάλεξαν τον τίτλο ενός τραγουδιού των Nine Inch Nails: CapitalG.

Πιο σημαντικές από το νέο όνομα είναι οι δύο νέες επενδύσεις που αποκάλυψε η CapitalG την Παρασκευή: Η εταιρεία έχει στηρίξει την Snap Inc., τη μητρική της Snapchat, και την Airbnb. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες ως προς το μέγεθος της επένδυσης ή την ημερομηνία επίτευξης της συμφωνίας. Μπορούμε ίσως να υποθέσουμε ότι η CapitalG συμμετείχε στην δημόσια εγγραφή της Airbnb το Σεπτέμβριο, η οποία αποτιμάται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, και την δημόσια εγγραφή της Snap ύψους 1,8 δισ. δολαρίων αυτή την άνοιξη, η οποία αποτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με επενδυτικά κεφάλαια 300 εκατομμυρίων δολαρίων, η CapitalG εστιάζει σε νεοσύστατες εταιρείες συνεισφέροντας «πρόσθετη αξία». Με άλλα λόγια, δεν δίνει απλά χρήματα, αλλά συμβάλλει στην επιτυχία της επιχείρησής. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την πρόσβασή της στους 40.000 εργαζόμενους της Alphabet, οι οποίοι είναι ειδικοί σε θέματα που κυμαίνονται από την ασφάλεια στην επιστήμη των υπολογιστών μέχρι το μάρκετινγκ, βοηθώντας τις νεοσύστατες εταιρείες να επιλύσουν τα ακανθώδη προβλήματα τους.

Με αυτό κατά νου, είναι πολύ ενδιαφέρον να φανταστεί κανείς τα είδη των υπηρεσιών και συμβουλών που θα μπορούσε να λάβει από την Google – τη μεγαλύτερη ψηφιακή διαφημιστική εταιρεία στον κόσμο – μια νεοσύστατη εταιρεία όπως η Snap, η οποία επίσης βγάζει χρήματα μέσω της ψηφιακής διαφήμισης. Τόσο η Snap και η Google έχουν ένα κοινό ανταγωνιστή, το Facebook.

Πέραν αυτού, η Snap ανακοίνωσε πρόσφατα το πρώτο «υλικό» προϊόν της, το Spectacles. Πρόκειται για γυαλιά ηλίου με μια φωτογραφική μηχανή που ανεβάζουν αυτόματα τα βίντεο που τραβάτε στο λογαριασμό σας στο Snapchat. Ο κόσμος αντέδρασε στην είδηση με συγκίνηση και ενθουσιασμό. Λιγότερο ενθουσιασμένοι, υποθέτω, ήταν οι άνθρωποι που εργάστηκαν για τον προκάτοχό του Spectacles, το Google Glass. Για κάποιο λόγο η Google δεν κατάφερε να καταλήξει σε ένα ικανοποιητικό προϊόν. Η Snap μπορεί να το καταφέρει. Αν εργαστούν μαζί, αποτελούν μια ενδιαφέρουσα συμμαχία.

Διαβάστε ακόμη:

Η Google μπήκε στο Snapchat και μάλλον θα μείνει για καιρό