Ο «μαύρος Γενάρης» του bitcoin

Ο «μαύρος Γενάρης» του bitcoin
Photo:

Τη χειρότερη επίδοση από το 2015 σημείωσε το ψηφιακό νόμισμα στον πρώτο μήνα του χρόνου.

 

Εποχές Ιανουαρίου 2015 έζησε και στον πρώτο μήνα του 2018 το bitcoin, γνωρίζοντας μια από τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις στην ιστορία του.

Την 1η Ιανουαρίου η αξία του ψηφιακού νομίσματος ήταν 13.412 ενώ στις 31 του ίδιου μήνα είχε πέσει στο φάσμα των 9.600 δολαρίων. Αθροιστικά το bitcoin παρουσίασε πτώση 30,9% μέσω στο μήνα, επιβεβαιώνοντας ότι ο Γενάρης δεν του ταιριάζει.

Κατά τη διάρκεια του μήνα η αξία του κρυπτονομίσματος συρρικνώθηκε περίπου κατά 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Coinmarketcap.com. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι πιέσεις που δέχεται ολόκληρη η αγορά ψηφιακών νομισμάτων από διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, με τελευταία την περίπτωση της Νότιας Κορέας και την Ιαπωνία μετά από μια τεράστια κλοπή κρυπτονομισμάτων ΝΕΜ αξίας άνω των 400 εκατ. δολαρίων από ιαπωνικό ανταλλακτήριο.

Και στις ΗΠΑ τα ψηφιακά νομίσματα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με τις οικονομικές αρχές να έχουν ζητήσει από συναδέλφους τους σε άλλα κράτη να επιβάλλουν ελέγχους, ενώ ως το τέλος του περασμένου μήνα η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε παγώσει το ενεργητικό στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά ψηφιακών νομισμάτων έως σήμερα.

Οι νέοι λόγοι της σημερινής κατρακύλας

Μόνο σήμερα η υποχώρηση έφτασε το 9%, ρίχνοντας το κρυπτονόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς η απαγόρευση στο Facebook των διαφημίσεων για κρυπτονομίσματα και οι αυξανόμενες αντιδράσεις των ρυθμιστικών Αρχών για την αγορά ψηφιακών νομισμάτων δημιουργούν αναταραχή στην επενδυτική κοινότητα.

Στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου Bitstamp, το bitcoin υποχώρησε έως τα 9.165 δολάρια, σημειώνοντας πτώση άνω του 50% από τα υψηλά επίπεδα των σχεδόν 20.000 δολαρίων που κατέγραψε τον Δεκέμβριο. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 26% από τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιανουάριο του 2015.

Το Facebook ανέφερε σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του αυτή την εβδομάδα ότι απαγορεύει όλες τις διαφημίσεις που «προωθούν χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες που συχνά συνδέονται με παραπλανητικές ή δόλιες προωθητικές πρακτικές, όπως τα δυαδικά δικαιώματα (binary options), οι αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO) και τα κρυπτονομίσματα».

Το κλίμα στην αγορά επηρέασε και η ηλεκτρονική επίθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο ιαπωνικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coincheck, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 530 εκατ. δολαρίων καθώς και η κλήτευση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές δύο από τους μεγαλύτερους στον κόσμο παικτών κρυπτονομισμάτων, των ανταλλακτηρίων Bitfinex και Tether.

Είναι το Facebook ο νέος «εχθρός» του bitcoin;