Ο μιντιακός όμιλος που έβγαλε εκατομμύρια από το Despacito

Ο μιντιακός όμιλος που έβγαλε εκατομμύρια από το Despacito
epa05750201 Puerto Rican singer Luis Fonsi participates in a press conference to promote his new single called 'Despacito', in Mexico City, Mexico, 25 January 2017. EPA/Sáshenka Gutiérrez

Το τραγούδι του καλοκαιριού έχει συμβάλλει στο να γεμίσουν οι τσέπες του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Bertelsmann.

 

Οι πωλήσεις από το τραγούδι Despacito μαζί με τη σειρά 13 Reasons Why του Netflix και την τηλεοπτική σειρά American Gods οδήγησαν σε κέρδη-ρεκόρ εξαμήνου για την Bertelsmann, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα κέρδη της εταιρείας άγγιξαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,1 τοις εκατό σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016.

Οι δραστηριότητες της Bertelsmann περιλαμβάνουν τον Όμιλο RTL (ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός όμιλος στην Ευρώπη), την BMG (δισκογραφική που έβγαλε και το Despacito), και το Penguin Random House (η μεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία στον κόσμο).

Τα κέρδη για τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House – συνιδιοκτησία με την Pearson – αυξήθηκαν από τα 185 εκατομμύρια ευρώ στα 206 εκατομμύρια ευρώ, με έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο μισό του έτους.

Η Bertelsmann πρόκειται να αυξήσει το μερίδιό της στον Penguin από 47% σε 75%, στα πλαίσια συμφωνίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την Pearson που πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά τη βοήθεια από τα ‘hit’ του Netflix, η δραστηριότητα της Bertelsmann στον κλάδο της τηλεόρασης δεν μπορεί να αποφύγει τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα παραδοσιακά τηλεοπτικά κανάλια, καθώς οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στα …χωράφια τους.

Τα έσοδα του RTL αυξήθηκαν αλλά τα κέρδη μειώθηκαν από 676 εκατομμύρια ευρώ σε 624 εκατομμύρια ευρώ.

Και στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, το ProSieben – ο μεγαλύτερος αντίπαλος του RTL στη Γερμανία – είδε τις μετοχές του να μειώνονται κατά 13% ύστερα από την ανακοίνωση μέτριων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τέλος, η γαλλική Vivendi, όπως και η Bertelsmann, βασίστηκε στις καλές επιδόσεις του μουσικού της τμήματος (Universal Music Group) για να αντισταθμίσει τις αδυναμίες του τηλεοπτικού καναλιού Canal Plus.