Ο Nτράγκι επιμένει: Το QE είναι εδώ για να μείνει

Ο Nτράγκι επιμένει: Το QE είναι εδώ για να μείνει

Η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και η επανεπένδυση των εσόδων θα προσθέσουν ρευστότητα 680 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η επέκταση του προγράμματος αγοράς ενεργητικού από τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Μάρτιο του 2017, και η απόφαση για επανεπένδυση των εσόδων από τις αγορές αυτές θα προσθέσουν επιπλέον ρευστότητα 680 δισ. ευρώ στο σύστημα, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, αλλά αν χρειαστεί θα λάβει νέα μέτρα χαλάρωσης, είπε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έπειτα κι από τη νέα μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.

«Μπορώ λοιπόν να πω με βεβαιότητα και χωρίς εφησυχασμό ότι θα διασφαλίσουμε την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, γιατί χρησιμοποιούμε εργαλεία που πιστεύουμε ότι θα το επιτύχουν και γιατί μπορούσε σε κάθε περίπτωση να επεκτείνουμε την χρήση τους αν αποδειχθεί απαραίτητο» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στην Νέα Υόρκη.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο διοικητής της ΕΚΤ επισήμανε ότι η επέκταση του προγράμματος αγορών ως τον Μάρτιο του 2017 και η απόφαση για επανεπένδυση των εσόδων από τις αγορές αυτές θα προσθέσουν επιπλέον ρευστότητα 680 δισ. ευρώ στο σύστημα ως το 2019.

«Το QE είναι εδώ για να μείνει» δήλωσε με νόημα ο επικεφαλής της ΕΚΤ.