Ο Ομπάμα απειλεί με στρατιωτικά πλήγματα τους αντάρτες στο Ιράκ

Ο Ομπάμα απειλεί με στρατιωτικά πλήγματα τους αντάρτες στο Ιράκ

Χάος στο Ιράκ, με τους αντάρτες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, να κερδίζουν έδαφος.

Οι ένοπλοι αντάρτες στο Ιράκ κέρδισαν περισσότερο έδαφος στη διάρκεια της νύκτας , καθώς κινήθηκαν προς δύο πόλεις στην ανατολική επαρχία Ντιγιάλα, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους σ’ αυτές.

Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας έκαναν γνωστό πως οι πόλεις Σααντίγια και Τζαλάουλα έπεσαν στα χέρια των ανταρτών, όπως και αρκετά χωριά στα όρη Χιμρίν, τα οποία αποτελούν από καιρό κρησφύγετο τους.

Δυνάμεις των κούρδων μαχητών (πεσμεργκά) ανέπτυξαν ενισχύσεις στην Τζαλάουλα για την ασφάλεια των γραφείων των πολιτικών κομμάτων τους πριν από την άφιξη των ανταρτών στην πόλη. Δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσά τους.

Το ιρακινό πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον της Σααντίγια και της Τζαλάουλα από τη γειτονική πόλη Μουκνταντίγια, με αποτέλεσμα δεκάδες οικογένειες να διαφύγουν προς το Χανικίν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατάλαβαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη βόρεια πόλη της Μοσουλης και έκτοτε προχωρούν προς νότο με κατεύθυνση τη Βαγδάτη, πολεμώντας εναντίον της υπό τους σιίττες ιρακινής κυβέρνησης.

Ο Ομπάμα προειδοποιεί
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απείλησε χθες, Πέμπτη, με αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράκ εναντίον των ισλαμιστών σουνιτών μαχητών που έχουν καταλάβει πόλεις στο βορρά, απειλούν τη Βαγδάτη και θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.

Δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ επωφελήθηκαν από το χάος για να πάρουν τον έλεγχο του πετρελαϊκού κόμβου του Κιρκουκ, καθώς τα στρατεύματα της κυβέρνησης, της οποίας ηγούνται οι σιίτες, εγκατέλειπαν τις θέσεις τους, προκαλώντας ανησυχία στους συμμάχους της Βαγδάτης τόσο στη Δύση όσο και στο γειτονικό σιιτικό Ιράν.

«Δεν αποκλείω τίποτε διότι έχουμε συμφέρον να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι τζιχανιστές δεν θα αποκτήσουν μόνιμο ορμητήριο ούτε στο Ιράκ ούτε στη Συρία», δήλωσε ο Ομπάμα από το Λευκό Οίκο όταν ερωτήθηκε αν εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές. Αξιωματούχοι υπογράμμισαν αργότερα ότι δεν πρόκειται να σταλούν χερσαίες δυνάμεις.

Ο Ομπάμα εξετάζει «όλες τις επιλογές» για να βοηθήσει τους ηγέτες του Ιράκ, οι οποίοι ανέλαβαν πλήρως τον έλεγχο της χώρας όταν τερματίσθηκε η αμερικανική κατοχή το 2011. «Στις διαβουλεύσεις μας με τους Ιρακινούς, θα υπάρξουν μερικά βραχυπρόθεσμα, άμεσα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν στρατιωτικά», δήλωσε.

Αμερικανός αξιωματούχος έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης πάνω από το Ιράκ για να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την τζιχαντιστική οργάνωση
Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Ιράκ διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας πως η πρωτεύουσα «δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο». Το Συμβούλιο Ασφαλείας προσέφερε ομόφωνα την υποστήριξη του στην κυβέρνηση και καταδίκασε την «τρομοκρατία».

Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ
Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκαν σήμερα κοντά στα 114 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί υψηλό 9 μηνών, λόγω ανησυχιών για μείωση της προσφοράς του, καθώς απειλείται η σταθερότητα στο Ιράκ.  Μετά την άνοδο της τιμής του μπρεντ χθες κατά 3%, σήμερα καταγράφεται περαιτέρω αύξησή του στα 113,87 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν μετά την απόκτηση του ελέγχου του πετρελαϊκού κόμβου στο Κιρκούκ του Βόρειου Ιράκ από κουρδικές ιρακινές δυνάμεις, στο πλαίσιο νικηφόρας προέλασης Σουνιτών Ισλαμιστών επαναστατών προς τη Βαγδάτη, η οποία απειλεί το μέλλον του Ιράκ ως ενιαίου κράτους.

Σημειώνεται ότι το Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ.

Διαβάστε ακόμη: 

Το «χαλιφάτο» του ISIL