Ο πλούτος των ελληνικών φαρμακευτικών βοτάνων

Ο πλούτος των ελληνικών φαρμακευτικών βοτάνων

Η Organic Islands μοιράζεται τα δώρα της ναξιώτικης γης.

Μια νέα αγορά με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, αυτή των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή της στη χώρα μας. Όχι ότι δεν υπήρχε στο παρελθόν, αλλά η κρίση συνέβαλε στην ανάδειξή της και στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτή.

Μια ενδιαφέρουσα επιχειρηματική προσπάθεια στον χώρο των αρωματικών φυτών και βοτάνων αποτελεί η εταιρεία Organic Islands από την Νάξο. Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία στις Κυκλάδες που καλλιεργεί πιστοποιημένα οργανικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται ο Νίκος Χατζηανδρέου, ο οποίος εγκατέλειψε την καριέρα του ως σύμβουλος σε πολυεθνικές εταιρείες για να δημιουργήσει κάτι δικό του. Στις αρχές τις κρίσης, το 2008 μετακομίζει μαζί με την οικογένειά του στη Νάξο και εγκαθίσταται σε μια περιοχή που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του κυκλαδίτικου νησιού, το χωριό Σαγκρί.

Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου που δεν ήταν άλλο από την ίδρυση της εταιρείας Organic Islands. Το 2010 η μικρή αλλά γοργά αναπτυσσόμενη οικογενειακή εταιρεία παραγωγής και μεταποίησης οργανικών-βιολογικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων ξεκινά την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων της. Την ιδία μάλιστα χρονιά η εταιρεία «βάζει μπρος» και την πρώτη καλλιέργεια μελισσόχορτου.

Η καλλιέργεια έγινε στα οικογενειακά κτήματα, έκτασης 12.000 τ.μ. στο Σαγκρί, και μέχρι τα τέλη του 2012 είχαν καρποφορήσει οκτώ διαφορετικά είδη: λεβάντα, μελισσόχορτο, ύσσωπο, φασκόμηλο, θυμάρι, φλισκούνι, ρίγανη και δενδρολίβανο.

Καθώς αυξανόταν η ζήτηση, αυξήθηκε σταδιακά και η παραγωγή με την διαθέσιμη έκταση των κτημάτων να ανέρχεται πλέον στα 30.000 τ.μ. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέχρι το τέλος του 2015 οι καλλιέργειες να καλύπτουν έκταση 100.000 τ.μ. Στα πιο άμεσα σχέδια είναι, ωστόσο, η λειτουργία μονάδας επεξεργασίας βοτάνων τον Αύγουστο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά την σύντομη παρουσία της στην ελληνική αγορά η εταιρεία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις», αποσπώντας την 18η Διάκριση ανάμεσα σε 150 αυστηρά επιλεγμένους και αξιόλογους Έλληνες παραγωγούς που συμμετείχαν στην εν λόγω διοργάνωση.

Σημαντικό ρόλο για την παραγωγή των προϊόντων Organic Islands παίζει το κλίμα και η σύσταση του εδάφους στο νησί της Νάξου τα οποία ενδείκνυνται για τέτοιου είδους καλλιέργειες. Επιπρόσθετα, η έλλειψη νερού, η πλούσια ηλιοφάνεια καθώς και οι παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας συμβάλλουν στην  υψηλή ποιότητα ενός προϊόντος, πλούσιου σε αιθέρια έλαια, με χαρακτηριστική γεύση και υπέροχο άρωμα.

Διαβάστε ακόμη:

Ελληνικά βότανα «εξάγουν» Μεσόγειο στο εξωτερικό!

Όταν οι ξένοι συνάντησαν το τσάι tuvunu!

Τα ελληνικά αφεψήματα που «κόβουν την ανάσα»