«Ο Ποντίφικας των φτωχών»

«Ο Ποντίφικας των φτωχών»

Νυχτερινές εξορμήσεις στη Ρώμη φαίνεται πως πραγματοποιεί ο πάπας Φραγκίσκος για να βοηθά τους άπορους της πόλης.

Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει ως σήμερα ο Αργεντίνος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι εντυπωσιακά και δείχνουν πως πρόκειται για έναν ασυνήθιστο Πάπα με ιδιαίτερες κοινωνικές ανησυχίες.

Μόλις πριν δύο ημέρες ο πάπας Φραγκίσκος άφησε… «άφωνη» την υφήλιο, επιτιθέμενος μέσα από τις σελίδες της πρώτης του «αποστολικής παραίνεσης» στην «ειδωλολατρεία του χρήματος» και την «τυραννία» των αγορών, καλώντας τους Καθολικούς να πολεμήσουν «την παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας».

Σήμερα ο ιταλικός Τύπος κατακλύζεται από δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ο Ποντίφικας έχει βγει τουλάχιστον τρεις νύχτες από το κράτος του Βατικανού «για να βοηθήσει τους φτωχούς».

Διαβάστε ακόμη: Ο Πάπας Φραγκίσκος χτυπά την «ειδωλολατρεία του χρήματος»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messagero, ο Πάπας έχει σε δύο ή τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις συνοδεύσει έναν κληρικό -στον οποίο έχει αναθέσει να «οργώνει» την Ρώμη με ένα απλό άσπρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά- και να έχει συνομιλήσει με άστεγους και μετανάστες, με ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κάνει πράξη τη χριστιανική διδαχή. Τη «συνήθεια» αυτή, αναφέρει η εφημερίδα, φέρεται να είχε ο Αργεντίνος Πάπας από τα χρόνια που ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

Ο αρχιεπίσκοπος Κόνραντ Κραγιέβσκι, 50 ετών, ο οποίος επελέγη από τον Φραγκίσκο για την βοηθά τους ανθρώπους που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία κάθε βράδυ επιβαίνοντας σ’ ένα άσπρο Fiat επισκέπτεται τις περιφερειακές συνοικίες της Ρώμης. Ερωτηθείς πριν από λίγες ημέρες αν ο πάπας τον έχει συνοδεύσει ποτέ σε κάποια από τις αποστολές του, εκείνος χαμογελώντας για να κρύψει ίσως την αμηχανία του απάντησε, «σας παρακαλώ, μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη ερώτηση;», κινώντας έτσι τις υποψίες των δημοσιογράφων.

Κάθε χρόνο χάρη σε προσφορές από βαπτίσεις, γάμους και πώληση περγαμηνών με ειδική ευλογία, το Βατικανό, διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των φτωχών. Σύμφωνα, όμως, με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τους τελευταίους μήνες, οι εκκλήσεις σε βοήθεια αυξήθηκαν εντυπωσιακά.

Η Corriere della Sera γράφει σχετικά ότι ο Πάπας όταν συνομιλεί με συνεργάτες του τους λέει: «Από όποιον σας αποκαλεί αιδεσιμότατο πρέπει να ζητάτε αμέσως πέντε ευρώ υπέρ των φτωχών».

Το Βατικανό, έως τώρα, δεν έχει σχολιάσει επισήμως την είδηση των «νυχτερινών εξορμήσεων αλληλεγγύης» του Ποντίφικα.

Διαβάστε ακόμη: Σε «σούπερσταρ» του Twitter εξελίσσεται ο Πάπας Φραγκίσκος