Ο πορτογαλικός ιός χτύπησε και την ελληνική έξοδο στις αγορές

Ο πορτογαλικός ιός χτύπησε και την ελληνική έξοδο στις αγορές
Photo: REUTERS

Το δημόσιο δανείστηκε 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα από το αρχικό στόχο αλλά η έκδοση θεωρήθηκε επιτυχημένη. 

Επιτυχής χαρακτηρίστηκε η έκδοση του ελληνικού ομολόγου παρά τη δυσμενή συγκυρία και τις μεγάλες απώλειες των χρηματιστηρίων με αφορμή τα προβλήματα που παρουσίασε η μητρική εταιρεία μεγάλης πορτογαλικής τράπεζας.

Οι αγορές μετοχών υποχώρησαν ραγδαία όταν «έμαθαν» ότι η μητρική εταιρεία της Banco Espírito Santo που εδρεύει στη Λισαβόνα δεν πλήρωσε βραχυπρόθεσμο χρέος που έληγε. Και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, ήταν αρκετό για να προκαλέσει πιέσεις και να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για τις προβληματικές τράπεζες και το ρόλο των κυβερνήσεων στη διάσωση τους.

Είναι γεγονός ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της κρίσης, «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κάνει ελάχιστα για να αποδυναμώσουν τον καταδικαστικό κρίκο μεταξύ τραπεζών και κρατών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Οι επενδυτές έστειλαν το μήνυμα τους: οι αποδόσεις του πορτογαλικού δημόσιου χρέους αυξήθηκαν απότομα τις τελευταίες ημέρες με «φόντο» τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Την ανιούσα έχουν πάρει επίσης οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Επίσης έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση σχετικά με τις χώρες που είναι σε Μνημόνιο και το πόσο γρήγορα αποχωρούν από αυτό. Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία ήταν η δεύτερη χωρά με την Ιρλανδία που άφησε πίσω της το πρόγραμμα στήριξης.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι αρκετές επιχειρήσεις χθες αποφάσισαν να αναβάλουν ομολογιακές τους εκδόσεις φοβούμενες την αντίδραση των επενδυτών, η οποία αποτυπώθηκε και στην πορεία των υπό διαπραγμάτευση ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,35% από 4,15% που ήταν προχθές, ενώ κατά 0,30% αυξήθηκε και εκείνη του 10ετούς ομολόγου.

Η ελληνική έξοδος
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα δανείστηκε το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% μέσω 3ετών ομολόγων. Μπορεί ο πήχης της έκδοσης να υποχώρησε (αρχικά είχε τεθεί μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ), αλλά αυτό αποτέλεσε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, η οποία προτίμησε να προχωρήσει στην έστω και μικρότερης κλίμακας έκδοση των νέων ομολόγων, παρά να κάνει πίσω εξαιτίας της αναταραχής που ξέσπασε στην Πορτογαλία και μεταδόθηκε γρήγορα στην Ευρωζώνη.

«Στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, και με σωστό επιτόκιο» δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα της έκδοσης δεδομένου του «αισθήματος ανασφάλειας στους επενδυτές» και «παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας», όπως ανέφερε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε –μετά από προχθεσινή σύσκεψη– να προχωρήσει στην έκδοση των νέων ομολόγων χωρίς καθυστέρηση, αλλά να ρίξει λίγο των πήχυ των προσδοκιών, αντλώντας ελαφρώς μικρότερο ποσό. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται, όμως, ότι θα κερδίσει την «ηρεμία» στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών ομολόγων. Κάτι το οποίο ήταν το ζητούμενο και της έκδοσης εξαρχής. Δηλαδή, να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας «θεώρησαν μεγάλη επιτυχία ότι η χώρα βγήκε και τράβηξε χρήμα» υπό αυτές τις συνθήκες.