Ο «θάνατος» των video games σε CD

Ο «θάνατος» των video games σε CD

Η «έκρηξη» των δωρεάν mobile παιχνιδιών άλλαξε το τοπίο.

Τα free-to-play βιντεοπαιχνίδια των smartphones και των tablets «χτυπούν» τη βιομηχανία των video games σε CD, με τις πωλήσεις των τελευταίων να καλύπτουν πλέον το 35% τις παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Newzoo.

Τα έσοδα των δημιουργών ελεύθερων παιχνιδιών στις «έξυπνες» συσκευές έχουν εκτοξευθεί, με την King για παράδειγμα να βγάζει ένα εκατ. δολαρίων την ημέρα μόνο από τις in-game πωλήσεις, ενώ οι χρήστες ολόκληρου του πλανήτη παίζουν τα παιχνίδια της πάνω από ένα δισ. φορές καθημερινώς!

Διαβάστε ακόμη: Το Candy Crush πάει Wall Street

Γι’ αυτό το λόγο η Sony επέλεξε να κυκλοφορήσει κάποια δωρεάν παιχνίδια για το καινούριο PS4, ενώ η Microsoft προσφέρει κι εκείνη τη δυνατότητα δωρεάν «παιξίματος» του γνωστού «World of Tanks».

Η εξέλιξη των smart TVs μοιραία θα φέρει τις εταιρείες video games μπροστά σε ένα «υπαρξιακό» δίλημμα. Ή θα προσαρμοστούν, ή θα «πεθάνουν». «Τα δωρεάν παιχνίδια απέδειξαν ότι μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά κέρδη. Οπότε οι μεγάλοι εκδότες παιχνιδιών δεν έχουν άλλες δικαιολογίες», είπε στο CNN Money ο πρόεδρος της Newzoo, Peter Warman.

Διαβάστε ακόμη: «Χρυσό joystick» στο Grand Theft Auto 5

Μία λύση, κατά τον Warman, είναι οι εκδόσεις online αναβαθμίσεων των παιχνιδιών παρά νέοι τίτλοι, ενώ το ενδεχόμενο εντελώς δωρεάν παιχνιδιών δεν υφίσταται για την ώρα, μιας και οι εισπράξεις παραμένουν υψηλές. Η Activision, για παράδειγμα, με το Call of Duty: Ghosts και η Take Two με το Grad Theft Auto V, ξεπέρασαν σε έσοδα το ένα δισ. δολάρια έκαστη.

Η χρήση των cloud storages αποτελεί μια ακόμη έξυπνη προοπτική των μεγάλων εταιρειών video games, μιας και όσο η αγορά των δωρεάν παιχνιδιών διογκώνεται είναι σχεδόν βέβαιο ότι η στροφή στη mobile φιλοσοφία με τις τεράστιες προοπτικές κερδών θα αποτελέσει μονόδρομο.