Ο Τιμ Κουκ πίστευε ότι ο Στιβ Τζομπς θα ζούσε περισσότερο

Ο Τιμ Κουκ πίστευε ότι ο Στιβ Τζομπς θα ζούσε περισσότερο

Την ελπίδα ότι ο ιδρυτής της Apple θα ξεπερνούσε την ασθένεια του εξέφρασε ο Τιμ Κουκ την περίοδο της αλλαγής φρουράς στην εταιρεία.

Αυτό, τουλάχιστον, είπε ο Κουκ στους συγγραφείς μιας υπό έκδοση βιογραφίας του Τζομπς.

Ιδού ένα απόσπασμα από το Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart Into a Revolutionary Leader, των Μπρεντ Σλέντερ και Ρικ Τετζέλι:

Στις 11 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, ο Στιβ τηλεφώνησε στον Τιμ Κουκ και του ζήτησε να έρθει στο σπίτι του. «Είπε: “Θέλω να σου μιλήσω για κάτι”», θυμάται ο Κουκ. «Τότε ήταν η περίοδος που έμενε στο σπίτι συνεχώς, και τον ρώτησα πότε να έρθω και μου είπε “τώρα”. Έτσι, πήγα κατευθείαν εκεί. Μου είπε ότι είχε αποφασίσει πως έπρεπε να γίνω ο επόμενος CEO. Τότε σκέφτηκα ότι ο ίδιος πίστευε πως θα ζούσε πολύ περισσότερο όταν μου το πρότεινε, επειδή μπήκαμε σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο συζήτησης, γύρω απ’ το τι θα σήμαινε για μένα το να είμαι διευθύνων σύμβουλος με εκείνον ως πρόεδρο. Τον ρώτησα: “‘Τί, στ’ αλήθεια από αυτά που κάνεις τώρα δεν θα ήθελες να κάνει και μελλοντικά;”».

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση», λέει ο Κουκ με ένα μελαγχολικό χαμόγελο. «Μου λέει, “Εσύ θα λαμβάνεις όλες τις αποφάσεις”. Κι εγώ του λέω: “Περίμενε. Θέλω να σε ρωτήσω κάτι”. Προσπάθησα να βρω κάτι που θα τον …παρέσερνε. Έτσι, ρώτησα “Εννοείς ότι αν αξιολογήσω μια διαφήμιση και μου αρέσει, θα μπορεί να εγκριθεί χωρίς το δικό σου ΟΚ;” Αυτός γέλασε και είπε “Ε, ελπίζω τουλάχιστον να ζητήσεις τη γνώμη μου”’ Τον ρώτησα δύο ή τρεις φορές, “Είσαι σίγουρος ότι θες να το κάνεις αυτό;”, επειδή έβλεπα ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιωνόταν. Πήγαινα συχνά στο σπίτι του, ακόμα και τα σαββατοκύριακα μερικές φορές. Κάθε φορά που τον έβλεπα, φαινόταν να είναι καλύτερα. Και έτσι ένοιωθε. Δυστυχώς, δεν εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα».

Στο βιβλίο σημειώνεται ότι ο Κουκ ήταν μια προφανής επιλογή για το τιμόνι της Apple, εφόσον είχε τεθεί επικεφαλής δύο φορές στο παρελθόν όταν ο Jobs υποβαλλόταν σε θεραπείες. Ο Κουκ ήταν ο αρχιτέκτονας της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας, που συνέβαλλε στην κυριαρχία της στην αναπαραγωγή μουσικής και μετά στα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες. Ο Κουκ ανέλαβε καθήκοντα ως διευθύνων σύμβουλος της Apple στις 24 Αυγούστου του 2011. Ο Τζομπς πέθανε από επιπλοκές λόγω καρκίνου στο πάγκρεας στις 5 Οκτωβρίου του 2011.