Ο Τραμπ «απασφάλισε» κατά της Τουρκίας

Ο Τραμπ «απασφάλισε» κατά της Τουρκίας
epa06880432 US President Donald J. Trump (L) talks to Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan (R) at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a two-day meeting. EPA/TATYANA ZENKOVICH / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια, έγραψε στο Twitter. Χαρακτήρισε «όμηρο» τον κρατούμενο Αμερικανό πάστορα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω twitter ότι οι ΗΠΑ “δεν θα πληρώσουν τίποτα” στην Τουρκία για την απελευθέρωση του κρατούμενου ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο αποκάλεσε “μεγάλο πατριώτη όμηρο”.

“Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία!”, έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.


Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε σαφές τι ακριβώς εννοούσε με τον όρο “περικοπές”.

Επίσης ο Τραμπ υποστήριξε ότι “η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια. Τώρα κρατούν τον υπέροχο Χριστιανό πάστορά μας, ο οποίος θα πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως ένας σπουδαίος πατριώτης – όμηρος”.

Αντοχές στις πιέσεις δείχνει η τουρκική λίρα

Ανοδικά κινήθηκε νωρίτερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να ζυγίζουν την αμερικανική προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναμένει νέες οικονομικές κυρώσεις εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον.

Η λίρα έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος καθώς η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών επέτεινε τις απώλειες που προκάλεσαν οι ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Στις 09:56 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,7700 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας άνοδο 0,7%.

Έτοιμη να απαντήσεις σε νέες κυρώσεις δηλώνει η Τουρκία

Η Τουρκία θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις, ανακοίνωσε η υπουργός Εμπορίου της χώρας.

«Απαντήσαμε (στις αμερικανικές κυρώσεις) σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», δήλωσε η Ρουχσάρ Πεκτζάν, την οποία επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.