Ο Τραμπ τα βάζει με τον διοικητή της Fed που ο ίδιος διόρισε και ρίχνει το δολάριο

Ο Τραμπ τα βάζει με τον διοικητή της Fed που ο ίδιος διόρισε και ρίχνει το δολάριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος δε φαίνεται να συμμερίζεται τα περί ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.

Τα επικριτικά σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας της χώρας (Fed), καθήλωσαν ορισμένες μετοχές σήμερα, ενώ το δολάρια υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters, ο Τραμπ δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι δεν είναι ενθουσιασμένος με τη Fed υπό την ηγεσία του Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο διόρισε ο ίδιος, για τις αυξήσεις των επιτοκίων της, ενώ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να κάνει περισσότερα για να τον βοηθήσει να τονώσει την οικονομία.

Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων νομισμάτων υποχώρησε 0,35% σήμερα και συνολικά υποχωρεί 1,2% τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,3% πριν λίγο, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, ο οποίος ωφελείται από την ισχύ του δολαρίου καθώς μεγάλο μέρος των εσόδων των εταιρειών του προέρχονται από τις ΗΠΑ, υποχωρούσε 0,2%.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι επέκριναν σπάνια τη Fed στις τελευταίες δεκαετίες, επειδή η ανεξαρτησία της θεωρείται σημαντική για την οικονομική σταθερότητα.