O Τραμπ, λίγες ώρες πρίν ορκιστεί, μίλησε για όλους και για όλα

O Τραμπ, λίγες ώρες πρίν ορκιστεί, μίλησε για όλους και για όλα

Ο μεγιστάνας, προκάλεσε για άλλη μια φορά με τις απόψεις του για το Brexit, το ρόλο του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, την Ε.Ε και την Άνγκελα Μέρκελ.

Στους δημοσιογράφους Kai Diekmann και Michael Gove για λογαριασμό των εφημερίδων Bild και Times του Λονδίνου, παραχώρησε συνέντευξη  Ντόναλντ Τραμπ. Ο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, υποδέχτηκε τους δύο δημοσιογράφους στο γραφείο του  στον 26ο όροφο του  Trump Tower, στο Μανχάταν. Ο Τραμπ, με τον γνωστό αιχμηρό του λόγο, δεν άφησε τίποτα “να πέσει κάτω” και μάλιστα προκάλεσε με τις απόψεις του για το Brexit,  το ρόλο του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, την Ε.Ε και την Άνγκελα Μέρκελ.

Για το μεταναστευτικό, τον συναισθηματικό δεσμό με τη Γερμανία και την αυτού Καγκελαρία 

Πιο συγκεκριμένα, ο μεγιστάνας, αναφέρθηκε στην γερμανική πολιτική και δη, στο μεταναστευτικό λέγοντας, πως ήταν «Εξόχως καταστροφικό λάθος» το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προφυγική κρίση. Η Γερμανία άφησε «όλους αυτούς τους ανθρώπους» να μπουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. «Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από τη Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν τη θέση». Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα της ανάληψης της προεδρίας από αυτόν, τόνισε. Το να αφήσει όλους αυτούς του παράνομους στη χώρα «ήταν ένα τεράστιο λάθος».

Η Γερμανία πήρε «μια σαφή ιδέα» για τις συνέπειές του από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της, θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία. «Οι χώρες του Κόλπου θα έπρεπε να πληρώσουν γι’ αυτό, αφού σε τελική ανάλυση έχουν τόσα λεφτά όσο κανένας άλλος» είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τη προεδρία των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Πρόσθεσε πάντως ότι είχε πάντα «μεγάλο σεβασμό» για τη καγκελάριο Μέρκελ, αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό θετικό το οποίο είπε για τη Γερμανία και ότι όλα άλλα μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «λεκτικά χαστούκια», αναφέρει η Deutsche Welle.

Η αυτοκινητοβιομηχανία στο “στόχαστρο” για αθέμιτο ανταγωνισμό
Ο Τράμπ “απείλησε” επίσης τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν παράγει αυτοκίνητα στο Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ. «Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» απάντησε ο Τράμπ στο ερώτημα για το πως σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ» διευκρίνισε.

Εκτός τούτων ο Τραμπ επέκρινε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ως μονόπλευρες: «Εάν κάποιος περπατά στην 5η λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερτσέντες μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ» είπε επικριτικά για τους Γερμανούς. Πρόσθεσε δε ότι είναι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό.

Η απάντηση της γερμανικής πλευράς: Ας τον ενημερώσει κάποιος 

Η γερμανική παραγωγή αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ενδέχεται να απειληθεί, αν ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέσει σε εφαρμογή μέτρα προστατευτισμού, δήλωσε ο συντονιστή της γερμανικής κυβέρνησης για διατλαντικά θέματα Γιούργκεν Χαρντ.

«Με σεβασμό στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει (στον Τραμπ) ότι οι γερμανικές εταιρείες ήδη παράγουν στις ΗΠΑ και εξάγουν σε όλο τον κόσμο από εκεί», δήλωσε ο Χαρντ. «Αυτό θα κινδυνεύσει, αν ο Τραμπ θέσει σε κίνηση ένα διεθνές σπιράλ προστατευτισμού», πρόσθεσε.

Εξάλλου και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε τον Τραμπ κατά της επιβολής ενός τέτοιου δασμού.

«Μετά από αυτό η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα καταλήξει να είναι σε χειρότερη κατάσταση, πιο αποδυναμωμένη και πιο ακριβή», εκτίμησε ο Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Από την πλευρά της η BMW δεν θέλησε να αντιδράσει άμεσα στις δηλώσεις του Τραμπ. Η κατασκευή του εργοστασίου στο Σαν Λουίς Ποτόσι «συνεχίζεται όπως προβλέπεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019», περιορίστηκε να απαντήσει ένας εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παράλληλα η BMW υπενθύμισε τη σημαντική της παρουσία στις ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό εργοστάσιο του Σπάρτανμπουργκ είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει στον κόσμο.

«Είμαστε ένας εξαγωγέας προς τις ΗΠΑ, όπου παράγουμε και εξάγουμε περισσότερα αυτοκίνητα από όσα πουλάμε στη χώρα, κάτι που είναι προφανώς καλό για την οικονομία της», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική αγορά είναι σαν «δεύτερο σπίτι» για τη BMW.

Το ΝΑΤΟ το “παρωχημένο”

Το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο γιατί δεν έχει βοήθησει εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά ο στρατιωτικός οργανισμός παραμένει πολύ σημαντικός για αυτόν, δήλωσε ο εν αναμονή πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

«Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο».

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική. «Πολλές από αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν όσα πρέπει να πληρώνουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε. “Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές», υπογράμμισε.

Τί ενωμένη τί διχασμένη
Για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ενδιαφέρον

«Διαβάσαμε τη συνέντευξη με ενδιαφέρον»: αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην οποία σχολιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μ. Σχοινάς αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο παρόλο που ο Ντ. Τραμπ στη συνέντευξή του στους Sunday Times και στην Bild προβλέπει ότι μετά τη Βρετανία θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν οι τελευταίες εξελίξεις ενδέχεται να υπονομεύσουν μια μελλοντική Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η ιδέα μιας Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ συμπεριλαμβανόταν στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλαν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Ντόναλντ Τραμπ την επομένη της εκλογής του. «Η πρόσκληση αυτή είναι επίσημη και δεν έχει απλά συζητηθεί ως ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ωστόσο πως πρώτα θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος και πως δεν επιθυμεί να προβεί σε «εικασίες» λίγες ημέρες πριν γίνει αυτό.

Διαβάστε επίσης:  Ιδού πώς ο Τραμπ σχεδιάζει να διαχωριστεί από την επιχειρηματική αυτοκρατορία του

Σε άλλα νέα, υπάρχει και μια «Θαυμάσια υπόθεση» και το όνομα αυτής, Brexit

Η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο  Ντόναλντ Τραμπ. «Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit.

«Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν». Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση». «Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει» πρόσθεσε στην συνέντευξή του ο Τραμπ, ο οποίος είπε, επισης, ότι πιστεύει πως το πρότυπο της Μ. Βρετανίας θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

bild

“Αμοιβαία τα αισθήματα” με τον Μπόρις

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε βέβαιος ότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπογράψουν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου η οποία θα συμβαδίζει με τα αμοιβαία συμφέροντά τους, αντιδρώντας στη δήλωση του αμερικανού προέδρου εν αναμονή Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μίας τέτοιας συμφωνίας.

«Είναι πολύ καλή είδηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θέλουν να συνομολογήσουν μία καλή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μαζί μας και θέλει να το κάνει αυτό πολύ γρήγορα και είναι πολύ ευχάριστο να το ακούς αυτό από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπόρις Τζόνσον προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι έτσι θα είναι», πρόσθεσε.

Από τον Ψυχρό Πόλεμο στις άρσεις και τις “θερμές” συμφωνίες

Παράλληλα, ο Τραμπ,  υποστήριξε πως σκέφτεται να προχωρήσει σε άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεχθεί συμφωνία για μείωση των πυρηνικών όπλων.

Όπως δήλωσε επιθυμεί τη «σημαντική μείωση» των οπλοστάσιων πυρηνικών όπλων των δύο κρατών, ΗΠΑ και Ρωσίας. «Έχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, πολύ σημαντικό βαθμό», τόνισε στην εφημερίδα.

Ο Τραμπ άσκησε επίσης κριτική στη Ρωσία για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, περιγράφοντας το γεγονός ως “πολύ κακό πράγμα” το οποίο είχε οδηγήσει σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφεραν οι «The Times».

Η “αδυναμία” στο  Τwitter και η δυσπιστία στον Τύπο

Για το Twitter, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι θα το χρησιμοποιήσει εντατικά στην διάρκεια της θητείας του καθώς, αν θέλει να δημοσιοποιήσει κάτι, μέσω της υπηρεσίας αυτής το κάνει γρήγορα και με ακρίβεια. “Για παράδειγμα, αν θέλω να πω κάτι δημοσίως και το πω σε εφημερίδα τότε, τα όσα θα γραφτούν, δεν θα αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Αντιθέτως, μ΄ένα τιτίβισμα περνάω το μήνυμα”.