«Ο Βαρουφάκης στο λάκκο με τα λιοντάρια»

«Ο Βαρουφάκης στο λάκκο με τα λιοντάρια»

Κάπως έτσι περιγράφουν τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ την εικόνα σύγκρουσης στο χθεσινό Eurogroup.

Εκτενείς αναφορές στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup κάνουν τα ΜΜΕ της Γαλλίας και της Γερμανίας.  Η Le Figaro σε άρθρο της με τίτλο: «Ο Βαρουφάκης στο λάκκο με τα λιοντάρια», αναφέρει ότι οι αρχικές θέσεις της Ελλάδος είναι αρνητικές και δε έδιναν χώρο σε διαπραγματεύσεις. Στο άρθρο τονίζονται επίσης οι δηλώσεις Μοσκοβισί σύμφωνα με τις οποίες οποιαδήποτε πρακτική πρόοδος θα υπάρξει στις 16 Φεβρουαρίου.

Επίσης σημειώνεται ότι «ο Έλληνας υπουργός ήλθε με άδεια χέρια, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει έστω και κάποια ελάχιστη προσέγγιση. Η Λαγκάρντ ταξίδεψε από την Ουάσιγκτον γι αυτή τη συνεδρίαση αλλά στο μέτρο που δεν υπήρξε ουσία ακύρωσε συνέντευξη τύπου το απόγευμα στις Βρυξέλλες.»

«Εδώ και 48 ώρες η ελληνική κυβέρνηση αυξάνει τις κινήσεις αντιπερισπασμού όπως ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, επικοινωνεί με Μόσχα και Πεκίνο την ίδια στιγμή που κανείς από αυτούς δεν θα σπεύσει να βοηθήσει την Ελλάδα αποτελεσματικά και εντός των χρονικών ορίων, γιατί ο μεν ΟΟΣΑ δεν έχει τις δυνατότητες, η Ρωσία έχει άδεια ταμεία και η Κίνα δεν ξεχνά τις πρώτες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το λιμάνι του Πειραιά» καταλήγει το άρθρο.

Η Le Monde αναφέρει ότι σημασία έχει ότι η διαδικασία προσέγγισης των διαφορετικών απόψεων θα συνεχιστεί και ότι δεν υπήρξε σύγκρουση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο συμπερασμάτων απορρίφθηκε μετά από μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Βαρουφάκη με τον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με πηγές, και επειδή ήδη ο Σόιμπλε είχε αναχωρήσει για το Βερολίνο, εγκαταλείφθηκε η ιδέα μιας κοινής δήλωσης.

Συνεπώς σύμφωνα με τη συντάκτη «αυτή η πρώτη συνεδρίαση στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα, σύμφωνα με διάφορους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, μολονότι κανένας δεν πίστευε ότι ο συμβιβασμός σε αυτό το στάδιο ήταν εφικτός.» Επισημαίνεται ότι «κατά βάθος κανείς δεν έχει συμφέρον να πάρει το ρίσκο μιας εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη που θα προκαλούνταν από την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος αν η χώρα έμενε χωρίς τη διεθνή βοήθεια. Κανείς δεν θέλει τη μετάδοση σε άλλες αδύναμες οικονομίες και όλοι θέλουν η Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη, να έχει αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.»

Παρ’ όλα αυτά το πολιτικό στοίχημα να γεφυρωθούν οι διιστάμενες απόψεις είναι δύσκολο: Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να της δοθεί λευκή επιταγή για τα ποσά που θα της δοθούν και οι Ευρωπαίοι να παραδεχθούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές όπως ότι δεν θέλει πλέον την φορτική τρόικα και δεν δέχεται νέα μέτρα λιτότητας.

Το δημοσίευμα καταλήγει με διπλωματικές πηγές που σημειώνουν ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι η διαδικασία συνεχίζεται γιατί θα μπορούσαν να υπάρχουν χειρότερα».

Βαρουφάκης: «Δέχτηκα απειλές το 2011 για να σταματήσω να ψάχνω για τις Τράπεζες»

Πιο επιθετικά τα γερμανικά ΜΜΕ
Με τίτλους όπως «Οι Έλληνες προκαλούν την Ευρώπη» (Spiegel Online), «Διαφωνία στις Βρυξέλλες-Χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα» (Die Welt), «Οι υπουργοί Οικονομικών αναβάλλουν τις αποφάσεις» (tagesschau.de) ο γερμανικός τύπος και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και σχολιάζουν το αδιέξοδο του χθεσινοβραδινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Αντί με μια συμφωνία οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν με μια ηχηρή διαφωνία. Το παζάρι γύρω από την κρίση χρέους συνεχίζεται», γράφει το Spiegel Online.

«Ένα αρκετά θρασύ ξεκίνημα» τιτλοφορεί η εφημερίδα Die Zeit άρθρο της για το χθεσινό Eurogroup, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις πολυαναμενόμενες ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκαλεί τους ομολόγους του και ματαιώνει το τελικό ανακοινωθέν. Με την τακτική αυτή πλήττεται πρωτίστως η Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας: «Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για το έκτακτο Eurogroup: Πρόκληση, ηχηρή διαφωνία ή οτιδήποτε άλλο. Σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι απέτυχε. Ο χρόνος πιέζει τόσο, που κάθε μέρα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας μετρά. Στην επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μια, κάποια απόφαση για να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη χρηματοδότηση της Ελλάδας».