Οχτώ τρελά παραδείγματα των δυνατοτήτων της εικονικής πραγματικότητας

Οχτώ τρελά παραδείγματα των δυνατοτήτων της εικονικής πραγματικότητας
An exhibitor shows off the new Sony Corp. Project Morpheus virtual-reality headset at an event during the 2015 Game Developers Conference (GDC) in San Francisco, California, U.S., on Tuesday, March 3, 2015. Sony will begin selling its virtual-reality headset in the first half of 2016, according to Shuhei Yoshida, president of Worldwide Studios at Sony Computer Entertainment. The device will have a 5.7-inch screen, he said. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Σας μεταφέρουμε την εμπειρία από τη χρήση του σετ εικονικής πραγματικότητας της Sony.

του Τζόναθαν Βάνιαν

Πρόσφατα, η Sony ανακοίνωσε ότι το σετ εικονικής πραγματικότητας PlayStation VR πρόκειται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πλέον, η εταιρεία συγκαταλέγεται σε εκείνη την ομάδα των τεχνολογικών γιγάντων, όπως η Facebook, η HTC και η Samsung, που θεωρούν την εικονική πραγματικότητα ως μια ριζικά νέα μορφή ψυχαγωγίας που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παρακολουθούν ταινίες, παίζουν παιχνίδια, και επικοινωνούν μεταξύ τους.

Γιατί να κάθεστε και να παρακολουθείτε μια γαλήνια παραλία στην τηλεόραση όταν μπορείτε να μεταφερθείτε εικονικά στην άμμο της, με το νερό να σας χαϊδεύει τα πόδια;

Στα πλαίσια της εκδήλωσης-παρουσίασης για τους εκπροσώπους του τύπου, η Sony έδωσε την ευκαιρία σε μερικούς απ’ αυτούς να δοκιμάσουν κάποια από τα προϊόντα εικονικής πραγματικότητας που έχουν αναπτυχθεί. Ιδού μια λίστα των παιχνιδιών και των βίντεο που δοκίμασε το Fortune:

  1. Ελεύθερη πτώση στην εικονική πραγματικότητα

Το Social VR, ένα απ’ τα παιχνίδια της επίδειξης, βάζει τον παίκτη σε έναν εικονικό κόσμο πράσινων λόφων και παραδεισένιων παραλιών όπου μπορεί να πετάξει μπάλες ή να επισκεφθεί ένα πάρτι. Η αδρεναλίνη χτύπησε κόκκινο όταν βρέθηκα στον ουρανό καθώς χοροπηδούσα πάνω σε μια μπάλα, κι έβλεπα από ψηλά τα δέντρα από κάτω και τον ωκεανό πέρα στον ορίζοντα. Ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, κι έτσι βρέθηκα σε ελεύθερη πτώση προς τη γη. Και κάπως έτσι έκανα …skydiving στην εικονική πραγματικότητα.

  1. Πώς είναι να δέχεσαι επίθεση από τεράστια ρομπότ

Με το που αρχίζει το RIGS Mechanized Combat League, εμφανίζονται στρατιώτες που σε χαιρετούν ενώ εσύ μετατρέπεσαι σε γιγαντιαίο ρομπότ και μεταφέρεσαι σε ένα φουτουριστικό περιβάλλον στο Ντουμπάι. Εκεί, πολεμάς άλλες γιγαντιαίες μηχανές σε μια περίεργη εκδοχή παιχνιδιού …μπάσκετ. Και μπορεί να ζαλίστηκα λίγο κοιτώντας συνεχώς πίσω για να δω αν παραμόνευε ο εχθρός, αλλά απλώς και μόνο η δυνατότητα κίνησης στην ψηφιακή αρένα αρκούσε για να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μου.

  1. Βγάλτε προς τα έξω τον Γκοτζίλα που κρύβεται μέσα σας

Ένα από τα demos που έπαιξα από το παιχνίδια Playroom VR με έβαλε στον ρόλο ενός τεράστιου τέρατος – που έμοιαζε με βροντόσαυρο -, το οποίο μάλλον είχε κακή διάθεση και ήθελε να βγάλει όλο τον θυμό του πάνω στους ουρανοξύστες. Κάθε νεύμα του κεφαλιού μου αριστερά και δεξιά καθοδηγούσε το τέρας ώστε να σπείρει την καταστροφή, γκρεμίζοντας κτίρια. Και ενώ μικρά ρομπότ πανικοβάλλονταν και άρχιζαν να τρέχουν, εγώ συνέχιζα το …έργο μου.

  1. Το δικό σας πριβέ κονσέρτο βιολιού

Ύστερα από την εμπειρία μου με την πτώση από τον ουρανό και τα ρομπότ, ήθελα να χαλαρώσω και να ακούσω κλασική μουσική. Γι’ αυτό, δοκίμασα ένα κονσέρτο από τον γνωστό βιολιστή Τζοσούα Μπελ. Στην εικονική πραγματικότητα, μπορούσα να σταθώ πολύ κοντά στον Μπελ χωρίς να τον ενοχλώ, καθώς αυτός έπαιζε δυναμικά το βιολί του. Αν έκανα το ίδιο πράγμα σε μια πραγματική συναυλία, μάλλον θα κατέληγα εκτός του συναυλιακού χώρου.

  1. Ο Χάρι Πότερ στην εικονική πραγματικότητα

Αν θέλατε να ξέρετε πώς είναι να είσαι ο Χάρι Πότερ, το Waltz of the Wizard ίσως είναι αυτό που ψάχνετε. Το παιχνίδι βάζει τον παίκτη στον ρόλο ενός μάγου που μαζεύει μαγικές σφαίρες και τις πετάει σε ένα μεγάλο καζάνι για να αποκτήσει ακόμα πιο …μαγικές δυνάμεις. Αφότου έριξα μια σφαίρα στο καζάνι, άρχισα να ρίχνω αστραπές από τα χέρια μου.

  1. Παρακολουθώντας ταινίες φτιαγμένες για την εικονική πραγματικότητα

Η εικονική πραγματικότητα δεν είναι μόνο για παιχνίδια. Η μικρού μήκους ταινία Allumette είναι ένα παράδειγμα του πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να γεννήσει νέους τρόπους για την αφήγηση ιστοριών στην οθόνη. Στην Allumette παρακολούθησα ένα ξύλινο αερόπλοιο να περνάει μέσα από πυκνά σύννεφα. Περπατώντας – στην πραγματική ζωή – βρέθηκα πιο κοντά, και σε μια καμπίνα του είδα μια μαμά να μιλάει στην κόρη της. Η αίσθηση ήταν σαν να έβλεπα ένα διόραμα δημιουργημένο από τον σκηνοθέτη του Χόλυγουντ, Τιμ Μπάρτον.

  1. Ένα μακρύ, περίεργο ταξίδι στην εικονική πραγματικότητα

Το Megaton Rainfall ήταν με διαφορά το πιο περίεργο παιχνίδι που έπαιξα στην περιήγησή μου στην εικονική πραγματικότητα. Εκεί, πήρα τον ρόλο ενός υπερ-ήρωα που έπρεπε να πετάξει γύρω από μια πόλη και να την υπερασπιστεί από επιθέσεις εξωγήινων. Αν και μπορούσα να κινηθώ με απόλυτη ευχέρεια, το πρόβλημα ήταν ότι τα κτίρια έμοιαζαν όλα τα ίδια, δημιουργώντας έτσι ένα απόμακρο σκηνικό.

  1. Πλέον μπορείτε να εργαστείτε στην εικονική πραγματικότητα

Το Job Simulator (προσομοιωτής εργασίας) είναι το ιδανικό παιχνίδι για κάποιον που είχε μια άσχημη μέρα στη δουλειά και θέλει να ξεσπάσει στο περιβάλλον ενός κανονικού γραφείου, χωρίς τον κίνδυνο να απολυθεί. Μπροστά σου έχεις ένα παλιό ηλεκτρονικό υπολογιστή desktop που μπορείς να ανοίξεις και να κλείσεις, ένα μεγάλο φωτοτυπικό μηχάνημα, και βαρετά βιβλία στα ράφια του γραφείου. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να αρχίσω να πετάω διάφορα αντικείμενα εδώ κι εκεί. Το συνιστώ σε όλους, τουλάχιστον μια φορά!