Oι κινήσεις Τσίπρα μετά τη συμφωνία

Oι κινήσεις Τσίπρα μετά τη συμφωνία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιμένει για να υποδεχτεί τον ομόλογο του πρωθυπουργό της Μάλτας Joseph Muscat στη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας βρίσκεται στην Αθήνα σε μονοήμερη επίσκεψη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με δεδομένο το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις ανάταξης του πολιτικού κλίματος και επανασυσπείρωσης του εκλογικού του ακροατηρίου.

Δεδομένη, παρά τις καθυστερήσεις, θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και η ψήφιση των επερχόμενων μέτρων από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να στρέφει από τώρα το βλέμμα του σε κινήσεις ανάταξης του πολιτικού κλίματος και επανασυσπείρωσης του εκλογικού του ακροατηρίου.

Από μυστικές δημοσκοπήσεις που είναι εις γνώσιν των κομμάτων, η διαφαινόμενη συμφωνία που συνεπάγεται μείωση των συντάξεων, αλλά και του αφορολογήτου, οδηγεί στην παρούσα φάση τουλάχιστον στην περαιτέρω απομείωση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, πλήττοντας παράλληλα την εικόνα του πρωθυπουργού, γεγονός που εξηγεί και την επιλογή του κ. Τσίπρα να επιχειρήσει να την «επικοινωνήσει» ο ίδιος στους πολίτες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αλλά και στελέχη που γνωρίζουν άριστα την ανθρωπογεωγραφία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν, πάντως, μετά και το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή πριν από την πασχαλινή ανάπαυλα, ότι κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, που τοποθετούνται εντός του προσεχούς δεκαημέρου, τα μέτρα θα εγκριθούν με 153 «Ναι». Οτι, δηλαδή, δεν πρόκειται να υπάρξουν «διαρροές» ή παραιτήσεις και παράδοση της έδρας τους από βουλευτές. Και τούτο, χωρίς μάλιστα ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί να προβεί σε κινήσεις δραματοποίησης της διαδικασίας, όπως, για παράδειγμα, να προσδώσει στις ψηφοφορίες τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Καθώς η επερχόμενη συμφωνία με τους εταίρους συνεπάγεται πρόσθετο πολιτικό κόστος, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως προαναφέρθηκε, αναζητούνται «πολιτικά αντίμετρα», τα οποία θα συγκρατήσουν τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θα μεταφέρουν το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. από το πεδίο της οικονομίας.

Ειδικότερα, στις κινήσεις που αναμένεται να δρομολογήσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται:

• Η επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να αναδειχθούν οι διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ. και να τονιστεί το δίπολο μεταξύ «προόδου και συντήρησης».

• Η διεξαγωγή αναπτυξιακών συνεδρίων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με στόχο η κυβέρνηση να περάσει στις τοπικές κοινωνίες την εικόνα ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω της επερχόμενης συμφωνίας με τους εταίρους θα έχει θετικό αποτύπωμα και για τις ίδιες.

• Η πραγματοποίηση καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επαναβεβαιωθεί η εσωκομματική κυριαρχία του κ. Τσίπρα.

• Η δρομολόγηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός συγκλίσεων, κυρίως με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

• Η διεξαγωγή διάσκεψης ειδικά για τις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να «διαφημίσει» την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου το καλοκαίρι του 2018.