Η Ιταλία κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες της Λαμπεντούζα

Η Ιταλία κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες της Λαμπεντούζα

Έκκληση του ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης όσων βρίσκονται στο νησί.

Η Ιταλία εξακολουθεί να κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες που φτάνουν στο νησί Λαμπεντούζα, κατήγγειλε σήμερα σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αφού η κρατική ιταλική τηλεόραση RAI μετέδωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα αναγκάζονται να γδύνονται δημοσίως και να καταβρέχονται με μάνικες ώστε να μην κολλήσουν ψώρα.

«Εδώ και χρόνια ζητάμε από τις ιταλικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα τους ανθρώπους από τη Λαμπεντούζα», δήλωσε ο αξιωματούχος της UNHCR Λόρενς Τζολς.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Κοινωνικά επιδόματα με βάση τις γνώσεις της αγγλικής

Η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής μεταναστών που είναι συνεχώς υπερπλήρες είναι «ανυπόφορη και έχει ως συνέπεια, παρά τις προσπάθειες των εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής, η βοήθεια που παρέχεται να είναι πολύ χειρότερη των κατώτατων κριτηρίων», πρόσθεσε ο Τζολς.

Σύμφωνα με το RAI, ένας μετανάστη που δεν κατονομάζεται καταγγέλλει ότι του συμπεριφέρονται «σαν ζώο», ενώ σημειώνει ότι κρατείται στο κέντρο επί 65 ημέρες.

Η UNHCR ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να μεταφέρονται από το κέντρο υποδοχής σε διάστημα 48 ωρών.

Η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι από την πλευρά της σημείωσε ότι οι μετανάστες υποβάλλονται σε συμπεριφορές «που μοιάζουν με αυτές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης». Η ίδια κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας για το γεγονός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ