Όλα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου για το Σκοπιανό

Όλα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου για το Σκοπιανό

Το παρασκήνιο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα πέντε ονόματα.

Χωρίς να εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ΠΓΔΜ ολοκλήρωσε τον κύκλο των ενημερωτικών επαφών το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός.

Tο κλίμα ήταν αρκετά βαρύ, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για μυστική διπλωματία και για λάθος διαπραγματευτική τακτική, ενώ θεωρεί ότι η ενημέρωση τους άργησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στα parapolitika, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα πέντε ονόματα που έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καθώς και μία μορφή διαπραγμάτευσης βήμα – βήμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς είναι:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Άλλωστε όπως τόνισε και στην δήλωσή του «ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα».

Το βαρύ κλίμα να «αποτυπώθηκε» από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κρύβει την ενόχλησή του ακόμη και ενώπιον του πρωθυπουργού την ώρα που δυό τους συνομιλούσαν στο σαλόνι του Μαξίμου, μπροστά στις κάμερες. Με εικόνα, αλλά χωρίς ήχο, κάτι που σχολιάστηκε έντονα, έγινε η συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς το κανάλι της ΕΡΤ έδωσε μόνο εικόνα. Ο λόγος;

Σύμφωνα με το Μαξίμου, έγινε επειδή ήταν αίτημα του κ. Μητσοτάκη. «Ενημερώνουμε ότι η απουσία ήχου στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να μπει στην ονοματολογία, ενώ διαφώνησε κάθετα με τον τρόπο που κάνει η κυβέρνηση την διαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται κατά του «κατακερματισμού» των θεμάτων διότι δεν είναι προς όφελος της εθνικής θέσης, όπως είπε και στη δήλωση του, ενώ έθεσε ως πρώτο βήμα για οποιαδήποτε συζήτηση την δέσμευση των Σκοπίων για αναθεώρηση του Συντάγματος τους.

Επισημαίνεται ότι ο Ζάεφ είπε στον Τσίπρα ότι σήμερα δεν έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται αλλά θα προσπαθήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές να την διαμορφώσει.

Ωστόσο, την ώρα που μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης απλώς διαπιστώθηκε η πλήρης διαφωνία και η συνέχιση της πολιτικής σύγκρουσης, το σκηνικό μοιάζει να είναι κάπως διαφορετικό σε ό,τι αφορά τα κόμματα της Κεντροαριστεράς –ήτοι την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι- αλλά και το ΚΚΕ.

H Φώφη Γεννηματά, για παράδειγμα, παρά τις σκληρές κριτικές διατυπώσεις που υιοθέτησε κατά της κυβέρνησης επέμεινε στην ανάγκη επίλυσης της διαφοράς με την πΓΔΜ, ενώ έκανε λόγο για «σύνθετη ονομασία».

«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας. Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει – και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του. Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Σύνθετη ονομασία έναντι όλων “που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο”, πρότεινε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν και θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι αν υπάρξει κοινά αποδεκτή πρόταση λύσης στο τραπέζι, ο επικεφαλής του “Ποταμιού” θα είναι ο λιγότερο αυστηρός και λεπτολόγος και ο πλέον ένθερμος υπέρ της επίλυσης του θέματος.

Στα θετικά των σημερινών συναντήσεων προσμετρά το Μέγαρο Μαξίμου και την επιβεβαίωση πως και το ΚΚΕ ζητεί σύνθετη ονομασία με απόκρουση του αλυτρωτισμού, στάση που επιβεβαιώθηκε από όσα είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δείτε φωτογραφίες, δηλώσεις και ρεπορτάζ για τις συναντήσεις ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας: Θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Σκοπιανό

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα

Ζόραν Ζάεφ: Εφικτή η λύση εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και από την Ελλάδα